Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei luovu vihkioikeudestaan. Asiasta tehtiin päätös kirkolliskokouksen täysistunnossa Turussa.
Kirkolliskokous käsitteli myös avioliittokäsityksen laajentamista homopareja koskevaksi. Asiassa ei saatu päätöstä, ja sen käsittelyä jatketaan perjantaina. Keskustelu kävi torstaina vilkkaana ja ainakin 16 puheenvuoroa jäi käyttämättä.
Kirkolliskokous ei välttämättä tee asiassa minkäänlaista päätöstä tällä viikolla, kerrotaan kirkon viestinnästä. Tällöin asian käsittely siirtyisi todennäköisesti ensi marraskuulle, jolloin kirkolliskokous kokoontuu seuraavan kerran.
– Kahden vuoden kokemukseni perusteella avioliitto on aina ollut todella puhuttava asia. Ihmiset ovat halunneet käyttää paljon puheenvuoroja, mikä osoittaa tämän olevan tärkeä, merkittävä ja vaikea asia, viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura kirkon viestinnästä kertoo.
Kirkolliskokouksen perustevaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön homoparien vihkimisestä. Valiokunta pitäytyisi nykyisessä avioliittokäsityksessä, vaikkakaan ei yksimielisesti.
Jotta kirkolliskokous voisi hyväksyä aloitteen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä, se vaatisi taakseen 75 prosenttia annetuista äänistä.
Julkilausuma seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkosta luovutettiin arkkipiispalle
Kirkolliskokouksessa luovutettiin tänään arkkipiispalle julkilausuma seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkosta ja uskonnollisista yhteisöistä osana Totuus vapauttaa -kampanjaa.
– Yksi mahdollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään tai ehkäistä sitä olisi luoda hiippakuntiin verkostoja, joissa kaksi henkilöä, nainen ja mies, toimisivat kirkon nimeäminä ja kouluttamina luottohenkilöinä, julkilausumassa sanotaan.
Luottohenkilöihin voisivat ottaa yhteyttä seksuaalista häirintää kokeneet kirkon työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset.
Vastaava käytäntö on käytössä Luterilaisen maailmanliiton kokouksissa ja Ruotsin kirkossa, julkilausuman kirjoittajat sanovat.
Kampanja on osa kansainvälistä metoo-liikettä, joka taistelee seksuaalista ahdistelua ja väärinkäytöksiä vastaan työelämässä ja kulttuurissa.