Mikä on Satanistinen temppeli? MTV tutustui hämmennystä herättävään yhdysvaltalaisliikkeeseen

6:38img
Katso videolta, miten Satanistinen temppeli Yhdysvalloissa toimii – ja miten Trumpin aikakausi vaikutti heihin?
Julkaistu 16.01.2022 11:54
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Yhdysvaltalainen Satanic Temple eli Satanistinen temppeli on uskonnollinen järjestö, jonka jäsenet eivät usko Jumalaan – taikka Saatanaan. MTV Uutiset otti selvää, mistä uskontoa ja kansalaisaktivismia sekoittavassa liikkeessä on kyse.

– Hei, ihana tavata!, vilkuttaa tietokoneen ruudun välityksellä iloinen, mutta hieman hermostunut Mercy Maelica.

Maelicalla on mustat hiukset ja meikit, mutta ne ovatkin oikeastaan ainoita asioita, jotka muistuttavat stereotyyppisestä saatananpalvojasta.

Eikä Maelica olekaan saatananpalvoja, vaikka kuuluukin Satanistiseen temppeliin.

– Moni luulee, että palvomme Saatanaa tai olemme jonkinlainen kristinusko haara. Olemme enemmänkin postkristillinen uskonto, joka käyttää osia kristittyjen ikonografiasta ja on muokannut sen omanlaisekseen.

Saatana, kapinallinen enkeli

Satanistinen temppeli on nonteistinen uskonto eli he eivät usko jumaliin tai muuhun yliluonnolliseen voimaan. Kuten sanottua, he eivät palvo tai usko Saatanaan. Järjestön verkkosivuillakin kehotetaan kääntymään jonkun muun puoleen, jos haluaa myydä sielunsa.

Satanistinen temppeli pitää Saatanan hahmoa symbolina kapinallisesta, joka taistelee tyranniaa vastaan. Kristillisessä mytologiassa Saatana on kapinallinen enkeli, joka valmisteli taivaallista vallankaappausta.

Satanistisen temppelin perustivat aktivistit Lucien Greaves ja Malcolm Jerry vuonna 2012 kannanottona kirkon ja valtion suhteeseen.

Johtohahmona yhä toimiva Greaves on haastatteluissa sanonut liikkeen olevan osin satiiria. Se hänen mielestään näyttäytyy jo siinä, miten paljon yliluonnollisen pelkoa pelkkä sana saatana aiheuttaa ihmisissä.

Dogmeja ja uskonnollisia juhlia

Kymmenen vuotta myöhemmin liike on kuitenkin kasvanut jotain satiiria suuremmaksi.

Yhdysvaltojen valtio on tunnustanut Satanistisen temppelin virallisesti uskonnoksi. Jäsenmäärästä ei ole julkista tietoa, mutta järjestöllä  on haaroja useissa osavaltioissa ja maissa.

Myös Suomessa toimii yhdistys nimeltä Perkeleen temppeli. Yhdistyksestä kerrotaan, ettei se ole yhdysvaltalaisen järjestön alainen virallisesti, mutta on ottanut siitä innoitusta.

Maelican mukaan Satanistinen temppeli haluaa myös herättää keskustelua siitä, miten uskonto määritellään.

– Monet yrittävät väittää, ettemme olisi oikea uskonto, koska emme usko yliluonnolliseen. Mutta meillä on samoja piirteitä kuin monella muullakin uskonnolla: yhteisöllisyys ja jaettu identiteetti. Lisäksi seuraamme koodia, joita kutsutaan seitsemäksi dogmiksi, Maelica kuvailee.

Dogmeista eli opinkappaleista ensimmäinen kehottaa toimimaan myötätunnolla ja empatialla kaikkea elämää kohtaan järkevyyden rajoissa.

Muita dogmeja ovat muun muassa oman kehollinen koskemattomuus, tieteeseen luottaminen, oikeudenmukaisuuden puolesta toimiminen ja yksilön- ja sananvapauden kunnioittaminen.

Satanistisen temppelin jäsenillä on myös uskonnollisia pyhäpäiviä, kuten kehon koskemattomuutta ja seksuaalista vapautta juhlistava Lupercalia-juhla 15. helmikuuta, ja taikauskon ja pseudotieteen uhreja muistava Hexenacht-päivä 30. huhtikuuta.

Uskonnolla uskontoa vastaan

Kansalaisaktivismi on järjestön toiminnan keskiössä. Eniten kapinointia herättää uskonnollisten arvojen sekoittaminen politiikkaan.

– Satanistinen temppeli ei puutu asioihin, jos niihin ei ole jo valmiiksi sekaantunut muita uskontoja, Maelica kuvailee.

Yhdysvalloissa on viime vuosina tiukennettu aborttilakeja useissa osavaltioissa. Tiukin laki astui voimaan Texasissa, joka kieltää abortin aikaisimmillaan kuudennella raskausviikolla – suuri osa naisista ei vielä kuuden viikon aikana tiedä olevansa raskaana. Näitä lakeja perustellaan usein kristillisiin arvoihin vedoten niin kadulla kuin poliitikkojen puheissa.

Satanistinen temppeli on kehittänyt keinon kiertää näitä aborttilakeja. Sitä voisi kutsua ovelaksi, sillä he käyttävät aseenaan sitä samaa asiaa, johon lakeja säädettäessäkin nojataan: uskontoa.

Satanistisen temppelin seitsemän opinkappaletta.

Satanistisen temppelin seitsemän dogmia eli opinkappaletta, joita jäsenet noudattavat. 

Koska Satanistien temppeli on saanut virallisen uskonnon aseman, sen jäsenet voivat vedota liikkeen kehittämään aborttirituaaliin.

Rituaalissa todetaan, että Satanistisen temppelin jäsenet on vapautettu muun muassa lääketieteellisesti tarpeettomista toimenpiteistä tai odotusajoista abortin saamiseen. Heitä ei myöskään saa pakottaa kuuntelemaan sikiön sydänääniä tai järjestämään hautajaisia sikiölle.

Sikiöiden hautajaispakkoa on ajanut muun muassa entisen presidentti Donald Trumpin varapresidentti Mike Pence kuvernöörinä kotiosavaltiossaan Indianassa, missä se on edelleen voimassa.

Liike on nostanut useita oikeusjuttuja eri osavaltioissa vedoten uskontoonsa ja Yhdysvaltain perustuslain 1. pykälään, joka julistaa uskonnon- ja mielipiteenvapautta.

Oikeusjutuissa he ovat useimmiten hävinneet, mutta niillä on jo ollut vaikutuksia osavaltioiden lakeihin. Esimerkiksi vuonna 2018 Missourin osavaltion korkein oikeus määräsi emättimen kautta tehtävät ultraäänitutkimukset vapaaehtoisiksi abortin yhteydessä.

Maelican mukaan yksi heidän tärkeimpiä tehtäviään on kuitenkin oikeusjuttujen sijaan lisätä ihmisten tietoutta heidän omista oikeuksistaan – ja muistuttaa naisia siitä, ettei heidän tarvitse hävetä päätöksiä omasta kehostaan.

Yhteenottoja aborttiklinikoilla

Maelica itse on mukana Satanistisen temppelin lisääntymisoikeuksiin keskittyvässä ryhmässä. He keskittyvät aborttioikeuden ja muun kehollisen määräämisoikeuden puolustamiseen.

He tarjoavat jäsenilleen oikeusapua ja terveysneuvontaa.

– Mutta joskus se voi olla ihan vaan bensarahojen maksamista, Maelica kuvailee.

Se on usealle tarpeen, sillä esimerkiksi Texasin Houstonista voi joutua ajamaan tunteja naapuriosavaltioihin aborttiklinikalle päästäkseen.

Maelican mukaan osa yhdysvaltalaisista ei edes ole tietoisia, miten paljon maassa on naisten kehon koskemattomuutta ja terveydenhuoltoa sääteleviä lakeja.

Kuitenkin tietoisuus kasvaa päivä päivältä. Maelican mukaan he tulevat taistelemaan kaikilla voimillaan, että tilanne ei pahenisi entisestään.

– Ei olisi koskaan uskonut, että vielä vuonna 2021 taistelemme oikeudesta välttämättömään terveydenhuoltoon ja uskoon perustuvia rajoituksia vastaan. Se on pelottavaa.

Muokattu 21.1.2022. Korjattu tieto Perkeleen temppelistä. Se ei tee aktiivista yhteistyötä Satanistisen temppelin kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat