Kirjeenvaihtajan kommentti: EU:lla ei ole tarjota pikajäsenyyttä toivovalle Ukrainalle kuin lämmintä kättä – tämä on maan suurin este jäsenyydelle

Ukrainan suurin este ja ongelma EU-jäsenyydelle on korruptio, kirjoittaa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentissaan. 

Ursula von der Leyen twiittasi aamulla, että EU on Ukrainan tukena tiiviimmin kuin koskaan. Komission puheenjohtaja on jo neljättä kertaa Kiovassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tällä vierailulla komission puheenjohtajalla on mukaan 15 komissaaria.

Tarkoitus on keskustella tänään komission ja Ukrainan hallituksen välillä EU:n tuesta Ukrainalle sekä eritoten Ukrainan toivomasta pikaisesta jäsenyydestä unionissa. Samat aiheet ovat esillä myös perjantaina EU:n ja Ukrainan huippukokouksessa EU:n johdon ja presidentti Volodymyr Zelenskyin välillä.

Pikajäsenyyden suhteen EU-komissaareilla ei ole Ukrainan hallitukselle tarjottavana muuta kuin sympatiaa ja lämmintä kättä. Ukrainan on käytävä sama jäsenprosessi läpi kuin kaikkien muidenkin nykyisten hakijamaiden, ”Euroopan arvojen puolesta” -sotiminen ei suo Ukrainallekaan oikopolkua EU:n jäseneksi.

Ukrainan pääministerin esittämä toive EU-jäsenyydestä seuraavien kahden vuoden kuluessa ei toteudu edes nykyisissä erityisolosuhteissa, yksikään EU:n hakijamaa ei toistaiseksi ole päässyt jäseneksi alle kahdessa vuodessa. Presidentti Emmanuel Macron on julkisesti arvioinut Ukrainan jäsenyysprosessin ottavan mieluimmin vuosikymmeniä kuin vuosia.

Ukrainan suurin este ja ongelma EU-jäsenyydelle on korruptio. Ukrainan on osoitettava konkreettisesti, että se pystyy kitkemään niin ennen sotaa kuin nyt sodan aikana yhä toimivan korruption tehokkaasti pois ennen mahdollista EU-jäsenyyttä. Korruptio on ongelma kaikilla vallan ja hallinnon tasoilla, ei pelkästään oligarkeihin liittyen.

Katso video: Tutkijan mukaan Ukrainan auttamiseen on sitouduttava pitkäksi aikaa. Artikkeli jatkuu videon alla.

Ukraina on hakijamaastatuksen myötä yrittänyt edetä ripeästi siltä vaadittavissa oikeusvaltioreformeissa. Ukrainan suurimmat ongelmat liittyvät julkisen sektorin toimintaan ylipäätään, oikeuslaitoksen puolueettomuuteen ja vähemmistöjen asemaan. Ukraina on ollut kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen silmätikkuna jo pitkään erityisesti seksuaalivähemmistöjen ja etnisten vähemmistöjen suhteen. Erityisen kriittisesti Ukrainan mahdolliseen EU-jäsenyyteen ovat suhtautuneet Ruotsi, Hollanti ja Tanska.

Silti EU-komissaarit eivät tule Ukrainaan tyhjin käsin. Unioni tukee Ukrainaa taloudellisesti tänä vuonna 18 miljardilla eurolla. Varoja maksetaan kuukausittain 1,5 miljardia euroa ja ne kohdistuvat erityisesti Ukrainan valtion pystyssä pitämiseen, palkkoihin, eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan.

EU-jäsenyys on sodan voittamisen lisäksi Ukrainan tärkein tavoite

Sotilaallisesti EU on auttanut Ukrainaa niin sanotun rauhanrahastonsa kautta jo yli kolmella miljardilla. Rahastosta EU-maat voivat hakea korvauksia Ukrainalle luovuttamastaan sotamateriaalista. Kiovassa neuvotellaan tänään myös muista mahdollisista tukimuodoista, samoin venäläisten, pakotteiden kohteeksi joutuneiden oligarkien omaisuuden tuottojen käyttämisestä Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Maansa vapaudesta taisteleville ukrainalaisille EU ja sen jäsenmaat edustavat vapauta, demokratiaa ja toimivaa yhteiskuntajärjestelmää. Miljoonat sotaa paenneet vanhukset, naiset ja lapset todistavat sitä nyt kaikkialla EU:n jäsenmaissa.

Ukrainalle EU-jäsenyys on tällä hetkellä sodan voittamisen lisäksi tärkein mahdollinen tavoite, paluuta Venäjän vasallivaltioksi ei ole. Unionin johdolla on nyt kova haaste vakuuttaa Ukraina EU:n varauksettomasta tuesta, mutta samalla paaluttaa jäsenyyspolun välietapit ja vaatimukset avoimesti ja selkeästi.

Lue myös:

    Uusimmat