Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaan mielestä Natosta ei pitäisi järjestää kansanäänestystä.
Nato-myönteiseksi tunnustautuvan Salomaan mukaan Nato on liian monimutkainen asia laitettavaksi kansanäänestykseen, jossa olisi vain kyllä- tai ei-vaihtoehdot.
–Jos jäsenyyden hakemiseen päädytään, niin en usko, että neuvoa-antavasta äänestyksestä on päättäjille apua. Ja sitten syntyy ongelma, jos enemmistö kansasta ei hyväksyisi liittymistä, niin miten sitten menetellään, Salomaa sanoo.
Ettekö luota siihen, että kansa osaa äänestää tahtonsa mukaan?
–Kansa on varmasti valistunut äänestämään kansanedustajia presidenttiä, mutta nyt puhutaan yksittäisestä kansainvälisestä sopimuksesta. Mitään muitakaan kansainvälisiä sopimuksia ei ole laitettu meillä kansanäänestykseen. Minä luulen, että se on liian vaikea asia kansalaisille.
Miten EU-äänestys erosi tästä?
–Siinä oli kysymys perustavaa laatua olevista taloudellisista eduista. Poliittinen johto halusi silloin selkänojan. Se oli neuvoa-antava äänestys.
Salomaan kirja Puhutaan Natosta julkaistiin tänään.
"Natoon ei liitytty ajoissa"
Salomaan mielestä Suomi jätti sisäpoliittisista syistä liittymättä puolustusliitto Natoon ajoissa. Salomaa penääkin huhtikuun vaalien alla rehellistä keskustelua puolustusliittoon liittymisestä.
Salomaan mukaan Suomessa elää virheellinen käsitys siitä, että Naton siipien suojaan pakeneminen kävisi tarvittaessa nopeasti.
– Meillä luullaan, että Suomella on kissanluukku Natoon, josta tarvittaessa luikahtaisimme sisään. Näin se ei ole. Se olisi onnistunut tällä tavalla ennen vuotta 1995, jolloin Nato laajeni. Aikaisemmin saattoi päästä jäseneksi melko suoraan, Salomaa sanoo.
– Keskimäärin jäsenneuvottelut kestävät 18 kuukautta, se on aika pitkä aika.
Masinoituja yllätyskiistoja
Salomaan mukaan neuvotteluissa saattaa tulla matkaan yllättäviä, mahdollisesti masinoituja mutkia.
Dosentti viittaa yllättäviin rajoihin ja kansallisuuksiin liittyviin kiistoihin, joita on noussut esiin Natoon halajavissa Ukrainassa ja Georgiassa.
– Jos yksikin Naton nykyinen jäsenmaa jättää Suomen liittymissopimukseen pöydälle, niin meistä ei tule jäsentä, Salomaa sanoo.