Riikka Purra kommentoi työllisyystoimia MTV:lle: "Työntekijän ei pitäisi olla erityisen huolissaan"

2:53img
Riikka Purra: Työllisyystoimia on kyettävä tekemään – "Valtavirtaa vertailumaissa"
Julkaistu 02.11.2023 06:01
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan hallituksen toimet eivät ole sellaisia, joista työntekijöiden tulisi olla erityisen huolissaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja puolustaa hallituksen leikkauksia ja työelämäreformeja voimakkaasti MTV:n Asian Ytimessä -ohjelmassa.

SAK ja sen liitot aloittavat ensi viikolla uusia työtaistelutoimia hallituksen kaavailemia työmarkkina- ja sosiaaliturvakiristyksiä vastaan. Enintään vuorokauden mittaisia lakkoja aiotaan järjestää eri puolilla maata seuraavien kolmen viikon ajan.

Lue taustaa: Näistä syistä palkansaajilla alkoi keittää – hallitus on ehdottanut monia heikennyksiä etuuksiin ja oikeuksiin

Riikka Purran mukaan hallitus ei tee sellaisia toimia, joista työntekijän pitäisi olla erityisen huolissaan. 

Hallituksen työllisyystoimiin kuuluvat muun muassa poliittisten lakkojen rajoittaminen, paikallisen sopimisen laajentaminen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen sekä mahdollisuus tehdä työsopimus määräaikaisena myös ilman erityistä perustetta vuodeksi.

Myös vientialojen palkankorotukset halutaan niin sanotuksi katoksi. Tällöin työriitojen sovittelussa ei voisi ylittää vientialojen kautta saatua yleistä palkankorotuslinjaa.

– Uudistukset, joita hallitus aikoo toteuttaa, ovat täysin valtavirtaa hyvin monissa vertailumaissamme, esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Oleellinen pointti on, että Suomessa nämä olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten, mutta vaikeaa se on tälläkin hetkellä kuten nähdään.

Purra mainitsee myös, että ensi vuonna palkansaajien käteen jäävät tulot kasvavat, viitaten palkkaverotuksen laskemiseen.

Onko hallitus työnantajan puolella?

Palkansaajajärjestöt perustelevat valitsemaansa toimintatapaa muun muassa sillä, että kolmikantainen valmistelu on ollut pelkkää teatteria eikä palkansaajien asiaa kuulla. 

Mitä ministeri vastaa?

– Neuvottelut ovat tälläkin hetkellä käynnissä, itse en niihin tietenkään osallistu, mutta olen muuta kautta kuullut, että siellä on hyvinkin avointa keskustelua

– Ylipäänsä haluan tässäkin huomauttaa, että teemme hallitusohjelman mukaisia kirjauksia, emme ole menossa niistä yli emmekä ole esittäneet mitään radikaalia toimintaa. 

Lue myös: Riikka Purra MTV:lle: Perussuomalaisten äänestäjät haluavat leikkauksia – "Kannatuksen lasku on maltillista hyökytykseen nähden"

Purran mukaan valmistelu tehdään kolmikantaisesti ja osapuolet saavat kertoa omia näkemyksiään.

– Totta kai esittää myös muutosehdotuksia, mutta ajatus siitä, että menisimme työnantajien puolella jotenkin hallitusohjelman kirjauksista yli, ei pidä paikkaansa.

AY-liike uskoo, että haette tilanteessa selkävoittoa. Onko mitään, missä voisitte ojentaa kättä työntekijöiden suuntaan?

– Tämä hallitus parantaa työntekijöiden asemaa muun muassa helpottamalla verotusta. Hallitus haluaa maahan lisää työpaikkoja ja tekee sellaisia rakenteellisia toimia, jotka helpottavat tätä asiaa.

– Kukaan ei ole hakemassa selkävoittoa mistään, mutta isänmaamme tarvitsee näitä toimia. Meillä on liiallisia jäykkyyksiä työmarkkinoillamme, olemme hyvin kituliaan kasvun maa ja julkinen talous on rapakunnossa. Meidän on kyettävä tekemään näitä toimia.

Voidaanko kolmen kuukauden säännöstä neuvotella?

Useat tahot, muun muassa elinkeinoelämä, ovat ottaneet kantaa hallituksen kaavailemaan niin kutsuttuun kolmen kuukauden sääntöön. Jos uudistus toteutuu, jatkossa työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa olevan tulisi löytää uusi työpaikka kolmen kuukauden sisällä. Muuten maasta olisi poistuttava.

Riikka Purra hämmästelee asiasta käytävää keskustelua.

– Olen antanut saman vastauksen lukuisia kertoja. Minusta on hieman ihmeellistä, kun samaan aikaan puhumme, että kyseessä on nimenomaan työperäinen maahanmuutto, joka jo määritelmällisesti sanoo, että ihminen on työssä.

– Mikäli hän ei ole työssä, hän ei ole enää työperäinen maahanmuuttaja, joten hänen oikeutensa oleskella maassa päättyy. Samaan aikaan olemme kuulleet, miten suuri työvoimapula meillä on eri sektoreilla. En usko, että on hirveän suuri vaikeus siinä tapauksessa työllistyä nopeasti.

Muun muassa monet yritykset ovat vedonneet hallitukseen, että tästä säännöstä luovuttaisiin tai siihen tehtäisiin ainakin poikkeus asiantuntija-ammattien osalta, koska asiantuntijatehtävissä yksittäinen rekrytointiprosessi voi kestää viikkoja tai useita kuukausia.

Purra ymmärtää asian huippuosaajien, korkeasti koulutettujen erityisasiantuntijoiden kohdalla, mutta hän toivoisi asiaan konkretiaa.

– Toivoisin jonkinlaista arviota esimerkiksi lukumääristä, että minkälainen ongelma on. Sen sijaan yleinen intohimoinen puhe vain työperäisen maahanmuuton välttämättömyydestä ja työvoimapulasta ei ole hirvittävän rakentavaa.

Lus myös: Kannustavatko hallituksen leikkaukset suomalaisia töihin? Nyt puhuu professori Heikki Hiilamo

Purran mukaan on tärkeää, että maahanmuuttolainsäädännön porsaanreikiä tilkitään, jotta järjestelmää ei voida käyttää hyväksi.

Huolta huippuosaajien kohtalosta on kuulunut myös pääministeripuolue kokoomuksen riveistä. Purran mukaan keskustelua voidaan käydä hallituksen sisällä siitä, millä tavalla asian voisi ratkaista.

– Tämä asia ei ole kokonaisuuden kannalta hirvittävän merkittävä ja mikäli halutaan, että huippuasiantuntijoita ei koskisi kolmen kuukauden vaade, vaan esimerkiksi kuuden kuukauden sääntö, niin se edellyttää toimia toisaalla maahanmuuttolainsäädännössä.

Haluaako perussuomalaiset siis jotakin vastineeksi?

– Kyllä. Tämän olen sanonut jo alkusyksystä.

Riikka Purran mukaan esimerkiksi opiskelijoiden maahanmuuttoon liittyy tällä hetkellä riskejä, joita ei hallitusohjelmassa ole kyetty huomioimaan.

– Sinne on tehtävissä toimia, jolloin tästä kolme kuukaudestakin voidaan neuvotella.

Purran mukaan ongelmana on esimerkiksi se, että Suomeen tullaan opiskelemaan, mutta tosiasiassa opintoja ei tehdä.

Katso koko Asian Ytimessä -jakso MTV Katsomosta.

Lue lisää: SAK:n liitot aloittavat lakot ensi viikolla – tiukentavat ruuvia hallituksen työmarkkinalinjaa vastaan

Tuoreimmat aiheesta

Perussuomalaiset