Suomalaisilta höynäytetään kymmeniä miljoonia joka vuosi – näillä muistisäännöillä vältät huijaukset ja voit jopa saada rahasi takaisin

6:30img
Huijarit iskevät jopa viattomien nettipelien maailmassa – näin rakkaushuijari lähestyi suomalaismiestä Scrabble-sanapelissä.
Julkaistu 29.03.2023 11:41
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Digihuijauksista on varoiteltu jo vuosia, mutta siitä huolimatta netissä tapahtuvat huijaukset yleistyvät edelleen. Viime vuonna suomalaiset menettivät digihuijareille yli 30 miljoonaa euroa. Kampanja muistuttaa, että huijauksia voi ehkäistä myös itse. 

Tyypillisiä huijauksia ovat rakkaus- ja sijoitushuijaukset, jotka alkavat usein yhteydenotolla. Rakkaushuijauksissa keskustelu ja tutustuminen voi olla alussa hyvinkin kärsivällistä, sanoi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mikko Kiiski MTV:n Huomenta Suomessa.

– Taustamotiivit näyttäytyvät aika nopeasti. Se, että halutaan jotain, ja yleensä se on rahaa tai jotain muuta taloudellista etua. Se voi alkaa hyvin pienistä asioista ja pienistä pyynnöistä, mutta sitten jossain kohdin pyynnöt kasvavat ja kehittyvät.

Katso myös video aiheesta: 

9:39img

Tutkimus: Yhä useampi lankeaa nettihuijaukseen – mikä neuvoksi?

Sijoitushuijauksissa netissä saattaa tulla vastaan houkutteleva sijoitustarjous, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Finanssiala ry:n johtaja Niko Saxholm.

– Jossakin sijoitusryhmässä saattaa tulla viestiä, että nyt on hyvä juttu meneillään ja löytyi tällainen mahtava diileri, jonka kautta kannattaa alkaa tekemään sijoituksia, Saxholm kuvaa.

"Huijarit ovat ammattilaisia"

Huijarit onnistuvat huijauksissaan aina uudestaan ja uudestaan, vaikka niistä varoitellaan ja uutisoidaan. Mutta miksi?

– Täytyy muistaa, että huijarit ovat ammattilaisia, jotka tekevät sitä työkseen ja harjoittelevat joka päivä, sanoo Saxholm.

Keskiviikkona käynnistynyt viranomaisten ja yritysten yhteinen varo, varmista, varoita -kampanja muistuttaa, että huijauksia voi ehkäistä myös itse.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:08img

"Oletko tällä videolla?"– Näin kävi, kun toimittaja painoi Facebookissa leviävää huijauslinkkiä

Kiiski korostaa verkossa huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun toimitaan tuntemattomien kanssa ja käsitellään esimerkiksi maksuvälineitä ja verkkopankkitunnuksia.

– Terveellinen kriittisyys ja epäileväisyys pienentävät rikoksen uhriksi joutumisen riskiä, Kiiski sanoo.

On tärkeä toimia nopeasti

Varo, varmista, varoita -kampanja muistuttaa, että kuka tahansa voi tulla huijatuksi, eikä sitä kannata jäädä häpeämään. Jos epäilee joutuneensa huijatuksi, on tärkeä toimia nopeasti. 

Jos epäilee, että on siirtänyt rahaa huijarin tilille tai luovuttanut pankkitunnuksensa vääriin käsiin, kannattaa olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä rikosilmoitus poliisille.

Lue myös: Facebookissa leviää Sanna Marinin kasvoja käyttävä huijaus: Useat henkilöt menettäneet kymmeniä tuhansia euroja

Kiisken mukaan huijatut rahat saattaa saada takaisin, jos toimii nopeasti.

– Ei se mahdotonta ole. Mutta jos rahat ehditään siirtää ulkomaille, eikä siihen ehditä ajoissa asianomistajan tai pankin toimesta puuttua, laskevat myös todenäköisyydet sille, että rahat saadaan takaisin, Kiiski sanoo.

– Jos tunneissa ilmoittaa pankkiin, se saattaa olla mahdollista, Kiiski lisää.

Huijauksilta on mahdollista suojautua muutamalla muistisäännöllä:

  • Varo viestejä ja muita yllättäviä yhteydenottoja, jotka kehottavat sinua toimimaan tai jotka sisältävät linkkejä.
  • Varmista, että yhteydenotot tulevat oikeasti sieltä, mistä ne vaikuttavat tulevan. Kirjaudu palveluihin turvallista reittiä pitkin: kirjoita palvelun suora osoite selaimen osoiteriville tai siirry palveluun tallentamasi kirjanmerkin kautta. Älä käytä hakukoneiden tarjoamia linkkejä. Jos palvelua voi käyttää sitä varten tehdyn sovelluksen avulla, käytä sitä.
  • Varoita huijauksista myös muita: läheisiä, tuttuja ja työkavereita. Tee rikosilmoitus poliisille ja ilmoita huijauksista myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miltä Tinder näytti 69-vuotiaan Tertun silmin:

4:11img

Miksi nuoret miehet kiinnostuvat Tinderissä varttuneemmasta naisesta? "69-vuotias Terttu" sai tuhansia yhteydenottoja ja viestien tulvan – tämän MTV:n kokeilu osoitti deittailumaailmasta

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset