Poliisi varoittaa lisääntyneistä sähköpostihuijauksista, joissa on tarkoitus lypsää huijatulta rahaa esimerkiksi kryptovaluutta bitcoinien muodossa. Poliisille erilaisia tapauksia on tullut kesän aikana jo yli 200.
Katso videolta Huomenta Suomen keskustelu aiheesta.
Huomenta Suomessa asiasta olivat keskustelemassa rikosylikomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisista ja turvallisuusjohtaja Risto Karhunen Finanssiala ry:stä.
– Maailma elää jatkuvasti. Huijausviestien määrät kasvavat koko ajan ja ne ovat nyt jo isoja. Viestien sisältö vain vaihtuu, kertoo rikosylikomisario Piiroinen.
Pitkälle on tultu niin kutsutuista nigerialaiskirjeistä, joita suomalaistenkin postiluukkuihin ennen kolahteli. Kirjeet ovat muuttaneet muotoaan fyysisistä virtuaalisiksi ja niiden tuotantomäärät ovat samalla räjähtäneet käsiin.
– Sähköposteja voidaan lähettää robotiikan avulla jopa ympäri vuorokautta. Oikeastaan ihailen petosmiesten mielikuvitusta, sillä ei tunnu olevan mitään rajaa. On paljon vanhaa, minkä todetaan edelleen olevan tuottavaa, mutta joukkoon on tullut myös monia uusia tuotantotapoja, kertoo Karhunen.
Kryptovaluutta kulkee nopeasti
Uusissa huijausviesteissä kiristys tapahtuu usein kryptovaluutan kautta.
– Perinteisesti kryptovaluutta on kuulunut huumekauppaan ja rikollisten välisiin rahasiirtoihin. Uutta on, että huijausviesteissäkin maksua on alettu pyytämään niillä, Karhunen jatkaa.
Piiroinen kertoo, että vaihdoksen taustalla voi olla yksinkertaisuudessaan kryptovaluutan helppous.
– Raha tulee tällä tavoin suoraan rikollisille, joten se on nopeampaa kotiuttaa.
Viesteille kannattaa esittää kysymyksiä
Poliisi muistuttaa, että ilmoitus huijausviestistä kannattaa tehdä, vaikkei rikosta olisi vielä tapahtunutkaan.
Piiroinen myöntää, että viestejä voi joskus olla hankala huomata niiden monenlaisten ulkonäköjen takia. Kaikkia tuntemattomilta tulleita viestejä kannattaa kuitenkin tutkailla hetki.
– Viesteille voi esittää yksinkertaisia kysymyksiä: Miksi tämä henkilö ottaa minuun yhteyttä? Miksi esimerkiksi amerikkalainen upseeri tai vähäpukeinen nainen lähettää viestejä minulle?, Piiroinen kertoo.
– Nyrkkisääntönä on, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se usein on juuri sitä, Karhunen summaa.
Lainsäädäntö estää tiedonkulun
Erityisesti huijauksille alttiita ovat ikäihmiset. Karhunen muistuttaa, että huomatessaan tulleensa huijatuksi, pitäisi toimia nopeasti.
– Häpeän tunteeseen ei pidä jäädä kiereskelemään yksin. Apua voi pyytää esimerkiksi läheisiltä, rikosuhripäivystyksestä, polisiilta tai omalta pankilta. Tärkeintä on, ettei lähde huijaukseen enempää mukaan.
Rikosylikomisario Piiroinen kertoo, että huijaukset vetoavat usein ihmisten perustarpeisiin: esimerkiksi rakkausviesteillä huijaaminen on yleistä ja vetoaa ihmisten tarpeeseen kokea läheisyyttä.
Huijarien pyydystys voi kuitenkin olla vaikeaa, varsinkin jos kyseessä on kansainvälinen järjestö.
– Näiltä huijareilta tulisi saada rahat pois, se olisi heille paras ja pahin rangaistus. Meidän pitäisi pystyä pysäyttämään rahavirtoja myös suomalaisissa pankeissa. Pankkien pitäisi pystyä varoittamaan toisiaan siitä, mitkä tilit ovat rikollisten käytössä. Nyt lainsäädäntö estää tiedonkulun, kertoo Piiroinen.