Kirja: Yksi prinssi Williamin järkähtämätön päätös hiertää välejä kuningasisä Charlesiin

Brittihovin valtavan vaikea vuosi näkyy prinssi Williamin kasvoilla – Kruunun takaa -asiantuntijat kertovat miten 1:50
Brittihovin valtavan vaikea vuosi näkyy prinssi Williamin kasvoilla – Kruunun takaa -asiantuntijat kertovat miten

Prinssi William ja kuningas Charles ovat kirjailija Rob Jobsonin tuoreen teoksen mukaan ottaneet yhteen Williamin päätöksestä lennättää koko perhettään samanaikaisesti paikasta toiseen. 

Elokuussa julkaistaan kirjailija Rob Jobsonin tuore, prinsessa Catherinen  elämään keskittyvä teos. Kirjasta on julkaistu otteita brittimedioissa, ja niistä yksi kertoo väitetystä riidasta, joka on syttynyt uusin kierroksin kuningas Charlesin  ja prinssi Williamin  välille kuluvan vuoden aikana, kertoo Independent.

Isän ja pojan erimielisyydet ovat kirjan mukaan koskeneet Williamin päätöstä lennättää koko perhettään helikopterilla heidän siirtyessään paikkakunnalta toiselle Isossa-Britanniassa. 

Prinssi William on itse kokenut lentäjä, joka on myös työskennellyt ambulanssihelikopterin lentäjänä. Kirjassa kerrotaan, ettei William ole antanut Charlesille periksi asiassa, joka on ollut jo tovin "kiistakapulana" kaksikon välillä. Kirjan mukaan Charles ei pidä siitä, että William, joka on hänen kruununperijänsä, lentää helikopterilla samanaikaisesti kaikkien kolmen lapsensa kanssa, joista kukin niin ikään on kruununperillinen. 

– Aiemmin tänä vuonna kuningas oli ilmaissut poikansa kanssa huolensa siitä, olisiko viisasta, että William käyttäisi helikopteriaan koko perheensä lentämiseen ympäri maata, kirjassa kerrotaan. 

– Kokenut lentäjä William oli suututtanut edesmenneen kuningatar Elisabetin, kun hän uhmasi tämän pyyntöä olla lentämättä perhettään 185 kilometrin matkan Kensingtonin palatsista Anmer Halliin, heidän kotiinsa Norfolkissa.

Kirjan mukaan kuningatar Elisabetin mieltä kalvoi vuonna 1967 tapahtunut onnettomuus, jossa menehtyi kuninkaallisen lentueen kapteeni. Koneessa ei ollut onnettomuuden hetkellä kuninkaallisen perheen jäseniä. Erään hovissa työskentelevän avustajan mukaan kuningatar "ei pidätellyt" asiasta väännettäessä. 

– Saatuaan syöpädiagnoosin kuningas Charles on, kenties oman kuolevaisuutensa tajuttuaan, muistanut edesmenneen äitinsä huolen. Kun William kieltäytyi lopettamasta lentämistä perheensä kanssa, Charles vaati häntä allekirjoittamaan virallisen asiakirjan, jossa hän tunnustaa riskit ja ottaa täyden vastuun toiminnastaan.

Jobsonin kirjassa huomautetaan, että mikäli prinssi Williamille sekä hänen lapsilleen tapahtuisi jotain, olisi seuraavana kruununperimysjärjestyksessä kuninkaallisesta perheestään etääntynyt, nykyään Yhdysvalloissa asuva Williamin pikkuveli prinssi Harry

Vaikka Harry ei tee enää töitä kuninkaallisena, on hän yhä viidentenä nykyisen kruununperimysjärjestyksen mukaan. Jos siis Charles menehtyisi eikä Williamia lapsineen olisi, tulisi Harrysta kuningas. 

William ei kertoman mukaan halua, että hänen perheensä jäsenet joutuisivat matkustamaan erillään toisistaan. Williamin ja Harryn lapsuudessa veljekset lensivät samassa helikopterissa yhdessä isänsä Charlesin ja äitinsä prinsessa Dianan  kanssa siihen asti, kunnes William täytti 12 vuotta. 

– Sitten hänellä oli oltava erillinen lentokone ja saimme lennättää kaikkia neljää heidän ollessaan nuoria vain hänen majesteettinsa erillisellä luvalla, Charlesin entinen lentäjä Graham Laurie kertoo. 

Voikin olla, että Williamin perheen esikoisen prinssi Georgen  täyttäessä 12 vuotta tilanne muuttuu ja kruununperijä joutuu matkustamaan erillään perheestään. George täytti 21. heinäkuuta 11 vuotta. 

Lue myös:

    Uusimmat