MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 7. syyskuuta 2022.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Lue hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.
|
23.12: Ukraina kiistää Venäjän väitteet, että viljakuljetukset hyödyttäisivät lähinnä Euroopan maita
Ukraina on kiistänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitteen, että lähes kaikki Ukrainasta laivattu vilja olisi päätynyt varakkaiden Euroopan maiden markkinoille. Putin syytti puheessaan Euroopan maita kolonialismista.
Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan kaksi kolmasosaa Ukrainasta lähteneestä viljasta on viety Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään. Kuleban mukaan Ukrainasta viety vilja vaikutti myönteisesti ruoan markkinahintoihin jo elokuussa kuljetusten alettua.
Myös Turkin Istanbulissa kerätyn datan mukaan lähetetystä viljasta vain hieman yli kolmannes olisi mennyt Eurooppaan. Noin viidesosa kuljetuksista jäi Turkkiin ja kolmannes matalan tulotason maihin.
22.49: Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin alueita Harkovassa
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tänään videopuheessaan Ukrainan vallanneen takaisin joitakin asutusalueita Harkovassa.
Zelenskyi kiitti videolla myös ukrainalaisia tykistöjoukkoja onnistuneista iskuista venäläisjoukkoja vastaan Etelä-Ukrainassa.
20.16: Ukraina vahvisti tehneensä iskut Krimille
Ukraina sanoo olevansa vastuussa iskuista Krimin niemimaalle, jonka Venäjän miehitti vuonna 2014.
Asia selviää Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin artikkelista, jossa ukrainalaiskomentaja Valeriy Zaluzhnyi sanoo Ukrainan iskeneen ohjuksin useisiin sotilaskohteisiin Krimillä. Kuukauden ajan iskujen tekijää ei tiedetty varmasti.
Yksi elokuun alussa tehty isku osui Venäjän sotilastukikohtaan Sakyn kaupungissa ja tappoi yhden ihmisen.
Zaluzhnyi väittää, että Sakyyn tehdyn iskun myötä kymmenen Venäjän sotalentokonetta meni toimintakyvyttömäksi.
Iskuilla yritettiin myös rikkoa Venäjän pyrkimyksiä eristää siviilien tietoutta sodasta.
Katso alla oleva video: Ukrainan lentokenttäisku Krimille aiheutti merkittäviä tappioita Venäjälle: "Jokainen lentokone maksaa kymmeniä miljoonia"
3:21
19.14: Yhtenäinen Venäjä ehdottaa kansanäänestyksiä
Venäjällä presidentti Vladimir Putinin valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on ehdottanut 4. marraskuuta järjestettäväksi kansanäänestyksiä Ukrainalta miehitetyillä alueilla näiden liittämisestä Venäjään.
Marraskuun 4. päivä on Venäjällä kansallisen yhtenäisyyden päivä, ja puoluesihteeri Andrei Turtshakin mukaan äänestysten järjestämisellä tuolloin olisi suuri symbolinen merkitys. Alueiden liittämisen myötä Turtshakin mukaan venäläinen maailma eheytyisi.
Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov kertoi Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille, että he ovat valmiita tätä päivää varten.
16.48: "Venäjä ei voi vielä sanoa torjuneensa Ukrainaa"
Harkovassa Ukraina on sotahistorioitsija Emil Kastehelmen mukaan tehnyt 30 kilometrin läpimurron Harkovan alueella.
– Näin suuria liikkeitä sodassa ei ole nähty kuukausiin, Kastehelmi toteaa.
Hänen mukaansa Ukraina jatkaa taistelua myös Hersonin suunnalla Etelä-Ukrainassa.
Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä, että Ukraina on puskenut venäläisiä taaksepäin rintaman pohjoisosassa.
– Tilanne on hieman rauhoittunut noin puolentoista viikon hyökkäyksen jälkeen, mutta Venäjä ei voi vielä sanoa torjuneensa Ukrainaa täälläkään.
Kastehelmen mukaan tilanne kehittyy ja selkiytyy todennäköisesti vielä tänään.
– On epäselvää, missä Venäjä kykenee järjestämään pitävän puolustuksen.
Lue lisää aiheesta täältä.
15.28: Erdogan syyttää länsimaita Venäjän provosoimisesta
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syyttää länsimaita Venäjän provosoimisesta. Erdoganin mukaan Venäjä on provokaatioiden vuoksi joutunut katkaisemaan energiatoimitukset Eurooppaan.
Erdoganin mukaan länsimaiden asenne Venäjää kohtaa ei ole oikea.
Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi aikaisemmin tänään Venäjän lopettavan kaiken öljyn, kaasun ja hiilen viennin maihin, jotka ottavat käyttöön hintakattoja venäläiselle energialle.
13.55: Venäjä asettaa uusia pakotteita
Venäjä laajentaa pakotteita EU:ta vastaan vastauksena "epäystävällisestä Venäjä-vastaisesta politiikasta", kertoo maan puolustusministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan.
Kyse on henkilöpakotteista. Ministeriön mukaan Venäjä laajentaa listaa henkilöistä, joilta on evätty pääsy Venäjälle. Lista laajenee eurooppalaisilla sotilajohtajilla, korkea-arvoisilla turvallisuushenkilöillä ja aseyhtiöiden edustajilla.
Ministeriö ei kertonut yksilöiden nimiä tai tarkkaa lukumäärää.
EU on asettanut pakotteita Venäjälle sen Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Venäjä on asettanut myös vastapakotteita.
13.20: Ukraina harkitsee Zaporizhzhjan ydinvoimalan sulkemista
Ukraina harkitsee Venäjän miehittämän Zaporizhzhjan ydinvoimalan sulkemista turvallisuushuolien vuoksi.
Eilen Kansainvälinen atomienenergiajärjestö IAEA totesi raportissaan, että voimalla tarvitaan akuutteja toimia ydinonnettomuuden estämiseksi.
Voimalalta tai ainakin sen lähettyviltä on raportoitu iskuja, esimerkiksi tykkitulta. IAEA löysi tykkitulen jälkiä esimerkiksi rakennuksesta, jossa varastoidaan ydinpolttoainetta ja -jätettä.
Ukraina on huolissaan dieselvarastojen riittävyydestä. Dieselillä ylläpidetään voimalan varageneraattoreita.
– Sulkemisen mahdollisuutta arvioidaan, sanoi Ukrainan johtava ydinturvallisuusasiantuntija Oleh Korikov The Guardianin mukaan.
12.30: Zaporizhzhjan ydinvoimalan käytöstä vastaava yhtiö ehdottaa YK:n rauhanturvaajien tuomista voimalaan
Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan käytöstä vastaava yhtiö Energoatom ehdottaa YK:n rauhanturvaajien tuomista voimalaa turvaamaan.
Energoatomin johtajan mukaan yksi tapa luoda voimalaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ehdottama turvavyöhyke olisi sijoittaa sinne rauhanturvaajia sen jälkeen, kun venäläiset joukot ovat vetäytyneet.
Venäjä kertoi aikaisemmin tänään, että se haluaa "selvennyksiä" atomienergiajärjestön ydinvoimalaa koskevaan raporttiin. Venäjä on jo aikaisemmin valittanut siitä, että raportissa ei kommentoitu suoraan ydinvoimalaan kohdistuvien tulitusten lähdettä. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan ydinvoimalan alueelle ja sen lähistölle tehdyistä hyökkäyksistä.
IAEA:n raportti julkistettiin toissapäivänä.
12.18: Ukrainan ydinvoimatarkastaja IAEA:n raportista: Ankara, mutta ei tarpeeksi ankara
Ukrainan ydinvoimaturvallisuustarkastajan mukaan kansainvälisen atomienergiajärjestä IAEA:n arvio Venäjän toimista Zaporizhzhjan ydinvoimalassa oli ankara, mutta ei tarpeeksi ankara.
Tarkastaja lisäsi Reuters mukaan, ettei Zaporizhzhjan ydinvoimala edelleenkään ole yhteydessä Ukrainan sähköverkkoon.
Jos ydinvoimala pidetään myös jatkossa irti sähköverkosta, niin dieselgeneraattorit joudutaan tarkastajan mukaan käynnistämään uudelleen.
12.13: Brittitiedustelu: Ukrainassa raskaita taisteluja kolmella rintamalla – "venäläiskomentajilla on ongelma"
Iso-Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan kuluneen vuorokauden aikana Ukrainassa on käyty raskaita taisteluita kolmella rintamalla: Koillis-Ukrainassa Harkovan lähistöllä, Itä-Ukrainassa Donbassissa ja Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella.
Venäjän päätavoitteena on todennäköisesti edetä Donbassin Bakhmutiin, Britannia uskoo. Kaupunki on ollut Kremlin armeijan tähtäimessä jo keskikesästä lähtien. Juhannuksen jälkeen Venäjän eteneminen on kuitenkin ollut hidasta.
– Venäläiskomentajilla on dilemma: Käyttävätkö he operatiivisia reservejä tukemaan tätä hyökkäystä vai etelän puolustukseen, brittiministeriö kirjoittaa.
Aktiivisia taisteluita käydään tällä hetkellä 500 kilometrin alueella, mikä "testaa Venäjän kykyä koordinoida ja jakaa resursseja useiden ryhmittymien välillä", Britannia sanoo.
– Aiemmin sodassa Venäjän kykenemättömyys tehdä näin oli yksi syy armeijan heikkoon suorituskykyyn.
11.55: Putin: Venäjää ei voi eristää, pakotteet uhkaavat koko maailmaa
Venäjän eristäminen on mahdotonta, sanoo presidentti Vladimir Putin. Putinin mukaan länsimaiden "pakotekiihko" uhkaa koko maailmaa.
– Koronaviruspandemia on vaihtunut uusiin haasteisiin, jotka nekin ovat globaaleja ja uhkaavat koko maailmaa. Tarkoitan lännen pakotekiihkoa, sen peittelemättömiä, aggressiivisia yrityksiä tyrkyttää käyttäytymismalleja muille maille, riistää niiden suvereniteetti ja alistaa ne tahtoonsa, Putin sanoi puhuessaan talousfoorumissa Vladivostokissa.
3:10
Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle suuren määrän talouspakotteita sen Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vuoksi.
Putinin mukaan Ukrainasta vietävä vilja ei myöskään päädy köyhiin kehittyviin maihin vaan Eurooppaan.
– Euroopan maat olivat kolonialisteja vuosikymmeniä ja vuosisatoja, ja ovat sitä edelleen. Jälleen kerran ne ovat pettäneet kehitysmaat. Tällaisella asenteella maailman ruokakriisi vain pahenee, Putin väitti.
Putinin sanoi puheessaan myös, että Venäjän talousyhteistyö Tyynenmeren maiden kanssa tulee nousemaan pakotteiden vuoksi entistä tärkeämmäksi.
Lue myös: Putin: Venäjä ei ole aloittanut mitään sotaa – yrittää lopettaa vuonna 2014 alkaneet taistelut
11.35: Xi ja Putin tapaavat ensi viikolla Uzbekistanissa
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat ensi viikolla Uzbekistanissa, kertoo venäläisdiplomaatti.
Venäjän Kiinan-suurlähettilään Andrei Denisovin mukaan johtajat tapaavat Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Samarkandissa.
Putin sanoi puheessaan aikaisemmin tänään, että Venäjän talousyhteistyö Tyynenmeren ja Aasian maiden kanssa tulee nousemaan entistä tärkeämmäksi länsimaiden talouspakotteiden vuoksi.
9.32: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta
Ukraina väittää Venäjän menettäneen vuorokaudessa 460 sotilasta. Armeijan ilmoittamista luvuista kertoo ukrainalaismedia The Kyiv Independent.
Kremlin kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 20 panssarivaunua, 36 panssariajoneuvoa, sotalentokoneen, 15 tykkiä ja helikopterin.
Ukrainan listaamat venäläistappiot alkoivat kasvaa samoihin aikoihin, kun Kiova aloitti vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa.
Lukuja ei ole vahvistettu. Venäjä on ollut Ukrainan tapaan vaitonainen omista tappioistaan.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
9.11: 88 prosenttia suomalaisista tyytyväisiä Marinin hallituksen toimiin Ukrainan sotaan liittyen
Suomalaisista 88 prosenttia on tyytyväisiä Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimiin Ukrainan sotaan liittyen. Asia selviää Eurobarometrista. Kysely tehtiin kesä-heinäkuussa.
Keskimääräinen tyytyväisyys omaan hallitukseen Euroopan unionin maissa oli samana ajanjaksona 55 prosenttia.
74 prosenttia suomalaista puolestaan on tyytyväisiä tapaan, jolla EU on vastannut sotaan. Koko EU:n alueella vastaava prosentti on 57.
Suurin sotaan liittyvä pelko suomalaisten keskuudessa on kyselyn mukaan sodan leviäminen muihin maihin Euroopassa (47 prosenttia). Perässä tulevat merkittävä talouskriisi (34%), inflaatio (29%) ja sodan leviäminen Suomeen (28%).
Suomalaiset pelkäävät sodan leviämistä sekä omaan maahansa että Eurooppaan EU:n keskiarvoa enemmän.
87 prosenttia suomalaisista katsoo, että Ukrainan sodalla on ollut vakavia taloudellisia vaikutuksia Suomelle. 41 prosenttia suomalaista katsoo, että sodalla on ollut vakavia vaikutuksia henkilökohtaiseen talouteen.
8.55: Eurobarometri: 68 prosenttia EU:n kansalaisista tukee sotatarvikkeiden vientiä Ukrainaan
78 prosenttia Euroopan unionin alueella asuvista kannattaa Venäjälle Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi asetettuja talouspakotteita. Asia selviää Eurobarometrista, joka toteutettiin kesä-heinäkuussa.
EU:n humanitääristä apua Ukrainalle kannattaa 92 prosenttia ja 68 prosenttia katsoo, että sotatarvikkeiden vieminen Ukrainaan on kannatettavaa.
90 prosentin mielestä sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat tervetulleita Euroopan unioniin.
57 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä Euroopan unionin toimiin sodan suhteen. Hieman harvempi, 55 prosenttia, on katsonut tyytyväisenä oman maansa hallituksen toimia sotaa liittyen.
8.33: Venäjä on pyytänyt IAEA:lta lisäselvityksen ydinvoimalaraportista
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Moskova on pyytänyt kansainväliseltä atomienergiajärjestö IAEA:lta "lisäselvityksiä" raportista, joka käsitteli Zaporizhzhjan ydinvoimalaa.
Asiasta kertoo Venäjän valtiomedia Interfax.
IAEA:n raportista voi lukea täältä.
0:24
8.14: Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksen myös Harkovan alueella
Ukrainan armeija on tehnyt vastahyökkäyksen Harkovan alueella noin 30 000 asukkaan Balaklejan kaupungin lähellä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Jo eilen illalla presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö sanoi Reutersin mukaan, että Harkovan seudulta on luvassa "mahtavia uutisia".
Ukrainan arvioidaankin valloittaneen Verbivkan, joka sijaitsee noin kolme kilometriä Balaklejasta.
– Useat venäläislähteet ovat myöntäneet ukrainalaisten valloitukset Verbivkassa ja raportoineet, että venäläisjoukot ovat tuhonneet tarkemmin määrittelemättömiä siltoja Balaklejan itäpuolella, ISW kirjoittaa.
Lue aiheesta lisää täältä.
7.37: Mika Aaltola: "Sotilaallisen aloitteen menetys tulee näkymään Venäjän haikailuna neuvottelupöytään"
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan aloite sodassa ei ole enää Venäjällä.
– Jatkuessaan sotilaallisen momentumin menetys tulee näkymään Venäjän neuvottomuutena, haikailuina neuvottelupöytään, Aaltola toteaa Twitterissä.
Ukraina aloitti Etelä-Ukrainan Hersonin alueella vastahyökkäyksen viime viikon maanantaina. Ukraina on onnistunut etenemään, joskaan varsinaisia läpimurtoja ei ole nähty.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
5.56: Ukraina väittää "vähän edenneensä" Luhanskin alueella
Ukrainan armeija on torjunut useita Venäjän hyökkäyksiä Itä-Ukrainan Donetskin alueella, sanoo maan puolustusvoimien yleisesikunta brittilehti Guardianin mukaan.
Yleisesikunta myös väitti tilannepäivityksessään tuhonneensa useita venäläiskohteita Donetskin alueella.
Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Haidai puolestaan kertoi ukrainalaisjoukkojen "vähän edenneen" hallinnoimallaan seudulla ja samaan aikaan armeijan torjuneen Venäjän hyökkäykset.
Tietoja ei ole vahvistettu.
5.40: Zelenskyi tukee Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvavyöhykettä, jos alue demilitarisoidaan
Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Ukraina voi tukea turvavyöhykkeen perustamista Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille, jos se tarkoittaa alueen demilitarisointia.
Presidentti kommentoi YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n ajatusta turvavyöhykkeestä jokailtaisessa puheessaan.
Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään venäläisten miehitettyä laitosta.
IAEA:n edustajat vierailivat voimalalla kuluneella viikolla. Sen mukaan voimalan tilanne ei ole kestävällä pohjalla.
Lue aiheesta lisää täältä.
0:24
21.35: Erdogan syyttää Eurooppaa energiakriisistä
Turkin presidentti Recep Tayip Erdogan syyttää Eurooppaa energiakriisistä.
Hän sanoo Euroopan niittävän sitä, mitä on kylvänyt. Hänen mukaansa Eurooppa on aiheuttanut kriisin omilla pakotteillaan, joihin Venäjä vastaa leikkaamalla kaasuvirtoja.
Venäjä sulki Saksaan Itämeren kautta kulkevan Nord Stream 1 -kaasuputken viime viikolla.
– Eurooppa niittää sitä, mitä on kylvänyt. (Vladimir) Putin käyttää kaikki keinonsa ja aseensa, ja tärkein on maakaasu. Valitettavasti – emme haluaisi sitä – mutta sellainen tilanne on kehittymässä Euroopassa.
– Uskon, että Eurooppa kokee pahoja ongelmia tänä talvena. Meillä ei ole sellaista ongelmaa, Erdogan sanoi.
Nato-jäsen Turkki on tasapainotellut Venäjän ja lännen välillä Ukrainan sodan aikana. Samaan aikaan maa on toimittanut aseita Ukrainaan, mutta jättäytynyt ulos pakotepolitiikasta sekä jatkanut yhteistyötä kauppassa, turismissa ja investoinneissa Venäjän kanssa.
20.58: USA: Ukrainalaisjoukot ovat valloittaneet takaisin kyliä Hersonin lähellä
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo nähneensä, että ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet valloittamaan takaisin joitakin Venäjän miehittämistä kylistä Hersonin seudulla eteläisessä Ukrainassa.
Pentagonin lehdistösihteerin Pat Ryderin mukaan ukrainalaisjoukot jatkavat etenemistään alueella. Ryder esitti kommenttinsa lyhyessä tiedotustilaisuudessa. Ryderin kommenteista uutisoi muun muassa CNN.
Ryderin mukaan Yhdysvallat on toisaalta nähnyt myös Venäjän hyökkäystoimintaa Bah'mutissa Itä-Ukrainassa Donetskin alueella.
20.06: Ukraina lupaa mahtavia uutisia
Presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikön neuvonantaja odottaa Ukrainan julistavan tänään illalla ”mahtavia uutisia” vastahyökkäyksestään Harkovan alueella.
Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja.
Harkova sijaitsee sodan etulinjan toisessa päässä Ukrainan kaakkoisosassa. Ukraina ilmoitti Reutersin mukaan viime viikolla pyrkivänsä ottamaan alueen itselleen.
Sosiaalisessa mediassa useat sotakirjeenvaihtajat ja silminnäkijät ovat raportoineet taisteluja Balaklejan kaupungista, joka sijaitsee Harkovan ja Izjumin kaupunkien välissä.
Balaklejan vapauttaminen voisi tarjota Ukrainalle mahdollisuuden piirittää, tai ainakin osittain piirittää Venäjän miehittämä Izjumin kaupunki. Näin arvioi kiovalainen sota-asiantuntija.