Putin ehdotti Turkkia Venäjän kaasutoimitusten uudeksi pääväyläksi – MTV seurasi sotaa 13. lokakuuta

9:45img
Pystyykö tulevaisuttaan tuhoava Venäjä palaamaan historiansa suuruuteen? Näin asian näkee entinen pääministeri ja venäläisestä Sberbankista lähtenyt Esko Aho.
Julkaistu 13.10.2022 06:22(Päivitetty 13.10.2022 18:46)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa sekä sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 13. lokakuuta. 

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

  • Venäjän ohjusiskuja siviilikohteisiin tutkitaan sotarikoksina
  • Iskuissa on menehtynyt useita siviilejä, ja kymmeniä on loukkaantunut
  • Infrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat aiheuttaneet sähkö- ja vesikatkoksia useissa kaupungeissa
  • EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.46: Putin ehdotti Turkkia Venäjän kaasutoimitusten uudeksi pääväyläksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille torstaina, että Venäjä voisi tehdä Turkista kaasutoimitustensa uuden pääväylän.

–  Turkki on osoittautunut kaikkein luotettavimmaksi reitiksi kaasutoimituksia varten, jopa Eurooppaan. Voisimme harkita kaasutoimitusten solmukohdan luomista Turkkiin, Putin sanoi.

Putin tapasi Erdoganin Astanassa Kazakstanissa IVY-maiden kokouksen aluksi. Kyseessä oli jo neljäs tapaaminen miesten välillä kolmen viime kuukauden aikana.

Turkki on Nato-maa, mutta se ei ole liittynyt mukaan länsimaiden Venäjä-pakotteisiin Yhdysvaltain ja EU:n painostuksesta huolimatta. Turkki on sen sijaan pitänyt tiiviisti yhteyttä Kremliin ja lisännyt kaupankäyntiä Venäjän kanssa huomattavasti viime kuukausina.

Turkki on Ukrainan sodan aikana pyrkinyt esiintymään puolueettomana rauhanvälittäjänä, joka haluaa pitää yllä hyviä suhteita sekä Ukrainaan että Venäjään. (STT)

8:45img

Mitä jäi käteen Putinin ja Erdoganin tapaamisesta? Ulkomaantoimittaja listaa

16.12: Hersonin miehityshallinnon johtaja pyytää Venäjältä apua siviilien evakuoimiseen 

Ukrainassa Hersonin miehityshallinnon johtaja pyytää Venäjältä apua siviilien evakuoimiseen alueelta. Pyyntö antaa viitteitä siitä, että Ukrainan vastahyökkäys Hersonissa on etenemässä.

Venäjän miehityshallinnon johtaja Vladimir Saldo sanoi viestipalvelu Telegramissa, että alueen asukkaita on kehotettu siirtymään muualle suojatakseen itseään ohjuksilta.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Herson on yksi niistä neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä laittomasti liitti itseensä kuun vaihteessa. Venäjällä ei kuitenkaan ole edes hallussaan koko Hersonin aluetta, ja Ukraina on viime aikoina vapauttanut kyliä ja kaupunkeja alueen pohjoisosassa. 

15.18: Ukrainan sähköverkko vakautettu

Ukrainan sähköverkko on saatu vakautetuksi Venäjän iskujen jäljiltä, kertoo Ukrainan kansallinen energiaoperaattori Ukrenergo.

Venäjä on tehnyt tällä viikolla mittavia ohjusiskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin, ja niiden seurauksena ukrainalaisia kehotettiin rajoittamaan sähkön käyttöä.

Ukrenergon johtajan Volodymyr Kudrytskyin mukaan tällä hetkellä ei ole tarvetta suunnitelluille sähkökatkoille, koska sähköntoimitukset eri puolille Ukrainaa on saatu vakautettua.

– Me kestimme kenties historian suurimman ohjushyökkäyksen energiainfrastruktuuria kohtaan. Tarvitaanko tulevaisuudessa rajoituksia riippuu pitkälti siitä, tuleeko uusia pommituksia ja tuhoja.

14.45: Ukraina julkaisi dramaattista kuvaa 11-vuotiaan pojan pelastusoperaatiosta asuintalon raunioiden keskeltä Mykolajivissa

1:50img

Lue lisää aiheesta täältä.

14.05: Putinin tavannut Erdogan puolusti Turkin ja Venäjän tiiviitä välejä 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolustaa maansa tiiviitä suhteita Venäjään. Erdogan tapasi tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanissa. Tapaaminen on jo neljäs miesten välillä kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Erdoganin mukaan Turkin ja Venäjän yhteistoiminta ärsyttää tietyissä piireissä, mutta se otetaan mielissään vastaan kehittyvissä maissa. Tällä Erdogan viittaa Turkin rooliin viljakuljetusten turvaamisessa Mustallamerellä.

Putin puolestaan sanoi tapaamisessa, että Venäjä voisi tehdä Turkista kaasutoimitustensa uuden pääväylän. 

14.00: Ukrainalaisviranomaiset: Venäjän ohjusiskuissa ei henkilövahinkoja 

Venäjän aamulla tekemät lennokki-iskut Ukrainan pääkaupungin Kiovan alueella eivät ukrainalaisviranomaisten mukaan aiheuttaneet henkilövahinkoja. Paikallinen poliisi kertoo, että iskut osuivat infrastruktuurikohteisiin

Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba pyysi Telegram-viestipalvelussa ihmisiä olemaan jakamatta kuvia tai videoita iskupaikalta.

Ukraina on viime aikoina syyttänyt Venäjän käyttäneen iranilaisia lennokkeja iskuihin Ukrainassa.

13.55: Viro lähettää varustepaketin Ukrainaan

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoo Twitterissä Viron lähettävän varustepaketin Ukrainaan. Paketti sisältää muun muassa talvivarusteita ja ampumatarvikkeita.

Kallas kertoo Viron myös lähettävän varusteet nopeasti.

– Nopeutetaan apuamme, jotta Ukraina voi vapauttaa alueensa. Tämä on tie rauhaan, Kallas kirjoittaa.

13.10: Venäjä kutsuu Saksan, Ruotsin ja Tanskan suurlähettiläät puhutteluun

The Guardian kertoo Venäjän kutsuvan Saksan, Ruotsin ja Tanskan suurlähettiläät keskusteluun siitä, että Moskovan ja Gazpromin edustajia ei ollut kutsuttu Nord Stream -kaasuputkien rikkoutumista koskevaan tutkimukseen. 

– Venäjä ei tietenkään tunnusta tällaisen tutkimuksen pseudotuloksia, elleivät venäläiset asiantuntijat ole mukana, Reuters kertoo ulkoministeriön sanoneen.

Euroopan valtiot ovat esittäneet, että ainoa mahdollinen syy putkistojen rikkoutumiseen oli sabotaasi, ja vain harvojen valtiollisten toimijoiden epäillään kykenevän tällaiseen operaatioon.

13.02: Energiatilanne palautettu normaaliksi Ukrainassa

Sähköyhtiö Ukrenegro kertoo saaneensa palautettua energiatarjonnan käytännössä koko Ukrainaan. 

Ukrainassa ollaan kärsitty sähkökatkoista Venäjän iskettyä ohjuksin ja droonein lukuisiin kohteisiin eri puolilla maata. Osa iskuista on tehty maan infrastruktuuria vastaan, osa siviilikohteisiin.

12.43: Scholz: Putinin sota Ukrainassa osa laajempaa ristiretkeä länttä vastaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kutsui Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa osaksi ristiretkeä läntistä maailmaa ja liberaalia demokratiaa vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vladimir Putin ja hänen tukijansa ovat tehneet yhden asian hyvin selväksi: tämä sota ei koske ainoastaan Ukrainaa. He pitävät Ukrainan vastaista sotaa osana laajempaa ristiretkeä, ristiretkeä liberaalia demokratiaa vastaan, Scholz sanoi.

Scholz esitti lausuntonsa Berliinissä esitetyllä nauhoitetulla puheella messuilla, jonka aiheena on edistyksellinen hallinto.

12.30: Zelenskyi: Ukrainalla on vain 10 prosenttia tarvitsemastaan ilmatuesta

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä vain 10 prosenttia tarvitsemastaan ilmatuesta. 

Reutersin mukaan hän puhui Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen kyselytunnilla.

Kyseisellä kyselytunnilla hän sanoi myös, että diplomatia ei ole mahdollista sellaista päättäjien kanssa, jotka eivät kunnioita kansainvälistä lakia. 

11.59: Zelenskyi: Vapautettu Harkova kuin Irpin tai Butsha

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Ukrainan vapauttaman Harkovan alueella on vähintään yhtä huono kuin Irpinissä ja Butshassa, josta löytyi muunb muassa satojen ihmisten joukkohautoja. Zelenskyi kommentoi asiaa Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Zelenskyi esitti neuvostolle myös toiveen Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamisesta. Maalla on hänen mukaansa vain kymmenesosa siitä ilmapuolustuksesta, mitä he tarvitsevat.

7.40: Yöllä tehty ohjusisku myös Mykolajivin kaupunkiin

Kiovan lisäksi viime yönä on tehty ohjusisku myös Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Mykolajiviin, kertoo The Guardian.

– Viisikerroksiseen asuinrakennukseen osui, kaksi ylempää kerrosta tuhoutui täysin, loput ovat raunioiden alle. Pelastustyöntekijät työskentelevät paikalla, pormestari Oleksandr Senkevich sanoi Telegramissa hieman ennen aamuneljää paikallista aikaa ja lisäsi, että eteläistä kaupunkia oli "ammuttu massiivisesti".

7.11: Itsemurhadroonit iskivät Kiovassa

Aamun isku Kiovassa osui kriittiseen infrastruktuuriin, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyin toimisto.

Isku toteutettiin lennokeilla.

– Jälleen isku kamikaze-drooneiilla kriittisen infrastruktuurin laitoksiin, sanoi presidentinhallinnon varajohtaja Kyrylo Tymoshenko.

Ukraina on kertonut Venäjän iranilaisvalmisteisilla Shahed-136-lennokeilla toteuttamasta iskusarjasta viime viikkoina. Iran on kiistänyt antaneensa lennokkeja Venäjälle, joka ei kommentoi itse lennokkien alkuperää.

6.34: YK:n yleiskokous tuomitsi Venäjän laittomat alueliitokset

YK:n yleiskokous on hyväksynyt selvin luvuin päätöslauselman, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa. 143 maata äänesti puolesta ja 35 maata pidättäytyi äänestämästä. Vastaan äänestivät Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Nicaragua ja Syyria.

Pidättäytyneiden maiden joukossa olivat muiden muassa Kiina, Intia, Etelä-Afrikka ja Pakistan.

Venäjä liitti laittomasti itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta valekansanäänestysten jälkeen. Sekä niin kutsutut kansanäänestykset että alueiden "liittäminen" Venäjään on laajasti tuomittu kansainvälisessä yhteisössä.

Päätös tuoda asia yleiskokoukseen tehtiin sen jälkeen kun Venäjä käytti syyskuun lopussa veto-oikeuttaan estääkseen vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvostossa mikään maa ei asettunut veto-oikeuttaan käyttäneen Venäjän puolelle. Kiina, Intia, Brasilia ja Gabon pidättäytyivät äänestämästä.

Ennen yleiskokouksen keskustelua ja äänestystä Venäjä osoitti kaikille jäsenmaille kirjeen, jossa se hyökkäsi "länsimaisia delegaatioita" vastaan. Venäjän mukaan niiden toimilla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan perusperiaatteiden suojelemisen kanssa.

Venäjä myös esitti äänestyksen järjestämistä salaisesti, mutta tähän yleiskokous ei taipunut. Salaista äänestystä käytetään yleensä vain esimerkiksi turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenten valinnassa.

06.14: Kiovaan tehty taas isku, kertoo kaupungin hallinto

Asuinalueelle Kiovassa on tehty taas hyökkäys aikaisin torstaiaamuna, kertoo paikallinen hallinto.

– Pelastustyöntekijät ovat jo paikalla, hallinto ilmoitti viestipalvelu Telegramissa.

 Uutistoimisto Reuters kertoo, ettei ole vielä kyennyt vahvistamaan tietoa.

KESKIVIIKKO 12.10.

22.05: Macron: Putinin on palattava neuvottelupöytään Ukrainan sodassa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on palattava takaisin neuvottelupöytään keskustelemaan rauhasta Ukrainaan, vaatii Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan Putinin on niin ikään kunnioitettava Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Macron lupasi myös, että Ranska tulee toimittamaan Ukrainalle tutkia ja ilmapuolustusjärjestelmiä, jotta se voi puolustautua Venäjän hyökkäyksiä vastaan. (STT)

20.13: Meduza: 90 000 venäläissotilasta kuollut, kadonnut tai haavoittunut pysyvästi  

Venäläisen riippumattoman Meduza-verkkolehden mukaan Ukrainan sodassa on kuollut, kadonnut tai haavoittunut pysyvästi 90 000 venäläissotilasta. Lehti perustaa tietonsa Venäjän turvallisuusvirasto FSB:n sisältä saamiinsa tietoihin. 

18.24: Venäjä uskoo Turkin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan ja Venäjän neuvotteluihin 

Venäjä uskoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodassa. Asiasta kertoi Kremlin ulkopoliittinen edustaja tänään keskiviikkona.

– Turkkilaiset tarjoutuvat välittäjiksi. Jos neuvotteluja seuraa, ne todennäköisesti pidetään heidän alueellaan Istanbulissa tai Ankarassa, Juri Ushakov sanoi.

Ushakov sanoi uskovansa, että Erdogan ehdottaa asiaa "virallisesti" tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa huomenna torstaina. 

Turkki ei ole liittynyt mukaan länsimaiden Venäjä-pakotteisiin. Se on jo kahdesti isännöinyt Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluja mukaan lukien Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kohtaaminen maaliskuussa.

Tulitaukoneuvottelut ovat tällä hetkellä täysin jäissä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti taannoin, etteivät mitkään neuvottelut Putinin kanssa tule koskaan kyseeseen sen jälkeen, kun Venäjä väitti liittäneensä itseensä neljä Ukrainan aluetta.

– Tahtoisin sanoa hänelle, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan, Ushakov evästi.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota