Kipupotilaiden opioidikuurit tuplaantuneet – erityisesti yksi potilasryhmä nousee esiin

15:31img
Lääkitäänkö meitä liikaa? Katso keskustelu videolta.
Julkaistu 13.03.2020 16:29

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Muihin kuin syöpäkipuihin määrätyt opioidilääkitykset ovat yleistyneet huomattavasti sitten 1990-luvun, tuore tutkimus osoittaa. Varsinkin alaselkäkipujen lievittäminen opioideilla on yleistä. Tutkimus koskee Yhdysvaltoja, Australiaa, Isoa-Britanniaa, Norjaa, Intiaa, Espanjaa, Tanskaa ja Kanadaa.

Tutkijat yhdistivät tietoja 42 tutkimuksesta ja yli 5 miljoonasta potilaasta vuosilta 1991–2015, ja havaitsivat opioidilääkitysten kaksinkertaistuneen tarkasteluvuosien aikana. 1990-luvulla keskimäärin 20 prosenttia ei-syöpäperäisistä kivuista kärsivistä sai opioideja, mutta 2000-luvulla luku oli noussut 40 prosenttiin. Kroonisia ala-selkäkipuja potevista 42 prosenttia sai opioideja.

Noin neljännes potilaista sai vahvoja opioidiyhdistelmälääkkeitä, viidennes pelkkiä opioideja ja loput mietoja opioideja joko yksistään tai esimerkiksi parasetamolin kanssa.

Lue myös: Jumittaako taas? Kaksi tehokasta tapaa hoitaa selkäkivut pois päiväjärjestyksestä: ”Istuminen sinällään ei ole paha asia”

Tulokset kuvaavat pääosin Yhdysvaltojen tilannetta

Tutkijat huomauttavat tulosten kuvastavan pääosin Yhdysvaltojen tilannetta, sillä valtaosa tutkimuksista oli tehty siellä. He kaipaavatkin lisää tutkimuksia opioidien käytöstä, jotta globaalista tilanteesta saataisiin parempi käsitys.

Opioidien liika- ja väärinkäyttö on erittäin suuri terveysongelma varsinkin Yhdysvalloissa. Aiempien selvitysten perusteella arviolta 11 miljoonaa yhdysvaltalaista väärinkäyttää opioidilääkkeitä. Suurin syy on lääkkeiden liiallinen määrääminen.

Tutkimus julkaistiin Journal of Internal Medicine -lehdessä.

Lue myös: Kipu mullisti Ritvan, 39, elämän 7 vuotta sitten – perheenäiti löysi tapansa selvitä: "Jos kipua ei voi poistaa, pitää mieltä yrittää huijata”

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet