Perustuslain muuttaminen kiireellisesti uuden tiedustelulainsäädännön vuoksi vaatii Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvin mukaan todella poikkeuksellisen tilanteen, hän sanoo aamun Huomenta Suomessa.
Kasvi arvioi, että Turun tapahtumat lisäävät poliittista painetta Vihreissä kääntyä positiiviselle kannalle nopeutetun perustuslain muuttamismenettelyn suhteen.
– Mutta täytyy kysyä, millä tavalla nämä lait olisivat vaikuttaneet, jos ne olisivat olleet voimassa. Olisiko niillä pystytty ennaltaehkäisemään tätä iskua millään tavalla, Kasvi toteaa.
Kansanedustajan mukaan lakiesitystä on nyt harkittava vakavasti.
– Toisaalta se on totta, että Suomelta puuttuu tiedustelulainsäädäntö. Me olemme ainoa Euroopan maa, jolla ei ole tiedustelulainsäädäntöä, Kasvi sanoo.
– Me olemme 20 vuotta muita Euroopan maita jäljessä, mutta voimme ottaa opiksi muiden virheistä, mitä muut ovat tehneet.
Kasvin mukaan kiireelliseksi julistamisessa täytyy kuitenkin huomioida, miten aikataulu menee yhteen seuraavien eduskuntavaalien kanssa. Perinteisesti kaksi eri eduskuntaa käsittelee ja hyväksyy perustuslain muuttamisen.
– Jos on vain kuukausista kysymys , täytyy miettiä, onko mielekästä julistaa kiireelliseksi. Perustuslain muuttaminen on sinänsä jo iso asia ja kiireelliseksi julistaminen vaatii todella poikkeuksellisen tilanteen.
Turun puukotusten seurauksena poliittinen keskustelu tiedustelulainsäädännöstä on saanut uutta vauhtia. Jos eduskunta hyväksyy uuden tiedustelulain, se sallii useita tiedonhankkimistapoja. Lue mitä laki käytännössä tarkoittaa.
Uhka yksityisyydelle?
Aamun lähetyksessä lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi Sisäministeriöstä kertoi, että tiedustelulainsäätö mahdollistaa varhaisemman vaiheen tiedonhankinnan viranomaisella eli tiedustelutiedon hankkimisen.
– Tietomäärä lisääntyy, viranomaisen analysointikyky paranee ja sitä kautta pystytään ennaltaehkäisemään tätä toimintaa, joka muodostaa vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle.
Hän ei ota kantaa, olisiko tiedustelulainsäädännöllä voitu estää Turun tapahtumat.
Tiedustelulainsäädäntö aiheuttaa myös huolta ihmisten yksityisyyden kannalta. Onko laki uhka yksityisyydelle?
– Normaalille kansalaiselle ei ole mitään hätää tämän asian suhteen. Ei olla puuttumassa jokaiseen sähköpostiin ja tekstiviestiin. Taustalla pitää olla yhteiskuntaa vaarantava vakava uhka, mikä laukaisee perusteen yleensä käyttämään näitä toimivaltuuksia, Meriniemi toteaa.