"Kiinteistöveron maksajien kantokyky ei ole loputon" – veron tuotto kasvanut yli 40 prosenttia tällä vuosikymmenellä

omakotitalo
Lehtikuva
Julkaistu 16.08.2017 18:25

MTV UUTISET – STT

Kiinteistöalan etujärjestöt Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto varoittavat kiinteistöveron jatkuvasta korottamisesta.

Kiinteistöveron tuotto on kolminkertaistunut vuosituhannen vaihteen hieman yli 500 miljoonasta eurosta lähes 1,7 miljardiin euroon, käy ilmi järjestöjen teettämästä selvityksestä.

Tällä vuosikymmenellä kiinteistöveron tuotto on kasvanut jo yli 40 prosenttia. Tänä vuonna kiinteistöveron tuotto nousee verohallinnon ennakkotietojen mukaan 7,5 prosenttia eli 126 miljoonaa euroa suuremmaksi kuin viime vuonna. Lisää korotuksia on luvassa lähivuosina.

Järjestöjen huolena on, että sote- ja maakuntauudistus voi monilla paikkakunnilla aiheuttaa painetta nostaa kiinteistöveroa edelleen.

– On selvää, ettei kiinteistöveron maksajien kantokyky ole loputon. Kaikkia talouspolitiikan uudistuksia ei millään voida rahoittaa kiinteistöveroa kiristämällä, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.

– Kiinteistöverojen ja kunnallisten tariffien korotukset heikentävät kuluttajien ostovoimaa ja ovat näin pois muusta kulutuksesta, Kero painottaa.

Reilu neljännes asumiseen 

Kiinteistöverotuksen kiristäminen on järjestöjen mukaan epäsuotavaa siksikin, että asumismenot haukkaavat lähivuosina kasvavan osan suomalaisten tuloista.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tekemän selvityksen mukaan suomalaisten asumismenot kasvavat vuosina 2017–19 vuosittain 2,5 prosenttia. Kasvun määrä vaihtelee asumismuodon ja asuinpaikan mukaan. Kiinteistöveron korottaminen on selvityksen mukaan yksi merkittävä asumismenoja lisäävä tekijä.

Eniten asumismenot lisääntyvät kerrostaloissa omistusasunnoissa, joissa menoja kasvattavat hoitokulut ja korjauskustannukset. Omakotitalossa asuvien tiliä rasittavat sähkön ja öljyn nousevat hinnat.

Selvityksen mukaan asuminen on selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla. Kun tänä vuonna suomalaisen tuloista menee asumiseen keskimäärin 27 prosenttia, vie yksiö Helsingissä keskituloisen palkasta jo 37 prosenttia.

"Lisää tarvetta asumistuille"

Kiinteistöliitto ja Omakotitaloliitto ovat huolissaan siitä, että asumismenot kasvavat ansiotuloja vauhdikkaammin, kun ansiotulojen kehitys näyttää lähivuosina perin maltilliselta.

– Kasvavat asumismenot vain lisäävät tarvetta asumistuille, joita jo nyt maksetaan vuosittain lähes kaksi miljardia euroa, Omakotitaloliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen muistuttaa.

Järjestöjen mukaan vaarana on myös, että kasvavat asumiskustannukset kasaavat esteitä esimerkiksi työn perässä muuttaville. Työvoiman heikkoa liikkuvuutta on viime aikoina pidetty yhtenä keskeisenä Suomen talouskasvua hidastavana pullonkaulana.

Tuoreimmat aiheesta

Talous