Hongkongin suunnittelema laajalti inhottu ja kiistelty luovutuslakiesitys, joka mahdollistaisi rikollisten luovutuksen Manner-Kiinaan, on kuopattu, kertoi Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam tiistaina astuessaan julkisuuteen ensi kertaa viikkoihin.
Lam kuvaili hallintonsa yritystä säätää luovutuslaki "täydeksi epäonnistumiseksi". Hän suostui myös tapaamaan opiskelijoita julkisesti ilman ennalta sovittuja ehtoja ja kertoi tunnistavansa, että kaupunki on kohdannut ennenkuulumattomia haasteita.
Kiinaan myönteisesti suhtautuva Lam ei kuitenkaan vastannut taaskaan täysin mielenosoittajien vaatimuksiin. Hän ei poistanut esitystä kokonaan hallinnon asialistalta.
Lamin lausuntoa on pidetty valheena.
– Esitys on yhä lainsäädännöllisessä ohjelmassa ensi vuoden heinäkuuhun asti, demokratia-aktivisti Joshua Wong tviittasi.
Mielenosoittajat vaativat, että esityksestä luovutaan välittömästi täysin.
Mielenosoitusten järjestäjiin kuuluva ryhmä ilmoitti torjuvansa Lamin lausunnon ja järjestävänsä uusia mielenosoituksia.
– Jos Carrie Lam ja hänen hallintonsa eivät vastaa vaatimuksiimme, jatkamme mielenosoitusten ja kokoontumisten järjestämistä, sanoi ryhmän tiedottaja Bonnie Leung toimittajille.
Lähihistorian pahin kriisi
Hongkongin itsehallintoalue on joutunut viimeisen kuukauden aikana lähihistoriansa pahimpaan kriisiin. Kaupungissa on ollut valtavia marsseja sekä useita väkivaltaisia selkkauksia poliisin ja kovimman linjan mielenosoittajien välillä.
Mielenosoitukset alkoivat nyt jäädytetyn lain vuoksi, jonka pelättiin mahdollistavan muun muassa toisinajattelijoiden luovuttamisen Manner-Kiinalle.
Protesteista on sittemmin muodostunut laajempaa liikehdintää, joka vaatii uudistuksia itsehallintoalueen demokratiaan ja loppua vapauksien karkaamiselle.
Julkinen vihanpito päättäjiä ja poliisivoimia kohtaan kasvoi entisestään sen jälkeen, kun poliisit käyttivät kyynelkaasua ja kumiluoteja protestoijien hajauttamiseksi viime kuussa.