RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet ei puoltanut kiireellistä perustuslain muutosta tänään eduskunnan äänestyksessä. Eduskunta hyväksyi tänään perustuslain muutoksen kiireellisenä äänin 178-13. Päätös mahdollistaa tiedustelulakien etenemisen vielä tämän vaalikauden aikana.
Biaudetin lisäksi normaalia menettelyä kannatti ainoastaan vasemmistoliiton 12 kansanedustajaa.
Biaudetin mielestä perustuslain muuttaminen on iso asia ja äänestyksessä ollut perustuslain 10. pykälä on perusoikeuksien ydintä.
– Ajattelen, että poikkeukselliselle menettelylle pitää olla vakavat perusteet, eikä päinvastoin. Kun suojellaan kansalaisten perusoikeuksia, niin niihin puuttuminen vaatii erittäin korkeaa kynnystä, Biaudet sanoo MTV.n haastattelussa.
"Olisi ansainnut normaalin käsittelyn"
Pitkän linjan kansanedustaja katsoo, että politiikassa on tärkeää kiinnittää huomiota yksittäisten päätösten sijaan laajempiin kokonaisuuksiin.
– Harvemmin yhteiskuntaa muutetaan yhdellä päätöksellä. Sen takia siihen pitää kiinnittää huomiota niin hyvin kuin pystyy jokaisessa päätöksessä. Tässä oli mielestäni kyse siitä, että ei puututa perustuslakiin niin poikkeuksellisella tavalla nopeasti, johon sitä ei ole tarkoitettu.
Biaudet korostaa, että hänellä ei ole mitään tiedustelulakien säätämistä vastaan.
– Olen ollut tämän muutoksen puolesta, en ole sitä perustavanlaatuisesti vastustanut. Mielestäni se olisi ansainnut normaalin käsittelyn. Nämä erityislait (tiedustelulait), jotka tulevat, niissä on paljon yksityiskohtia, jotka eivät ole vielä valmiita, Biaudet sanoo.
Tiedustelulakien säätämistä on perusteltu turvallisuusympäristön muuttumisella. Tiedustelulait antaisivat viranomaisille muun muassa valtuudet verkkotiedusteluun.
– Meillä on aika paljon lainsäädäntöä, jossa minun mielestäni ehkä liian herkästikin puututaan ja rajoitetaan vapauksia terrorismin ja muiden uhkakuvien pelossa. Minun mielestä meidän pitää olla pidättyväisiä myös tässä, koska yksi turvallisuuden perusasia on se, että meillä on oikeusvaltio ja meidän perusoikeuksia kunnioitetaan ja niistä pidetään kiinni, Biaudet toteaa.