Mitä tapahtuu, kun velkaantunut ryhtyy aktivistiksi?
Yhdysvalloissa syntynyt Occupy Wall Street -protestiliike tarjoaa kiistanalaisia keinoja talousvaikeuksista kärsiville ihmisille.
Liike julkaisi viime syksynä Debt Resistors' Operations Manual -oppaan, joka sisältää useita kansalaistottelemattomuutta hyödyntäviä niksejä. Business Insider kuvasi opasta "hämäräperäisimmäksi 122-sivuiseksi talousohjeistukseksi, mitä on ikinä nähty".
Esimerkiksi hoitolaskujen välttämiseksi opas kehottaa harkitsemaan väärän henkilöllisyyden antamista sairaalassa. Opintovelan kanssa tuskaileva voisi puolestaan liittyä kampanjaan, jonka pyrkimyksenä on lopettaa lainojen takaisinmaksu suurella joukolla.
Äärikeinojen ohella opas kuitenkin sisältää myös tietoa amerikkalaisen luottojärjestelmän periaatteista ja velkaantuneen oikeuksista. Lienee ihan hyvä tietää, millaisia lupauksia velka-asioihin erikoistuneet juristit saattavat antaa – ja mitä ne käytännössä tarkoittavat.
Liike ostaa velkoja
Occupy Wall Streetin kautta on syntynyt myös Rolling Jubilee -liike, joka ostaa velkoja pikkurahalla kuolettaakseen ne. Se ilmoittaa keränneensä jo yli puoli miljoonaa dollaria, jolla voi poistaa velkoja yli 11 miljoonan edestä.
Viimeksi maaliskuussa liike julkisti kuolettaneensa velkoja yli tuhannelta ihmiseltä Kentuckyssa ja Indianassa yli miljoonan dollarin edestä. Liike on keskittynyt juuri terveydenhuollon aiheuttamiin velkoihin, joita se pitää epäoikeudenmukaisimpina.
Esimerkiksi Forbes-lehdessä Rolling Jubilee on saanut varovaisen myönteisen vastaanoton.
Kansalaisjärjestö asialle Suomessa?
Suomessa velkaantuneita auttaa muun muassa Takuu-Säätiö, joka tarjoaa ohjeistusta ja myöntää kohtuullista lainaa useiden saatavien hoitamiseksi.
Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar kommentoi viime marraskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä velkojen ostoa kiinnostavana ideana, mutta ei katsonut sen sopivan säätiön ideaan.
Sen sijaan vastaava liike voisi syntyä kansalaisjärjestötoimintana Suomessakin.