F1-tähti Kimi Räikkönen voitti Alma Media Suomi Oy:n ja Sanoma Media Finland Oy:n markkinaoikeudessa käydyissä valokuvaoikeuksia koskevissa kiistoissa. Urheilumanageri Harri Halme pitää oikeuskiistaa mielenkiintoisena ennakkotapauksena.
LUE MYÖS: Kimi Räikkönen voitti oikeuskiistoissa Alma Median ja Sanoma Median – F1-tähdelle kymmenientuhansien eurojen korvaukset
Räikkösen oikeuskiista liittyi hänen Instagram-tilinsä Tarinat-osiossa julkaisemaan valokuvaan, josta Ilta-Sanomat ja Iltalehti olivat ottaneet kuvakaappauksen ja käyttäneet sitä jutuissaan ilman Räikkösen lupaa.
Alma ja Sanoma joutuvat maksamaan Räikköselle kymmeniätuhansia euroja hyvityksinä ja oikeudenkäyntikuluina, koska markkinaoikeuden päätösten mukaan kyse ei ollut lehdistön lainausoikeuden perusteella sallitusta kuvan käytöstä.
Urheilumanageri Harri Halme pitää Räikkösen ja Alman sekä Sanoman välistä oikeuskiistaa mielenkiintoisena ennakkotapauksena.
– Mielenkiintoinen ennakkotapauksen haku ja tunnustelucase. Kyseessähän on otsikkotasolla uusi media. Kyllä tässä uutta luodaan. Nuo ovat ennakkotapauksia, Halme toteaa MTV Urheilulle.
Halme ei halua ottaa tarkemmin kantaa Räikkösen tapaukseen, koska vastaavanlaisia tapauksia ei ole maailmalla juurikaan vielä nähty.
–En ota kantaa, onko se oikein vain väärin. Kun luodaan uutta, toimintasäännöt hakevat varmasti reunoja. Jotta pystyisin tätä kommentoimaan, pitäisi olla jotain vertailukohtia kansainvälisesti.
Sosiaalinen media on viime vuosina vallannut jalansijaa myös perinteisten medioiden joukosta. Useat urheilijat julkaisevat omilla sosiaalisen median tileillään omaa elämäänsä tai uraansa käsitteleviä julkaisuja, jotka kiinnostavat myös perinteisempää mediaa.
Halme tiedostaa, että toiminta hakee vielä rajojaan, sillä sosiaalinen media on uutiskentällä kuitenkin vielä suhteellisen tuore tekijä.
– Kyseessä on jättimäinen ilmiö. En näe itse asiaa niin, mutta monet alan ihmiset näkevät sen niin, että julkisuudessa olevan urheilijan sosiaalisen median välineet luokitellaan medioiksi. Perinteiset mediat käyttävät monesti lähteenä urheilijan omien medioiden materiaalia, Halme summaa.
– Kyllähän urheilijat ovat kokeneet sen kiehtovaksi, että heidän omat viestimensä toimivat informaationvälityskanavina. Kimi Räikkönen ja hänen tasoisensa maailmantähdet voivat suhtautua asiaan eri tavalla.
Lukuisten suomalaisurheilijoiden managerina toimiva Halme toteaa samaan hengenvetoon, että osa urheilijoista käyttää tilannetta tietoisesti hyödykseen, koska tietävät perinteisten medioiden lainaavan heidän julkaisujaan.
– Kyllä tässä täytyy sanoa sekin, että aika tarkoitushakuista on osin urheilijoiden toiminta omissa sosiaalisen median välineissä. Sen tarkoitus on tavoittaa ja välittää tunnelmia. Jos sitä käytetään lainaten muissakin medioissa, kyllähän se on nykypäivän rakenteellinen informaation välitysmekanismi. Niin minä sen koen.
– Jokaisella urheilijalla on omanlaisessa tarkoitusperänsä ja persoonansa, jonka mukaisesti haluaa omaa viestintäänsä harjoittaa. Se on aika kiva tilanne. Urheilija voi kertoa itsestään, tuloksistaan, taustoistaan tai korostaa urheiluasioita, jos kokee, etteivät ne tule tarpeeksi esiin, Halme summaa urheilijoiden somekäyttäytymistä.
Miten urheilijat sitten itse suhtautuvat siihen, että heidän sosiaalisen median julkaisujaan lainataan perinteisemmissä medioissa? Halmeen korviin ei yksittäisiä heittoja lukuun ottamatta ole kantautunut kovinkaan vihamielisiä kommentteja.
– Aluksi se tuntui varmaan hassulta, kiehtovalta ja oudoltakin. Tänä päivänä jokainen tietää sinne laittaessaan, että tässä saattaa käydä niin, että tämä on esimerkiksi Maikkarin netissä.
– En ole kuullut mitään erityisen negatiivista. Enemminkin puolihuvittuneita, -ihastuneita tai -vihastuneita kommentteja, että nyt ne ovat tämänkin lainanneet. Mitään aitoa vihamielisyyttä en ole siitä kokenut. Ymmärrän sen täysin, jos joku kokee yksityisyyttään loukattavan, Halme kertoo.