Virkarikossyytteet saanut Kittilän virkaa tekevä kunnanjohtaja Timo Kurula (kesk.) on jäänyt sairauslomalle.
Kurula myös anoo vuosilomaa ja virkavapaata loppuvuoden ajaksi. Asiasta kertoi Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) tiedotteessa tiistaina.
Kurulaa ja useita muita Kittilän kuntapäättäjiä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi Kurula ja joukko muita päättäjiä ovat saaneet syytteitä muun muassa virka-aseman väärinkäyttämisestä, työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta.
Valtiovarainministeriö on vaatinut, että luottamushenkilöiden pidättämistä toimistaan käsitellään valtuustossa välittömästi.
Kittilän kunnanhallitus käsittelee tänään kokouksessaan ylimääräisen kunnanvaltuuston kokouksen koollekutsumista. Kunnanvaltuuston kokouksessa voitaisiin käsitellä syytteeseen asetettujen luottamushenkilöiden asemaa.
Kunnanvaltuuston ylimääräinen kokous on esitetty pidettäväksi 31. lokakuuta, mutta kunnanhallituksen pitää vielä päättää asiasta. Ennen mahdollista ylimääräistä kunnanvaltuuston kokousta kunnanhallitus käsittelisi ensin asiaa omassa kokouksessaan 24. lokakuuta.
Tämä sillä edellytyksellä, että tämänpäiväinen esitys menee läpi kunnanhallituksessa.
Lähes puolet valtuustosta sai syytteet
Kaikkiaan 27:ää Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää vastaan nostettiin viime perjantaina rikossyytteitä.
Nostetut syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä. Kunta irtisanoi Mäkelän marraskuussa 2014. Korkein hallinto-oikeus on katsonut irtisanomisen laittomaksi.
27:ää kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi lukuisia kuntapäättäjiä syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.
– Kittilän tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava, totesi valtiovarainministeriö tiedotteessaan viime perjantaina.
Kittilän tämänhetkisen kunnanvaltuuston 27 jäsenestä 11:tä vastaan nostettiin perjantaina syytteitä. Yhdeksänhenkisestä keskustan valtuustoryhmästä seitsemän edustajaa sai syytteen.
Syytteitä sai myös kaksi vasemmistoliittolaista valtuutettua, yksi perussuomalainen ja yksi paikallisen kuntalaislistan valtuutettu.
Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet.
Juttua on korjattu 17.10. klo 17.56. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että valtiovarainministeriö olisi vaatinut, että syytteen saaneet kuntapäättäjät jättävät luottamustehtävänsä oikeusprosessin ajaksi. Todellisuudessa ministeriö vaatii ainoastaan, että luottamushenkilöiden pidättämistä käsitellään valtuustossa.