Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjutun käsittely alkoi sekavissa tunnelmissa – "Mitäs me sitten keskustellaan?"

Lehtikuva Kittilä
Kittilän kunnantalo.Lehtikuva
Julkaistu 13.03.2018 13:37(Päivitetty 13.03.2018 14:02)

MTV UUTISET - STT

Lapin käräjäoikeuden Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjutun käsittelyssä pohdittiin tänään, mistä nyt keskusteltaisiin. Valmisteluistunnossa oli tarkoitus pohtia syksyllä alkavaa pääkäsittelyä varten, mitkä seikat ovat oikeudenkäynnissä riidattomia.

Vähän ennen puoltapäivää alkaneessa käsittelyssä kävi ilmi, ettei kaikkia asiakirjoja ole vielä laadittu eivätkä asianosaiset ole päässeet perehtymään niihin. Syyttäjien listat riidattomista seikoista olivat tulleet oikeudelle vain osittain. Todettiin, ettei sen enempää riitaisia kuin riidattomia seikkoja ole tässä vaiheessa mieltä käydä yksityiskohtaisesti läpi.

– Mitäs me sitten keskustellaan? Tämä meni nyt pikkaisen silleen, ettei meillä ole tässä vaiheessa tiedossa riidattomia ja riitaisia seikkoja ja niitä koskevaa todistelua, pohti käräjätuomari Vilho Niiranen.

– Meillä olisi tietenkin ollut paras aika pitää tämä suullinen valmisteluistunto sitten, kun meillä on nämä listat käytössä, hän totesi.

Valmisteluistunnolle on varattu käräjillä kolme päivää. Koska kaikki asianosaiset tai heidän avustajansa eivät pääse samana päivänä paikalle, suunnilleen samat asiat on tarkoitus käydä läpi eri joukoilla eri päivinä.

Ensimmäisenä valmisteluistuntopäivänä paikalla ovat syyttäjät ja vajaat kymmenen kuntapäättäjää tai heidän avustajaansa sekä etäyhteyden päässä irtisanottu kunnanjohtaja Anna Mäkelä avustajineen.

Tuomari Niiranen totesi, että kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet. Syytteiden sisältö tulee julki vielä tänään.

Onko käräjillä toimivaltaa asiaan?

Poukkoillen edenneessä valmisteluistunnossa sivuttiin myös muutamaa riitaista seikkaa. Todettiin puolustuksessa olleen näkemyksiä, ettei irtisanottua Mäkelää voisi pitää oikeudenkäynnissä asianomistajana. Ketään tällaisen näkemyksen edustajaa ei kuitenkaan ollut paikalla.

Puolustuksesta on myös katsottu, ettei käräjäoikeus ole ollenkaan toimivaltainen tämänkaltaisessa asiassa. Syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen totesi tähän väitteeseen, että Mäkelän irtisanomisasia on jo käsitelty korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) ja käräjillä kyse on kuntapäättäjien menettelystä. KHO katsoi irtisanomisen laittomaksi.

Käräjillä pohditaan, syyllistyivätkö kuntapäättäjät rikokseen peruessaan Mäkelän tekemän tutkintapyynnön, irtisanoessaan Mäkelän ja vaikuttaessaan erotetun hissiyhtiön toimitusjohtajan palauttamiseen tehtäväänsä.

Yhteensä 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän päättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Osaa syytetään myös työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeri sai syytteen avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Oikeudenkäynnissä on tarkoitus käsitellä myös niin sanottua lakipalveluhaaraa, jossa kolmea syytetään törkeän petoksen yrityksestä. Syyttäjän mukaan Kittilän kunnalla maksatettiin lakipalveluja, joista kunta ei ollut tehnyt hankintapäätöstä.

Valtiovarainministeriön selvitysryhmä on suosittanut Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa