MTV selvitti: Suomen kasvomaskit tehtiin laukkutehtaalla – Kiinan valtio puuttui holtittomaan kaupankäyntiin

Kasvosuojainmarkkinoiden ongelmat osuivat Suomessakin päin näköä, kun Huoltovarmuuskeskus osti viidellä miljoonalla laadultaan ala-arvoisia kasvosuojaimia. Korona ajoi monet kiinalaistoimijat kasvosuojainbisnekseen, mutta joskus kaupattu tuote saattaa olla liian hyvää ollakseen totta. Myös väärinymmärryksiä tapahtuu, kun markkinoilla tavaraa vaihtavat nyt kokemattomat myyjät ja ostajat. 

Huoltovarmuuskeskus tilasi liikemies Onni Sarmasteelta viidellä miljoonalla erän erityyppisiä kasvosuojia. VTT:n suorittama testi paljasti, etteivät Kiinasta saapuneet kasvosuojat olleet standardien mukaisia. Osan on jälkikäteen kerrottu jopa aiheuttavan mahdollisesti allergisia oireita.

Suomi ei suinkaan ole ainut maa, joka on saanut suojavarustekaupassa hiljattain näpeilleen. Epäonnistuneista suojavarustekaupoista on kerrottu niin Yhdysvalloissa, Hollannissa kuin Romaniassakin.

Syitä on useita.

8. huhtikuuta päivätty VTT:n testiraportti paljastaa, että Suomeen huhtikuun alussa saapuneet kasvosuojat tulivat kahdelta eri kiinalaistehtaalta: Guangzhou Jingpeng Leatherilta ja Dongguan Nidy Technologylta. 

VTT testasi ensimmäisessä kasvosuojaerässä kolme erilaista suojainta; KN95 Truworths -kasvosuojan, Face Mask Truworths -kasvosuojan sekä Disposable protective mask Nidy -kasvosuojan. 

Testeissä kaikkien maskien havaittiin olevan alimmankin suojausluokan, FFP1-suojaustason alittavia, mutta niiden todettiin sopivan käytettäväksi kotihoidossa, jossa kasvosuojan käytöllä halutaan estää mahdollisen koronatartunnan siirtymisen hoitajalta vanhukselle. 

Sittemmin Nidy-kasvosuojat asetettiin käyttökieltoon, koska niiden havaittiin aiheuttavan allergisia oireita. Kasvosuojille aiotaan seuraavaksi tehdä lisätutkimuksia reaktion syyn selvittämiseksi.

Laukkutuotannosta kasvosuojatuotantoon

Kiinalaistehdas Guangzhou Jingpeng Leather on valmistanut viimeiset 20 vuotta käsilaukkuja. Yrityksen verkkosivuilla mainostetaan pitkää kokemusta laukkutuotannon parista.

Yrityksen markkinointihenkilö alkoi mainostaa LinkedInissä yrityksen kasvosuojatuotteita vasta hiljattain. Päivityksissä esitellään niin kirurginmaskeja kuin KN95-standardilla markkinoituja suojaimiakin. 

Toinen VTT:n raporteissa mainittu kasvosuojan tuottaja, Dongguan Nidy Technology, on puolestaan muun muassa suojakalvoja valmistava firma, joka kertoo myös valmistavansa kasvosuojia. Myös Nidy markkinoi myyvänsä erityyppisiä kasvosuojia.

Lähestyimme molempia kiinalaistehtaita kysyäksemme heiltä lisää kasvosuojabisneksestä.

Dongguan Nidy Technology vastasi MTV Uutisille, että he tarvitsevat valokuvat nähtäväkseen Huoltovarmuuskeskuksen kasvosuojaimista tai eivät pysty kommentoimaan tapausta. Guangzhou Jingpeng Leatherin markkinointihenkilö ei vastannut haastattelupyyntöön.

Markkinat käyvät kuumana

Suojavarustemarkkinat käyvät koronakriisin vuoksi kuumana. Hinnat ovat moninkertaistuneet ja laadukkaasta tavarasta on pulaa. Moni valtio ei epidemian alkukynnyksellä osannut varautua suojavarustepulaan riittävästi. 

Kiinassa moni alalle entuudestaan tuntematon taho on siirtynyt suojavarustebisnekseen, kun vanhat tavarat eivät ole käyneet kaupaksi. Ilmiö ei tosin ole yksin Kiinan.

– Terveydenhuolto- ja suojavarustebisnekseen on tullut uusia toimijoita ympäri maailman, siitä on Suomessakin esimerkkejä. Tietojeni mukaan Kiinan markkinoilla toimivat uudet yritykset eivät suurelta osin ole sellaisia, jotka voivat tuottaa sairaalakelpoisia tuotteita. Uusista patenteista suuri osa ei tällä hetkellä ole merkittäviä suojavarusteliiketoiminnan kannalta, kertoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden asiantuntija Jenni Isola.

(artikkeli jatkuu videon alla)

Kiinassa terveysalan yrittäjänä toimiva ja suomalaisyrityksille konsultaatioapua viennissä antava Ulla Nurmenniemi kertoo, että kiinalaisyritykset saattavat olla hyvinkin ketteriä muuntamaan tehtaansa tuotannosta toiseen. 

–Tällä hetkellä Kiinassa suurin ongelma on pula hyvästä raaka-aineesta. Kirurgiseen maskiin tarvittavien materiaalien tonnihinta on noussut valtavasti ja saatavuusajat pidentyneet. Sama koskee myös muita suojavarusteita. Siksi materiaalin laatu voi olla kysymysmerkki, Nurmenniemi kertoo.

Huolimattomuutta, rikollisuuttakin

MTV Uutiset on nähnyt Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen liikemies Onni Sarmasteelta.

Tilauksesta käy ilmi, että Huoltovarmuuskeskus halusi ostaa kahdenlaisia kasvosuojia: kirurgisia maskeja, joiden tuli täyttää FFP1-tason suoja sekä FFP2/KN95-tason hengityssuojaimia. Sarmaste kertoi MTV Uutisille nähneensä myymiensä kasvosuojien sertifikaatit agenttiensa kautta.

Kun kaupat eivät onnistu, taustalla voi olla osaamattomuutta, huolimattomuutta tai rikollisuuttakin. Koronapandemia toi mukanaan uudenlaisen rikollisuuden aallon.

Europolin mukaan väärennetyt lääke- ja terveysalan tuotteet ilmestyivät Euroopan markkinoille pian koronaviruksen vanavedessä. Markkinoille on ilmestynyt etenkin standardit alittavia kasvosuojia, mutta sen lisäksi väärennettyjä testikittejä, lateksihanskoja, käsidesiä, saippuaa ja erilaisia lääkkeitä on tavattu. 

Tällä hetkellä Keskusrikospoliisi tutkii Onni Sarmasteen ja Huoltovarmuuskeskuksen välisiä kauppoja törkeänä petoksena. 

Pelkkään sertifikaattiin ei voi luottaa

Europolin mukaan monissa tapauksissa Kiinasta peräisin olevista tuotteista on puuttunut CE-merkintä tai sertifikaatti, tai sitten tuotteiden sertifikaatit on väärennetty tai hankittu epärehellisin menetelmin. 

Väärennetyt tai epärehellisin keinoin hankitut sertifikaatit ovat yksi ongelma kansainvälisessä kaupassa normaalitilanteissakin, kertoo Jenni Isola. 

– Kiinassa on hyvin tärkeää tuntea tavarantoimittaja ja varmistaa paikalla, että kaikki vaadittavat sertifikaatit ovat kunnossa. Hyvää tahtoa saattaa löytyä sekä ostajalta että myyjältä, mutta väärinkäsityksiä syntyy, esimerkiksi siksi, koska standardit ovat erilaiset Kiinassa ja EU:ssa. Ostajan vastuu korostuu kriisitilanteissa, Isola kertoo. 

Ulla Nurmenniemi kertoo, että sertifikaatin aitous on myös syytä tarkistaa ja tutkia tuotteiden testiraportit. 

– Sertifikaatti on avannut ovet vientiin sellaisille yrityksille, jotka aiemmin ovat tuottaneet hengityssuojaimia ehkä vain kotimaan markkinoille, jossa kysyntä on aina ollut suurta. Pelkkään sertifikaattiin ei tulisi koskaan luottaa, vaan tuote on hyvä testata suomalaislaboratoriossa.

Financial Timesin haastatteleman, sertifikaatteja hoitavan tahon mukaan kiinalaisvalmistaja tarvitsee 60 päivää saadakseen EU-markkinoille vaadittavat sertifikaatit tuotteelleen. 

Nurmenniemi kertoo, että EU on höllentänyt vaatimuksiaan koronapandemian vuoksi. 

 – Nyt on riittänyt, että valmistaja on testauttanut tuotteensa vastaamaan EU standardeja.

Sääntelyllä kuriin

Suojavarusteskandaaleja on nähty nyt niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. 

Epäilyttävien suojavarustekauppojen ei haluta toistuvan, siksi Kiina suitsii nyt maasta vietäviä suojavarustetuotteita uusin tavoin.

– Kiinan on pakko puuttua tilanteeseen, koska mikäli he myyvät jatkuvasti ulkomaille käyttökelvottomaksi osoittautuvaa tavaraa, he voivat menettää maineensa, Jenni Isola selventää muutoksen taustoja.

Huhtikuun alusta voimaan tulleen asetuksen myötä Kiinasta ulkomaille terveydenhuollon suojavarusteita myyvien yritysten tulee löytyä valtion julkaisemalta listalta. Listalla on vielä erikseen luokiteltu, minkälaisia suojavarusteita yritys saa viedä ulkomaille. 

– Näin halutaan varmistua, ettei markkinoille päädy sopimattomia tuotteita. Yritysten on suoritettava tiettyjä toimenpiteitä päästäkseen listalle. 

Kiinantaitoinen Ulla Nurmenniemi tarkisti MTV Uutisten pyynnöstä Kiinan hallituksen julkistaman listan. Huoltovarmuuskeskuksen ensimmäisen suojainerän tehneitä kiinalaistehtaita ei listalta löytynyt.

Lue myös:

    Uusimmat