Kittilän kunnan hallintoelimet nopeuttavat syytteeseen asetettujen luottamushenkilöiden aseman käsittelyä, kertoo kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Tuula Mertaniemi.
Valtiovarainministeriö on vaatinut, että syytteen saaneet kuntapäättäjät jättävät luottamustehtävänsä Kittilässä oikeusprosessin ajaksi. Ministeriö on myös patistanut Kittilän hallintoelimiä nopeuttamaan asian käsittelyä.
Kaikkiaan 27:ää Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää vastaan nostettiin perjantaina rikossyytteitä.
Kittilän kunnan puheenjohtajisto kokoontui lauantaina kriisikokoukseen asian tiimoilta.
Mertaniemen mukaan Kittilän kunnanhallitus kokoontuu tiistaina kokoukseen, jossa on määrä päättää ylimääräisen kunnanvaltuuston kokouksen koollekutsumisesta.
Kunnanvaltuusto kokoontuisi näillä näkymin 24. lokakuuta. Kokouksessa käsiteltäisiin syytteeseen asetettujen luottamushenkilöiden asemaa. Kunnanvaltuustoon kutsuttaisiin myös Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen.
– Me nopeutamme tämän asian käsittelyä, Mertaniemi sanoi STT:lle.
Lähes puolet valtuustosta sai syytteet
Perjantaina nostetut syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä. Kunta irtisanoi Mäkelän marraskuussa 2014. Korkein hallinto-oikeus on katsonut irtisanomisen laittomaksi.
27:ää kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi lukuisia kuntapäättäjiä syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.
– Kittilän tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava, totesi valtiovarainministeriö tiedotteessaan perjantaina.
Kittilän tämänhetkisen kunnanvaltuuston 27 jäsenestä 11:tä vastaan nostettiin perjantaina syytteitä. Yhdeksänhenkisestä keskustan valtuustoryhmästä seitsemän edustajaa sai syytteen. Syytteitä sai myös kaksi vasemmistoliittolaista valtuutettua, yksi perussuomalainen ja yksi paikallisen kuntalaislistan valtuutettu.
Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet.