Kirja: Laulaja Jippu päätyi väkivaltaisen parisuhteen vuoksi mielisairaalaan – kertoo karun tarinan: "Näin edessäni kaksi vaihtoehtoa: tappaa tai tulla tapetuksi"

Laulaja Jippu kertoo elämäkerrassaan traagisen tarinan eräästä parisuhteestaan.

Laulaja Jippu kertoo oman elämäntarinansa Kai Kortelaisen kirjoittamassa Kun perhonen lakkaa hengittämästä -kirjassa. Laulaja kertoo teoksessa rakkaussuhteistaan, joita hänellä on vuosien aikana ollut.

Laulaja oli vasta eronnut, kun häntä lähestyi aikuisiällä Facebookissa tuntematon mies. Jippu nimeään miehen kirjassaan Möykyksi, sillä tämä oli hyvin lihaksikas. Suhde eteni nopeasti ja hetken päästä he asuivat jo avoliitossa.

Pian Jippu sai huomata, että mies oli todella mustasukkainen. Se alkoi kirjan mukaan häiritä jo Jipun uraa ja ystävyyssuhteita. Jippu kertoo kirjassa, kuinka suhde muuttui väkivaltaiseksi.

– Ymmärsin, ettei raivolla ollut mitään logiikkaa. Jos yritin olla kiltti ja ymmärtää, sain turpaan – jos yritin olla tiukka ja vastustaa, sain turpaan. Tai tarkasti ottaen, minua ei vedetty turpaan. Sain melko harvoin lyöntejä kasvoihini. Ainakaan nyrkistä. Esineitä kasvoni kyllä joutuivat ottamaan vastaan. Kirjoittamiseeni tuli tauko, kun naamaani vasten isketyn tietokoneen näppäimistön kirjasimet pirstoutuivat aakkosiksi yksiön lattialle.

"Omat ratkaisuni loppuivat"

Suhteen aikana Jippu osallistui erään tv-ohjelmaan, ja hän yritti kirjan mukaan vielä perua kuvaukset miehensä mustasukkaisuuden takia. Tämä ei kuitenkaan kirjan mukaan onnistunut, sillä mainoskampanjat oli jo aloitettu. Jippu muistelee, kuinka maskeeraaja piilotti laulajan silmäkulmassa olleen mustelman ennen kuvauksia.

– Mustelmiakin pahemmalta tuntui olla sairaalloisen musta­sukkaisen miehen jatkuvan tarkkailun ja tutkinnan kohteena. Pahinta oli kuitenkin totaalinen hallinnan menettäminen omaan elämääni. Ajatukseni katosivat. Persoonani pieneni. Omat ratkaisuni loppuivat. Keikat loppuivat. Söin vain sitä, mitä Möykky antoi minun syödä. Pidin vain niitä vaatteita, mitä hän halusi minun pitävän.

Jippu kertoo kirjassaan, kuinka tilanne vain paheni.

– Raivonpuuskista oli tullut pari tuntia kestäviä väkivaltaisia, uhkaavia ja pelottavia rupeamia. Ensin avokkaalla naamaan, mistä tilanne eteni kiduttavaksi kuristukseksi. Lopuksi huorittelua ja riehumista tavaroita heitellen tai hajottaen.

Jippu kävi raittiuspiireissä ja terapiassa, aina silloin kun sai kirjan mukaan poistua kotoaan. Jipun päässä alkoi vilistä vakavia ajatuksia.

– Näin edessäni kaksi vaihtoehtoa: tappaa tai tulla tapetuksi. Tulevaisuuteni olisi Hämeenlinnan naisvankilassa. Ainoa keino selviytyä hengissä olisi surmata orjuuttajani, päättelin. Olin useana iltana käynyt tarkistamassa, että asunnon suurimmat veitset ovat paikoil­laan, jotta voisin tarttua niihin yöllä.

Keräsi rohkeutensa

Kaikesta huolimatta suhde kuitenkin vakavoitui entisestään, Jippu ei pystynyt jättämään miestään. Lopulta Jippu oli suhteessa se, joka maksoi kaiken.

Kun väkivallan uhka oli koko ajan läsnä, Jippu piilotteli parin pienessä asunnossa tärkeitä tavaroitaan – milloin ne olivat vessan pöntön vesisäiliössä ja milloin ilmanvaihtoritilöiden takana.

Eräänä iltana Jippu keräsi rohkeutensa ja päätti lähteä kotoaan.

– Raivokohtauksen jälkeen Möykky kävi nukkumaan. Hiivin vessaan ja nostin vessanpöntön vesisäiliön kannen pois paikoiltaan niin hiljaa kuin osasin. Työnsin käteni säiliöön ja kopeloin esiin muovipussin, jonne olin piilottanut passin, avaimet ja tupakat.

Suhde päättyi

Jippu lähti yöpaitasillaan pois parin yhteisestä kodistaan. Kirjassa kerrotaan, kuinka Jippu pääsi pakenemaan ja juoksi taksille, joka vei hänet Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Hysteerinen Jippu sanoi hoitajille, ettei hänen miestään saa päästää sairaalaan.

Kirjan mukaan Jippua oltiin jo päästämässä kotiin, mutta lopulta laulaja uhkasi tappaa itsensä ja vartijat tulivat paikalle. Hoitohenkilökunta päätti laulajan tarvitsevan hoitoa.

Jippu odotteli päivystyksessä tunnin ajan, kun yhtäkkiä kirjan mukaan mies saapui päivystykseen.

Mies näki minut osaston lasiovien takaa, syöksyi kohti ja alkoi hakata ja kuristaa minua TAYS:in päivystysosaston käytävällä. Sain kovan iskun kasvoilleni ja toisen kylkeeni. Kaulallani olevan puristusotteen voima tuntui muljauttavan kaulavaltimoni pois paikoiltaan. Samat vartijat juoksivat jälleen paikalle.

Jippu lähti hoitoon Pitkäniemen psykiatriseen mielisairaalaan, missä hän koki olevansa turvassa. Tuohon hetkeen päättyi Jipun ja Möykyn parisuhde.

– Olin helpottunut. Juuri nyt en jaksanut murehtia siitä, että yhteiskunnassamme perheväkivallan kohteeksi joutuva nainen voi joutua etsimään turvaa mielisairaalasta.

Lue myös:

    Uusimmat