Selvitys: Asumismenojen osuus käytettävissä olevista tuloista kasvamassa rajusti, erityisen kovilla ovat omakotiasujat

4:42img
Katso myös MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu tammikuulta: Monen ihmisen asumismenot kasvavat tänä vuonna – millaisista summista voi olla kyse?
Julkaistu 24.08.2022 16:13

MTV UUTISET - STT

Asumismenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista kasvaa tänä vuonna rajusti, käy ilmi Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilaamasta selvityksestä. 

Asumismenojen nousua ajaa energian kallistuminen ja tästä syystä asumismenojen kehitys riippuu pitkälti asumis- ja lämmitysmuodosta.

Asumis- ja energiamenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista saattaa selvityksen mukaan tänä vuonna puhkaista 30 prosentin rajan. Kotitalouksien väliset erot ovat suuria.

Erityisen koville selvityksen mukaan joutuvat omakotitaloissa asuvat. Hintojen nousu osuu etenkin eläkeläistalouksiin, sillä omakotitalossa asuvilla eläkeläisillä energiamenojen osuus nettotuloista on suuri. 

Ennusteen mukaan esimerkiksi öljylämmitteisessä talossa yksin asuvan eläkeläisnaisen asumismenot lohkaisevat lähes 63 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

Lue myös: Tuleva talvi voi tulla mökin lämmittäjälle kalliiksi – näillä ohjeilla säästää sähköä mökin kärsimättä

Vuokralla asujat paremmassa tilanteessa

Kaukolämmöllä lämpenevien kotien asumismenojen kasvu vaihtelee selvityksen mukaan voimakkaasti kaupungeittain, sillä kaukolämpöä tuotetaan eri tavoin eri paikkakunnilla. Niissä kaupungeissa, joissa kaukolämpöä tuotetaan edelleen paljon maakaasulla ja kivihiilellä, kaukolämmön hinta on noussut jyrkästi.

Selvityksen mukaan vuokralla asuvat ovat energian hintakriisissä lyhyellä aikavälillä paremmassa tilanteessa kuin omistusasujat, kun vuokranantajat eivät pysty siirtämään vastikkeiden nousua täysimääräisesti vuokriin.

"Kotitalouksien kustannustaakkaa ei saa lisätä"

Kiinteistöliiton pääekonomistin Jukka Keron mukaan myös ruuan ja liikkumisen kallistuminen syö asumismenojen ohella rajusti kotitalouksien ostovoimaa, minkä vuoksi kotitaloudet eivät kykene kannattelemaan Suomen taloutta tänä eivätkä ensi vuonna.

– Kuntien ja valtion ei pidä nyt lisätä kotitalouksien kustannustaakkaa, vaan päinvastoin auttaa käytettävissä olevin keinoin kotitalouksien ja taloyhtiöiden energiankäytön vähentämistä ja energiatehokkuuden lisäämistä, Kero sanoo tiedotteessa. 

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen