Kirjailija suivaantui BookBeatille, veti Finlandia-palkitun kirjansa pois – Kirjailijaliitto: "Tällaisia tekoja tarvitaan lisää"

2:01img
Kirjailija Sirpa Kähkönen on vetänyt BookBeat-äänikirjapalvelusta pois Finlandia-palkitun teoksensa 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia.
Julkaistu 07.06.2024 06:05

MTV UUTISET – RUUT PARIKKA, VALTTERI KYKKÄNEN

Kirjailija Sirpa Kähkönen on vetänyt BookBeat-äänikirjapalvelusta pois Finlandia-palkitun teoksensa 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia. Kähkönen ilmoitti asiasta Facebookissa keskiviikkona.

Kähkösen Facebook-julkaisussa kerrotaan, että päätös teoksen pois vetämisestä pohjautui BookBeat-palvelun 2.6. alkaneeseen ilmaiskampanjaan. BookBeat mainosti 90 päivän mittaista maksutonta kuunteluaikaa uusille asiakkaille. Kampanjassa hyödynnettiin Anna-Riikka Carlssonin kirjoittamaa elämänkertateosta kirjailija Eeva Kilvestä

Kähkönen kertoo ihailevansa Kilpeä ja siksi ilmaisjakson keskiöön elämänkerran nostaminen on hänestä loukkaavaa. Hän ei halunnut kommentoida aihetta tämän enempää MTV Uutisille.

Kirjailijaliitto: Esimerkillinen ulostulo

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen tukee Kähkösen päätöstä.

– Tämä on hyvä esimerkillinen ulostulo. Tällaisia rohkeita tekoja tarvitaan lisää. Se luo painetta kustantajille ja lukuaikapalveluille astumaan neuvottelupöytään.

Suomen kirjailijaliiton vuoden 2023 tulotutkimuksessa kerrotaan, että kirjailijoiden e- ja äänikirjojen lukuaikapalvelusta saatu korvaus on huomattavasti pienempi kuuntelupalvelussa kuin painetussa kirjasta. Kirjailijan korvaus on alle viidesosa painettuun kirjaan verrattuna.

– Jos kirja kuunnellaan alusta loppuun, kirjojen korvauksista tuleva tulo e-kirjapalveluista on noin 50–60 senttiä, Hytönen arvioi.

Korvaus riippuu kustantajan ja palvelun välisestä sopimuksesta. Sirpa Kähkösen kustannusyhtiön Siltalan markkinointijohtajan Arto Forsténin mukaan sopimus on aina kokonaisuus. Kirjailijan kanssa sovitaan fyysisen kirjan lisäksi erikseen ääni- ja e-kirjojen julkaisemisesta ja aikatauluista. Toisinaan sovitaan, että digitaalista julkaisua ei tule lainkaan, tosin se on harvinaista. Kysymykseen ääni- ja e-kirjoista maksettavista korvaukseen hän vastaa seuraavasti.

– Uutuuskirjojen osalta voidaan ehkä todeta, että kontrasti fyysisen kirjan ja digitaalisen julkaisun välillä on tosi iso. Siinä mielessä ymmärrän kritiikin todella hyvin. Vanhempien kirjojen kohdalla tilanne on toinen, Forstén sanoo.

Kirjailijoiden tuloista noin 14 prosenttia tulee lainauskorvauksista. Korvauksen mediaani per kuuntelukerta striimipalvelussa on kaunokirjailijoilla 0,53 euroa ja tietokirjailijoilla 0,43 euroa.

BookBeat: Kampanjamainos tulkittu väärin

BookBeat-lukupalvelun liiketoimintajohtaja Sari Forsströmin sanoo, että Helsingin Sanomien kampanjanmainos tulkittiin väärin. 

– Haluamme tarjota laajan valikoiman, meidän näkökulmasta tämä on ikävä uutinen. Olemme koko ajan viestineet, että kokeiluaika ja tarjousjakson kirjat ovat maksuttomia vain asiakkaalle. Korvaamme ne samaan tapaan kustantamoille ja he eteenpäin kirjailijoille kuten kaikki muukin kirjojen käyttö sovelluksessamme. Selvästikään tämä viesti ei ole mennyt perille siinä määrin kuin olisimme toivoneet.

Forsström korostaa, että ilmaisjaksot eivät vaikuta kirjailijoiden saamiin korvauksiin.

– Ilmaisjaksot ovat uusien asiakkaiden hankintaa. Maksuton kokeiluaika madaltaa uusien käyttäjien kiinnostusta ja tuo mukanaan maksullisia asiakkaita. Kesäaika on äänikirjojen sesonkia.

Lukupalveluiden hinnat ovat muokanneet palveluiden hinnat tietylle tasolle, jossa ilmaiset kokeilujaksot ovat tulleet kuluttajille tutuiksi. Kirjailijaliiton Ville Hytönen uskoo, että lukuaikapalveluiden halpuutushinnat otetaan kirjailijoiden korvauksista

– Jos ylipäätään markkinoidaan, että "kirjasta ei tarvitse maksaa mitään", niin sehän tarkoittaa sitä, että kirjan arvo on nolla.

Sirpa Kähkösen Finlandia-palkittu teos on edelleen saatavilla muissa lukuaikapalveluissa.

Tuoreimmat aiheesta

Kirjallisuus