MTV Uutiset haastatteli kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajaa tulikuumasta liikkumisrajoitusaiheesta. Sdp:n Antti Lindtman, Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Rkp:n Anders Adlercreutz pitävät tilannetta hankalana, mutta eilistä THL:n viestiä pidetään vahvana.
Liikkumisrajoituksiin kriittisesti suhtautunut Vasemmistoliitto ei ole vielä päättänyt, miten se uusiin rajoitustoimiin suhtautuu.
– En ala arvioimaan vielä, miten käy. Odotetaan, että saamme uudet pohjat lakipykälistä. Sitten katsotaan, mihin tulokseen tullaan, Arhinmäki kertoo.
Liikkumisrajoituksia on kavahdettu, koska ne puuttuvat ihmisten perusoikeuksiin.
– Täyttyykö välttämättömyysperiaate ja mitä pykälät sisältävät. Tässä arvioidaan kahta asiaa yhtä aikaa. Onko muita keinoja, joilla saavutetaan tavoitteet ilman perusoikeuksiin puuttumista, Arhinmäki pohti.
THL ilmaisi voimakkaasti kantansa
Hallituksen valmistelua on hankaloittanut se, että terveydenhoidon asiantuntijat eivät ole olleet yksimielisiä liikkumisrajoitusten tarpeellisuudesta.
Tilanne kuitenkin muuttui jonkin verran eilen, kun THL ja sosiaali- ja terveysministeriö antoivat hallitukselle arvionsa.
– Aikaisemmin oli asiantuntijoiden hajontaa, mutta eilen oli varsin yhteneväiset näkemykset. THL ilmaisi voimakkaasti kantansa. Sulkutila on tosin päällä ja sen vaikutuksia ei tarkasti tiedetä. Tilannetta on syytä seurata.
– Mikä näiden nyt tehtyjen toimien vaikutus on. Rajoitusten kohdalla on mietittävä myös sitä, johtavatko ne ei toivottuihin sivuvaikutuksiin, Adlercreutz sanoo.
Lasten ja nuorten asema huolestuttaa
Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointi huolestuttaa päättäjiä. Rajoitukset ottavat henkisesti koville.
– Jos pystymme tiukemmilla rajauksilla saamaan tautitapaukset laskuun, lapset ja nuoret pääsisivät aiemmin elämään vapaammin. Tai sitten eletään nykyisillä rajoituksilla pidempään. Riskiryhmiä on suojattava, Sdp:n Lindtman mietti.
Lindtman muistutti myös siitä, että tartuntatapausten lisäksi on seurattava tehohoidon kapasiteetin riittävyyttä.
– Tehohoidon kapasiteetti on jälleen kerran päivän sana. Jos nykyinen tie jatkuu, on vakava uhka, että se ylikuormittuu, hän totesi.
Mikäli kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyvät liikkumisrajoitukset, hallitus voi torstaina päättää lakiesityksestä eduskunnalle. Eduskunnalla kestää nykyoloissa vähintään viikko käsitellä laki.
Liikkumisrajoitusten on tosin läpäistävä perustuslakivaliokunnan tarkastus.
– Perustuslakivaliokunnan syyni on tiukka niin kuin sen kuuluu ollakin, Lindtman toteaa.
Arvioinnin kohteena on erityisesti liikkumisrajoitusten välttämättömyys. Jos ne eivät ole välttämättömiä, niitä ei voida varmuuden vuoksi käyttää.
– Asiantuntijoiden näkemys painaa paljon, Adlercreutz sanoo.