Eduskunnan perustuslakivaliokunta aloittaa tänään asiantuntijoiden kuulemiset muutoksesta, joka tarvittaisiin tiedustelulakipaketin säätämiseksi.
Hallitus on esittänyt, että luottamuksellisen viestin suojaa koskevaa perustuslain kohtaa muutettaisiin, jotta tiedustelulakipaketti voidaan säätää. Hallitus haluaa myös, että lakeihin liittyvä perustuslain muutos käsitellään kiireellisenä, jotta lait ennättäisivät astua voimaan tällä hallituskaudella.
Lakihankkeessa vastakkain ovat kansalaisten turvallisuus ja yksityisyyden suoja. Hanketta perustellaan sillä, että laki helpottaisi viranomaisten tiedonhankintaa, vaikka kyse ei olisi selkeästä rikosepäilystä. Vastustajien mielestä laki heikentää merkittävästi kansalaisten perusoikeussuojaa.
Perustuslakivaliokunnan pitkäaikainen puheenjohtaja Kimmo Sasi arvioi, että vastakkain lakihankkeessa ovat tärkeät perusoikeudet.
– Näitä oikeuksia pitää arvioida myös keskenään. Ihmisellä on oikeus elämään eikä ihmisen elämää saa lopettaa terroriteolla. Meillä on aika paljon puututtu yksityisyyden suojaan muissa yhteyksissä, esimerkiksi verotuksessa. Verottajalla on erittäin laaja tietojensaantioikeus. Verottajalla on myös oikeus saada vertailutietojatarkastuksessa eli tällaista massatietoa. Kun on hyvä tarkoitus, meillä on jo tähän mennessä sallittu yksityisyyden suojaan puuttuminen, kokoomuslainen Sasi arvioi.
8:38
"Esitys on huolellisesti valmisteltu"
Sasi uskoo, että lakipaketti läpäisee asiantuntijoiden käsittelyn.
– Esitys on varsin huolellisesti valmisteltu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on käsitellyt Saksan ratkaisua, joka on hyvin pitkälle samanlainen kuin Suomen malli. Saksan malli hyväksyttiin. Meillä kohde on selvästi rajattu, mihin tarkoitukseen tietoja saa kerätä, Sasi sanoo.
– Lähtökohta on, että pelätään tekeillä olevaa rikosta, joka kohdistuisi kansalliseen turvallisuuteen tai ihmisten elämään ja turvallisuuteen yleensä. Lakiehdotuksessa menettelytavat on erittäin huolellisesti valmisteltu. Meille tulee erityinen tiedusteluvaltuutettu tarkastamaan toimintaa. Valvontaa kontrolloidaan myös sillä, että siihen tarvitaan tuomioistuimen suostumus ja eduskuntaan tulee erillinen tiedusteluvaliokunta, Sasi listaa.
Tiedustelulakien kiireellinen käsittely vaatii viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa, joten hallitus tarvitsee tukea oppositiosta.