Kiinteistökaupan pitkä alamäki on pysähtymässä
Pitkän huonon jakson jälkeen kiinteistökauppiaiden liikevaihto kääntyi 1,4 prosentin kasvuun viime vuoden lopulla, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.
Myös asuntolainoittaja näkee merkkejä asuntokaupan piristymisestä.
Tilastojen mukaan kiinteistövälitystoimistot palkkasivat lisää väkeä tammikuussa. Ala on provisiopalkkainen ja henkilökunnan määrä vaihtelee nopeasti markkinoiden mukana.
Vielä vuonna 2010 alalla oli lähes viisi tuhatta työntekijää. Viime vuonna toimistoissa työskenteli alle 4 200 ihmistä.
Myöskin kiinteistövälitysalan liikevaihto on tippunut kahden viimeisen vuoden aikana yli 500 miljoonasta eurosta sadalla miljoonalla eurolla.
Kiinteistökauppa elää yleisen talouskehityksen ja suomalaisten kuluttajien luottamuksen varassa.
- Toivoisin, että pohjakosketus nähtiin viime syksynä, ja nyt nämä merkit olisivat myönteisemmän kehityksen alkua. Ei tässä ole kuitenkaan kovin hirvittäviin hurraahuutoihin aihetta, mutta jonkinlaiseen pieneen iloon kuitenkin, arvioi Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.
Myös asuntolainoittaja näkee jonkinlaisia merkkejä muutoksesta parempaan - eteenkin maan kasvukeskuksissa.
- Kyllä pääkaupunkiseudulla asuntolainojen kysyntä on ollut kasvamaan päin tuolta joulukuun alusta saakka. Joulu-tammikuu on ollut poikkeuksellisen vireää, ja tämä sama vireys on jatkunut nyt sitten helmi-maaliskuussa. Asunnonostajia kiinnostaa ostajanmarkkinat, alhainen korkotaso ja sitten pankkien kilpailu laina-asiakkaista, sanoo Hypo Pankin toimitusjohtaja Ari Pauna.
Pauna arvioi, että vuodesta saattaa jopa tulla käännekohta suomalaiseen asuntokauppaan. Vielä nyt kuitenkin moni mahdollinen kiinteistönostaja odottaa Paunan mukaan eduskuntavaaleja ja uusia verolinjauksia.
Kiinteistövälittäjät taas toivovat poliittiselta päättäjiltä malttia, jotta alan elpyminen jatkuisi.
- Esimerkiksi asuntolainojen korkovähennyksen poistamista viedään hyvin maltillisesti ja asteittain eteenpäin. Pitää toimia pitkäjänteisesti, koska kuluttajien luottamus on Suomessa niin heikoissa kantimissa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Malila.
Kiinteistövälittäjät arvioivat myös, että varainsiirtoveron pienentämisellä tai jopa poistamisella voitaisiin edistää ihmisten muuttoa työn perässä paikkakunnalta toiselle.