Asiantuntija: Kiinalaisessa suojainkaupassa on nyt huijarin markkinat: "Kiinassa toimivien yritysten taustojen selvittämiseen pitää varata riittävästi aikaa"

Kolsterin laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio kertoo, että kiinalaisessa suojavälinekaupassa on nyt huijarin markkinat.

Suomen Huoltovarmuuskeskus lennätti Suomeen tämän viikon tiistaina ensimmäisen lentokoneellisen hengityssuojaimia ja kirurgisia kasvosuojuksia Kiinasta. Keskiviikkona selvisi, että saapuneita maskeja ei voi käyttää sairaalakäytössä, toisin kuin oli tarkoitus.

Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkona kaupan takaa paljastuneesta vyyhdistä, jossa maskit on ostettu suomalaisen, muun muassa pikavippiyhtiöitä pyörittäneen liikemiehen Onni Sarmasteen kautta. Tapaukseen liittyy myös julkisuudesta tunnettu kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, joka syyttää liikemiestä kavalluksesta ja kaupan maksun ohjaamisesta omalle tililleen.

Helsingin Sanomien mukaan asiassa on myös keskeisenä osapuolena suomalainen alamaailma.

–  Asiakirjat olivat kunnossa. Kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tuote ei ollutkaan sitä, mitä olisi pitänyt olla. Tätä on kohdattu myös muualla Euroopassa. Nyt se osui meidänkin kohdalle, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema totesi tiedotustilaisuudessa, kun maskit oli todettu sopimattomiksi sairaalakäyttöön Suomessa.

Suomalaisyhtiö puhuu huijarin markkinoista

Kun monet koronakriisin kanssa kamppailevat maat hankkivat samaan aikaan hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita, kokeilevat myös vilpilliset toimijat onneaan. Tavarantoimittajalta ei välttämättä saa, mitä tilaa, mutta menettää silti rahansa, kertoo suomalainen aineettomiin oikeuksiin erikoistunut palveluyritys Kolster tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan kiinalaisessa suojavälinekaupassa on nyt huijarin markkinat.

– Huolellisuus, taustojen tarkistus ja kaiken tarjolla olevan tiedon ja avun hyödyntäminen on nyt erittäin tärkeää. Esimerkiksi Kiinassa toimivien yritysten taustojen selvittämiseen pitää varata riittävästi aikaa, jotta niistä saadaan tärkeimmät tiedot ennen kaupan solmimista, kertoo Kolsterin laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio.

Taustatarkistuksessa selvitetään, onko tuotteita tarjoava yritys juuri se, joka se kertoo olevansa esimerkiksi iältään tai kokemukseltaan. Kolsterin mukaan samalla kannattaa selvittää tuotteeseen ja tavaramerkkiin liittyvät asiat, kuten kauanko tavaramerkki on ollut voimassa, onko tuotteella CE-merkintä ja onko yrityksellä vientilupa.

Suojavarusteita hankittaessa taustojen tutkimisen tulee olla itsestäänselvyys, Kolster painottaa. Yhtiö tarjoaa taustatarkistuksia Kiinassa, jossa sen tytäryhtiö toimii Shenzenissä.

”Tällaisen palvelun tarjoaminen ei olisi mahdollista ilman kiinankielistä ja paikallista kulttuuria tuntevaa henkilökuntaa, joka voi perehtyä kohdeyritykseen, sillä suurin osa taustarkastusta varten tarvittavasta tiedosta on saatavilla ainoastaan kiinaksi”, Marsio sanoo.

Kolsterin mukaan hengityssuojainten ja muiden terveydenhuollon tuotteiden ostaminen Kiinasta on muuttumassa nykyistä varmemmaksi. Kiina tulli on huhtikuusta lähtien hyväksynyt vain sellaisten alan tuotteiden viennin, jotka ovat Kiinan lääketuotehallinnon (NMPA) sertifioimia ja täyttävät kohdemaan vaatimukset.

Kolsterin Leena-Maija Marsio pitää muutosta hyvänä, sillä se selkeyttää tilannetta ja luo pelisääntöjä villiin tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat