Lihasrelaksantteja alaselkäkipuihin? Tutkimus kyseenalaistaa tehon

shutterstock_734950453
Alaselkäkivut ovat erittäin yleisiä. Kuvituskuva.Copyright (c) 2017 sebra/Shutterstock.
Julkaistu 31.08.2021 15:40

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Alaselkäkipuja voidaan hoitaa myös lihasrelaksanteilla, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella näyttö niiden tehosta on hyvin vähäistä. Osaa potilaista ne saattavat auttaa, mutta tämäkään ei ole varmaa.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 49 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen ja 6 500 potilaan tietoihin.

Analyysin perusteella lihasrelaksantit saattoivat hieman lievittää alaselkäkipuja kahden viikon sisällä lääkityksen aloittamisesta, mutta näyttö oli heikkolaatuista ja tulokset epävarmoja. Samantasoinen näyttö vihjasi lihasrelaksanttien myös aiheuttavan haittavaikutuksia.

Havainnot viittaavat lihasrelaksanttien olevan tehottomia valtaosalle alaselkäpotilaista, mutta on silti mahdollista, että osa saa niistä apua vaivaansa. Nyt julkaistut tulokset koskevat muita kuin bentsodiatsepiinia sisältäviä lihasrelaksantteja.

Lihasrelaksantteja koskeva tutkimusnäyttö on ollut ristiriitaista tätäkin ennen, mutta silti monissa maissa niitä suositellaan alaselkäkipujen hoitoon. Suomessa ensisijainen hoito on kipulääkitys ja lihasrelaksantteja käytetään vain, jos kivut eivät helpotu niillä.

Lue myös: Jen päätti alkaa seistä etätyöpäiviensä aikana – välittömiä hyötyjä

Alaselkäkivut ovat yleisiä

Alaselkäkivut ovat erittäin yleisiä. Suomalaisista noin 40 prosenttia on kärsinyt selkäkivuista edeltävän kuukauden aikana ja 80 prosenttia saa niitä jossain vaiheessa elämäänsä. Yhdellä kymmenestä kivut myös kroonistuvat.

Merkittävä osa selkäkivuista johtuu raskaasta tai selkää rasittavasta työstä, joten liikunnan lisäksi myös panostukset työturvallisuuteen ja ergonomisiin työtapoihin vähentäisivät kipuilua.

Lue myös: Luista näkyvät paitsi elintapasi, myös monet sairaudet – älä jätä huomiotta huolestuttavaa merkkiä: "Tärkeää pysäyttää ajoissa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Älä luo turhaa painetta alaselkään! Katso videolta, miten tuolilla kannattaisi oikeasti istua.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet