Onko mikään lääke yli muiden alaselkäkivun hoidossa? Meta-analyysi selvitti eri lääkkeiden tehoja heikolla menestyksellä

3:35img
KATSO MYÖS: Miten selkä vetreytyy keppijumpalla?
Julkaistu 07.04.2023 15:32

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Meta-analyysi selvitti tutkimusnäyttöä eri kipulääkkeiden tehosta akuutteihin alaselkäkipuihin.

Tutkimusnäyttö eri kipulääkkeiden tehosta akuutteihin alaselkäkipuihin on edelleen puutteellista, vaikka asiaa on tutkittu vuosikymmeniä. Monet tutkimukset ovat menetelmällisesti heikkolaatuisia ja niiden perusteella on vaikea sanoa, mikä lääke tai lääkeyhdistelmä olisi toisia parempi.

Tiedot käyvät ilmi BMJ-lehdessä julkaistusta meta-analyysista, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 96 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä yli 15 000 potilaan tiedoista. Potilaat kärsivät akuutista alaselkäkivusta, joka oli kestänyt alle kuusi viikkoa.

Eri lääkkeitä ja lääkeyhdistelmiä oli kaikkiaan 69, mutta analyysissa ei löytynyt selvää näyttöä siitä, mitkä niistä olisivat olleet muita parempia. Osa oli vertailuissa parempia kuin toiset, osa aiheutti todennäköisesti enemmän haittavaikutuksia kuin toiset, mutta lopulta näyttö näistäkin eroista oli heikohkoa.

Tulokset eivät tarkoita sitä, että alaselkäkivuista kärsivät eivät hyödy kipulääkkeistä, mutta tutkimusnäytön epävarmuuden vuoksi lääkärien kannattaa olla varovaisia niiden määräämisessä. Akuutit alaselkäkivut usein myös helpottuvat itsestään.

Lue myös: Varo suosittua liikettä! Valmentaja kertoo, mitä treenejä selkäkipuisen tulisi välttää

Selkäkivut yleisiä: Tällaiset ovat hoito-ohjeet alaselkäkipuun Suomessa

Suomessa akuuttiin alaselkäkipuun suositellaan parasetamolia. Potilasta kehotetaan myös välttämään vuodelepoa ja jatkamaan jokapäiväisiä toimiaan kivun sallimissa rajoissa.

Alaselkäkivut ovat erittäin yleisiä. Suomalaisista noin 40 prosenttia on kärsinyt selkäkivuista edeltävän kuukauden aikana ja 80 prosenttia saa niitä jossain vaiheessa elämäänsä. Yhdellä kymmenestä kivut myös kroonistuvat. Merkittävä osa selkäkivuista johtuu raskaasta tai selkää rasittavasta työstä, joten liikunnan lisäksi myös panostukset työturvallisuuteen ja ergonomisiin työtapoihin vähentäisivät kipuilua.

Lue myös: Fysioterapeutti kertoo yllättävän syyllisen selkäkipuihin: "Pahentavat kiputiloja ja pitkittävät niitä"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Nukutko mahallasi? Huomioi nämä asiat ja selkäsi kiittää

2:44img

Videolla haastattelussa fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet