MTV Uutiset selvitti liikkumisrajoitusten taustoja: THL:ltä dramaattisia "ruumiskasapuheita", toisaalta skenaario 37 ihmishengen säästämisestä

LK Mika Salminen Sanna Marin
Lehtikuva
Julkaistu 25.03.2021 16:15
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

MTV Uutiset selvitti kaavailtujen liikkumisrajoitusten taustoja. Tiedot herättävät kysymyksen siitä, puhuivatko THL:n edustajat tiistai-iltana hallitukselle koronatilanteesta dramaattisemmin kuin se omatkaan skenaariot antavat ymmärtää.

Suomi on ottamassa Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Turkuun ja Kauniaisiin liikkumisrajoitukset, jotka kajoavat järeällä tavalla kansalaisten perusoikeuksiin.

MTV Uutisten tietojen perusteella THL:n johtajien tiistai-illan dramaattiset puheenvuorot saivat empivätkin hallituspuolueet rajoitusten kannalle.

Oppositiossa ihmetellään, saivatko he THL:ltä erilaisen koronatilannekuvan kuin hallitus.

Lakiesityksen koronaskenaarioiden perusteella kolmen viikon lisärajoituksilla säästetään 37 henkeä – ei satoja, toisin kuin hallituksen piiristä on annettu ymmärtää.

Lue myös: Kymmeniä vai satoja uhreja? THL perusteli tiukempia rajoituksia koronakuolemien kasvulla, mutta lukuja tulkittiin miten sattuu – näin Mika Salminen vastaa

Tiistaina moni oli vielä nihkeä

Viiteen kaupunkiin kaavaillaan rajoituksia, joilla pyritään kieltämään kaikki tarpeeton liikkuminen.

Hallituspuolueet antoivat keskiviikkoiltana vihreän valon lakiesitykselle. Tuki on sikäli ehdollista, että moni kansanedustaja odottaa jännityksellä, meneekö esitys perustuslakivaliokunnasta läpi.

Vielä tiistaina iltapäivällä varsinkin vihreät, RKP ja vasemmistoliitto suhtautuivat rajoituksiin MTV Uutisten tietojen mukaan kriittisesti. Säätytalolle sisään kulkeneet poliitikot korostivat, että rajoitusten tulee olla välttämättömiä, jotta ne otettaisiin käyttöön.

Kello 16 hallituksen ministerit ja THL:n sekä STM:n johtavat virkamiehet informoivat oppositiopuolueiden johtajia kaavailluista rajoituksista sekä siitä, mihin rajoitukset perustuisivat.

Säätytalolta iltakuuden aikoihin poistuneilta oppositiojohtajilta ei herunut juurikaan kannatusta liikkumisrajoituksille.

– Mielestäni välttämättömyyskriteerit eivät nyt täyty, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän johtaja Päivi Räsänen sanoi.

Samansuuntaisesti puhui itse asiassa myös sisään Säätytaloon matkalla ollut sosiaali- ja terveysministeri, vasemmistoliittolainen Aino-Kaisa Pekonen.

– Varmaan tällä hetkellä se välttämättömyyskriteeri ei täyty, Pekonen sanoi.

Dramaattisia puheita THL:ltä

Hallituksen omat neuvottelut alkoivat heti opposition informoinnin jälkeen.

MTV Uutisten tietojen mukaan juuri näissä puoleenyöhön venyneissä neuvotteluissa monen tähän asti vahvasti empineen hallituspoliitikon kanta muuttui. Rajoitukset olisivat sittenkin välttämättömiä.

THL:n edustajat puhuivat neuvotteluissa vahvasti uusien rajoitusten välttämättömyyden puolesta.

Hallituslähteet ovat taustakeskusteluissa luonnehtineet MTV Uutisille THL:n puheenvuoroja näissä neuvotteluissa ”dramaattisiksi”.

THL:n edustajien puheenvuoroja on luonnehdittu jopa ”ruumiskasapuheiksi”.

Kurvinen: "Puhutaan sadoista ihmishengistä"

Oppositiossa puolestaan herättiin keskiviikon aikana ihmettelemään, miksi he saivat hallituksen informoinnissa koronatilanteesta selvästi lievemmän käsityksen.

Yksi ihmettelijöistä on ollut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka kommentoi asiaa keskiviikkona Ylen A-Studiossa.

– Ei se tilanne silloin kuulostanut THL:n asiantuntijoiden, muun muassa [Mika] Salmisen raportoinnin perusteella niin vakavalta kuin se nyt kuulostaa tänään, Orpo sanoi.

– Tänään asiantuntijoiden, Salmisen, THL:n arviot ovat paljon rajumpia. Se tapahtui hetkessä, Orpo ihmetteli.

Opposition ja hallituksen erilainen tilannekuva nousi esiin myös torstaiaamuna MTV:n Uutisaamussa. Dialogia kävivät hallituspuolue keskustan ja opposition perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajat Ville Tavio ja Antti Kurvinen.

Kurvinen puhui sadoista rajoitustoimilla pelastettavista ihmishengistä.

– Kysyimme tiistai-iltana, onko olemassa mitään lievempää keinoa, millä voidaan nämä ihmisten henget pelastaa. Puhutaan sadoista hengistä, Kurvinen sanoi.

 – Mihin arvio perustuu? Hallituksen esityksessä olevassa THL:n ja HUS:n arviossa puhutaan 30-40 hengestä, niin mihin tämä arvio sadoista perustuu? Tavio ihmetteli hieman myöhemmin.

– Kysymys on siitä, mitä tapahtuu, jos tehohoitopaikat loppuvat, Kurvinen vastasi.

Kurvinen ei vastannut suoraan juontaja Ivan Puopolon kysymykseen siitä, oliko arvio terveysviranomaisten vai hänen omansa.

Lue lisää: Keskustan Antti Kurvisen mukaan sadat ihmishenget ovat vaarassa ilman liikkumisrajoituksia – perussuomalaiset pitävät liioiteltuna: "Mihin arvio perustuu?"

Kolmen viikon rajoituksilla säästetään 37 henkeä

THL:n dramaattiset puheenvuorot sisältäneen neuvottelujen jälkeisenä keskiviikkopäivänä hallitus kirjoitti vielä uuden, jonkin verran lievemmän version liikkumisrajoituslakiesityksestä. Empineet eduskuntaryhmät hyväksyivät sen keskiviikkoiltana.

Mitä itse esityksessä sitten sanotaan koronatilannekuvasta? Miksi rajoitukset ovat THL:n ja hallituksen mielestä nyt välttämättömiä?

Lakiesityksessä on mallinnus siitä, mitä kävisi, jos HUS-alueella jatkettaisiin kesäkuun loppuun nykyisillä rajoituksilla.

– Sairaalan vuodeosastolle joutuisi yhteensä noin 3000 henkilöä sekä tehohoitoon noin 400. Kuolemantapauksia kertyisi yli 200 ja elinvuosien menetyksen on arvioitu olevan lähes 3700.

Lakiesityksen skenaariotaulukossa kolmen viikon lisärajoitukset – siis nyt ensi alkuun kaavailtu malli – säästäisivät 37 henkeä.

Kuuden viikon lisärajoituksilla henkiä säästettäisiin 75.

Taulukon skenaariot vastaavat siis Tavion mainitsemaa 30–40 ihmishenkeä, ei Kurvisen mainitsemia satoja ihmishenkiä.

Tämä herättääkin oleellisen kysymyksen myös siitä, onko THL itse asiassa antanut hallitukselle tiistai-illan neuvotteluissa rajumman kuvan koronatilanteesta kuin sen omatkaan skenaariot antavat ymmärtää.

Hallituksen torstai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa THL-johtaja Mika Salmiselta kysyttiin, mistä satojen ihmishenkien luvut ovat peräisin ja onko tilannekuva muuttunut esimerkiksi tiistai-illan aikana.

– En usko, että tässä on mikään muuttunut, enkä muista näitä satoja lukuja, Salminen sanoi.

Salmisen mukaan rajoituksilla pystytään mallinnusten perusteella säästämään ihmishenkiä, mutta "vielä tärkeämmin" estämään ihmisiä joutumasta sairaalaan.

– Kokonaisuus on oikeastaan se, mikä tekee tästä tilanteesta vaikean, Salminen totesi.

"Erittäin vakava uhka"

Rajoituksia ei toki perustella ainoastaan kuolemantapauksien ehkäisemisellä, vaan myös sairaanhoidon kapasiteetin loppumisella.

Tämän osalta viesti lakiesityksessä on selvä: nykymenolla erityissairaanhoidon kantokyky Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä ylittyy todennäköisesti kuukauden sisällä.

Potilassiirrot ovat enää rajallisesti mahdollisia: maanantaisen arvion mukaan koko Suomessa on enää vain kahdeksan vapaata tehopaikkaa covid 19 -potilaiden hoitoon.

Edes rokotusten alueellinen painottaminen pahimmille korona-alueille ei hitaana toimena pystyisi korvaamaan liikkumisrajoituksia.

– On olemassa erittäin vakava uhka terveydenhuollon, erityisesti tehohoidon ylikuormittumiselle HUS-alueella, erityisesti koska herkemmin leviävä muuntovirus on runsastunut alueella voimakkaasti, lakiesityksessä todetaan

– Ei ole olemassa rationaalista syytä olettaa, että tämä skenaario ei voisi Suomessa toteutua, jos rajoituksia ei ole riittävästi ja oikea-aikaisesti käytössä.

Lue myös: Pääministeri Marin: Rokotteiden kohdentamista pahimmille epidemia-alueille valmistellaan

Marin vetoaa: Juhlat ja kokoontumiset tauolle, liikkuminen jätettävä aivan pakolliseen

Alivaltiosihteeri ja THL:n Salminen: Viikoksi vuokratulle mökille ei ole asiaa

THL:n Salminen liikkumisrajoituksista: Epidemia voi yhtäkkiä ryöpsähtää käsistä ja aiheuttaa terveydenhuollon totaalisen ylikuormittumisen

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset