Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Aaro Rytkönen sanoo arjen solmujen avaamisen olevan tärkeää, kun vastaanottokeskuksen paineistettua tilannetta lähdetään purkamaan.
Kirkon ulkomaanapu pyrkii olemaan myös välittäjänä eri muslimisuuntausten välillä Suomessa, sanoo Rytkönen.
Suomeen tulee tällä hetkellä eniten ihmisiä Irakista, jossa shiiat ja sunnit eivät tule toimeen. Irakissa enemmistö on shiia-muslimeja, Suomessa muslimien enemmistö on sunneja.
– Suomessa suurin osa sunneja, meillä on paljon esimerkiksi Somaliasta tulleita. Olen keskustellut muslimien ja muslimijohtajien kanssa, ja he ovat sanoneet, etteivät halua lähteä tekemään eroa, vaan että kaikki kuuluvat samaan uskontoon. Sitä ongelmaa, mikä on ollut yhdessä maassa, ei haluttaisi tuoda tänne. Meidän pitää olla tukemassa muslimijohtajia tässä työssä.
Tilanne vastaanottokeskuksissa on paineistettua, kun suuri määrä ihmisiä asuu pienissä tiloissa. Myös poliisi on joutunut puuttumaan vastaanottokeskuksissa syntyneisiin konfliktitilanteisiin.
– En sanoisi, että konfliktitilanteet johtuvat siitä, että kyseessä ovat maahanmuuttajat, vaan tilanne syntyisi jos minkälainen tahansa ryhmä laitettaisiin ahtaisiin tiloihin yhdessä. Monessa paikassa he ovat nuoria miehiä, jotka ovat tehneet pitkän matkan ja kokeneet ikäviäkin tilanteita. Sen jälkeen kun he ovat tekemättä juuri mitään, kun ei ole mahdollisuuksia, se aiheuttaa tämän paineistetun tilanteen.
Rytkönen kertoo Espoossa ja Vantaalla meneillään olevasta pilottihankkeesta, jossa seurakunnat, muslimiyhteisöt, vapaaehtoiset ja maahanmuuttajat yhdessä miettivät mitä konkreettista voi tehdä, jotta tilanne helpottuisi.
– Apu voi olla kielikoulutusta, apua kaupassakäyntiin, erilaisia harrastemahdollisuuksia.