Kirjallisuuden nobelistiksi ei ole selvää suosikkia tänäkään vuonna

Japanilaiskirjailija Haruki Murakami.
Vedonlyöntitoimistojen kärkikymmeniköissä on useita viime vuosilta tuttuja nimiä, kuten japanilainen Haruki Murakami.
Julkaistu 11.10.2016 14:58

MTV UUTISET - STT

Arvailu käy kuumana siitä, kuka voittaa torstaina kirjallisuuden Nobel-palkinnon.  

Kirjallisuuden Nobel on ollut vuosien varrella varsin vaikea veikattava, eikä ehdokkaissa ole tälläkään kertaa selvää ennakkosuosikkia. Nobel-soppaa saostavat huhut, että Ruotsin akatemialla olisi tänä vuonna ollut erityisiä hankaluuksia yhteisen voittajan valinnassa.  

Huhut lähtivät liikkeelle, kun 18-jäseninen akatemia ilmoitti syyskuun lopussa, että kirjallisuuden Nobel-voittaja ilmoitetaan viikkoa myöhemmin kuin tavallista. Muutosta perusteltiin "kalenterisyillä".

– Jos minulta kysytään, sanoisin, että kyse ei missään nimessä ole "kalenterisyistä". Tämä on merkki siitä, että voittajan valinnasta on erimielisyyttä, uskoo ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden kulttuurisivujen päällikkö Björn Wiman.  

Ruotsin radion kulttuuritoimittaja Mattias Berg epäilee, että viivästys voi johtua siitä, että akatemia harkitsee poliittisesti arkaluontoista palkittavaa, kuten syyrialaissyntyistä runoilija Adonista.

Mielipiteitä jakava voittajaehdokas olisi myös brittikirjailija Salman Rushdie, jolle Iran antoi vuonna 1989 fatwan, eli käytännössä kuolemantuomion, romaanista Saatanalliset säkeet. Ruotsin akatemia tuomitsi Rushdien fatwan ensi kertaa tänä keväänä.

Suomalaisia ei ennakkosuosikkeina

Vedonlyöntitoimistojen kärkikymmeniköissä on useita viime vuosilta tuttuja nimiä, kuten kenialainen Ngugi wa Thiong'o, japanilainen Haruki Murakami sekä amerikkalaiset Don DeLillo ja Joyce Carol Oates.

Pohjoismaisista ehdokkaista vedonlyöntisivuilla korkeimmalle nousee norjalainen näytelmäkirjailija Jon Fosse. Suomalaiset saavat mainintoja lähinnä kirjallisuusblogeissa, joissa on nostettu esiin ainakin runoilijat Tua Forsström ja Sirkka Turkka.  

Svenska Dagbladetin kirjallisuuskriitikon Madelaine Levyn mukaan lopulta vain yksi asia on varma: se, että meillä ei ole aavistustakaan siitä, kenet akatemia lopulta palkitsee.

– Vuosi vuoden jälkeen heidän valitsemansa kirjailijat ovat uskomattoman erilaisia, Levy muistuttaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Nobel