"Saat syyttää Radebergeriä", oluita nauttinut Putin kieroili G8-kokouksessa: Angela Merkelin muistelmissa Venäjän johtajasta ennenjulkaisemattomia kuvauksia

Angela Merkel julkaisee muistelmansa kolme vuotta politiikasta vetäytymisensä jälkeen. Osansa saavat Venäjän presidentin lisäksi monet muutkin tutut johtajat maailmalta.

Miltä tuntuu olla vastuussa yli 80 miljoonan asukkaan demokratian johtamisesta? Ja vieläpä 16 vuoden ajan? Euroopasta löytyy vain yksi henkilö, joka voi vastata kysymykseen.

Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin muistelmakirja Vapaus antaakin kokonaisuutena varsin tyydyttävän vastauksen. Vaikka paineen sietäminen aika ajoin vaatii seinille huutamista ja sadattelua, onnistui Merkel pysymään Euroopan mahtavimman talousmaan vallankahvassa 16 vuotta.

Muistelmat ovat Saksan kirjasyksyn odotetuin kirja, jonka odotetaan myyvän miljoonia kappaleita niin Saksassa kuin ulkomaillakin. Eurooppa-politiikan ja Saksan seuraajille kirja valottaa ainutlaatuisella tavalla korkeimman tason diplomatiaa konkreettisten esimerkkien, kuten Krimin niemimaan valtaamisen tai pankkien pelastamisen kautta.

Odotuttaja-Putin

Merkel ei arkaile kertoa myös kahdenkeskisistä keskusteluista, joita hän kävi vuosien mittaan eri maailman johtajien kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saa hänen kirjassaan erityisen paljon palstatilaa. Merkel kuvailee, kuinka Putin piti tilaisuuden tullen pitkiä monologeja esimerkiksi siitä, kuinka Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun “suurimpia geopoliittisia katastrofeja”.

Kaiken kaikkiaan Putinista saa Merkelin kirjan perusteella julman ja todellisuudesta vieraantuneen kuvan. Merkel kuvailee esimerkiksi G8-kokousta vuonna 2007 Heiligendammissa, jossa Putin antoi odotuttaa itseään mahtaillakseen muille kokousvieraille.

Presidentti saapui 45 minuuttia aikataulusta myöhässä yhteiseen kuvaukseen. Merkelin kysyessä mistä myöhästyminen johtui, Putin vastasi: 

"Saat syyttää itseäsi – tai oikeastaan Radebergeriä."

Ennen huippukokousta Putin oli pyytänyt, että hänen huoneeseensa tuotaisiin laatikollinen Radebergeriä, joka oli hänen suosikkioluensa. Putin oli ilmeisesti juonut sitä jo työskennellessään KGB:lle Dresdenissä 1980-luvulla.

Venäjän presidentti oli nautiskellut oluttaan ja odotuttanut muita. Merkelin mukaan hän tuntui nauttivan vastaavista tilanteista.

Kiinteistökauppias-Trump

Myös Yhdysvaltojen uudelleen valittu presidentti Donald Trump ja Merkel tapasivat useaan otteeseen Trumpin ensimmäisellä presidenttikaudella. 

Merkelin mukaan Trump ei ollut “tavallinen keskustelukumppani”, koska hänen piti aina voittaa. Trump käyttäytyi kuin kiinteistöyrittäjä:

– Jokaisen tontin saattoi luovuttaa vain kerran. Jos hän ei saanut sitä, sen sai joku toinen.

Kirjassaan, joka meni painoon ennen Yhdysvaltojen 6. marraskuuta pidettyjä presidentinvaaleja, Merkel sanoi toivovansa Kamala Harrisin voittoa. Hänen mukaansa yhteistyö Trumpin kanssa oli parhaimmillaankin tahmeaa ja että transatlanttiset suhteet viilenivät merkittävästi Trumpin presidenttikaudella.

”Ensimmäinen. Se olin minä”

Angela Merkel toimi Saksan liittokanslerina yhteensä neljä nelivuotiskautta, 2005–2021. 

Nimitystään Saksan historian ensimmäiseksi naisliittokansleriksi vuonna 2005 Merkel kuvailee muistelmissaan tarkoin. 

Ensimmäinen. Se olin minä”, Merkel kirjoittaa hetkestä, jolloin liittopäivät oli virallisesti valinnut hänet kansleriksi.

Naisliittokansleri nousi nopeasti eurooppalaisen päätöksenteon ytimeen. Muistelmateos valottaakin hienosti takahuonediplomatian, paperilappusten vaihtamisen huoneen poikki ja varsinaisia neuvotteluja edeltävien kahden- tai monenkeskisten tapaamisten merkitystä.

Päätöslauselmia ja kannanottoja hiotaan kirjassa usein aivan lehdistötilaisuuksien alkuun saakka. Viikonlopun aikana rukataan talouden pelastuspaketti kasaan, jotta maanantaiaamuna avautuvat pörssit ehtivät reagoida siihen.

Angela Merkel teki pitkän kansleriuransa aikana laajan kirjon historiallisia päätöksiä niin Saksan, kuin Euroopankin kannalta. Hänen johdollaan päätettiin Saksan ydinvoimatuotannon alasajosta vuoteen 2023 mennessä ja tasa-arvoisesta avioliitosta, joka astui voimaan Saksassa vuonna 2017.

Merkel oli yksi Euroopan vakausmekanismin arkkitehdeista. Finanssikriisi ja eurokriisi käsitellään yksityiskohtaisesti Merkelin muistelmissa.

Vaikka julkisuudessa Angela Merkel muistetaan hillittynä esiintyjänä, hänen kirjastaan piirtyy myös ennennäkemätön kuva aika ajoin liikuttuneesta, suuttuneesta ja riemukkaastakin Merkelistä. 

Muun muassa Kreikan pääministeri Alexis Tsipras saa Merkelin leuan “loksahtamaan auki”, kun tämä asettuukin pitkien neuvottelujen viimeisenä hetkenä vastustamaan Kreikan pelastuspakettia.

Ottaisi syyrialaispakolaiset edelleen vastaan

Kaikkein eniten Angela Merkeliä on Saksassa arvosteltu vuosien varrella hänen turvapaikkapolitiikastaan. Entisen kanslerin mukaan syyskuun alku vuonna 2015 olikin hänen poliittisen uransa vedenjakaja. Oli aika ennen sitä ja sen jälkeen.

Tuolloin sadat tuhannet siirtolaiset saapuivat Eurooppaan Lähi-idän kuohunnan seurauksena. Osa ihmisistä oli jäänyt jumiin Unkariin, mutta olisi halunnut jatkaa matkaa sieltä eteenpäin Itävaltaan ja Saksaan.

Wir schaffen das. Me pystymme siihen“, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa. Avoimuuspolitiikan seurauksena Saksaan päätyi seuraavan vuoden sisällä yli miljoona turvapaikanhakijaa.

Muistelmissaan Merkel kuvailee kuuluisimpaan lauseeseensa johtaneita tapahtumia ja umpikujaa EU:n pakolaispolitiikassa. Myös tämän päivän näkökulmasta hän seisoo kiistellyn avoimuusperiaatteensa takana.

Pakolaiset olivat muistuttaneet häntä vuoden 1989 itäsaksalaisista pakolaisista Prahassa. Aikoinaan Saksojen yhdistymistä voimakkaasti ajanut Merkel kertoo myös vuosien 2015–2016 pakolaisten kuuluneen hänen oman politiikanteon motivaationsa piiriin, sillä hänen päämääränsä oli tarjota yksilölle mahdollisuus onnistua elämässään.

Puolet elämästä diktatuurissa

Merkel on syntynyt vuonna 1954 ja on viettänyt siten tähänastisesta elämästään tasan puolet sosialistisessa Itä-Saksassa. 

Merkelin pappisvanhemmat muuttivat Angela-vauvan kanssa Hampurista Berliinin lähelle Templiniin. Perhe eli vuosikymmeniä erossa sukulaisista, jotka olivat jääneet Länsi-Saksaan.

Vaikka nuori Angela ei kuulunut toisinajattelijoihin, päätti hän olla kyynistymättä diktatuurin ikeessä. Ura fyysikkona tarjosi mahdollisuuden työskennellä tiedealalla, jossa kaikilla oli samat, vääristämättömät faktat.

Berliinin muurin murruttua 9. marraskuuta 1989 tuolloin 35-vuotias Angela Merkel hakeutui politiikkaan.

Hänet valittiin ensimmäisille yhdistyneen Saksan liittopäiville, ja liittokansleri Helmut Kohl teki hänestä saman tien naisasiaministerin. Ilmiö nimeltä Angela Merkel oli syntynyt.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Merkel päätti poliittisen uransa lopusta. Hänelle asioiden oikea ajoittaminen on äärimmäisen tärkeää. Politiikassa, näin Angela Merkel, oikea hetki on ratkaiseva tekijä onnistumisen ja epäonnistumisen välillä.

“Olin päästänyt irti juuri oikeaan aikaan.”

Angela Merkel ja Beate Baumann: Vapaus. Muistelmat 1954-2021. 704 s. Julkaissut Tammi.

Lue myös:

    Uusimmat