Kittilän uudet virkarikossyytteet julkistettiin poikkeuksellisesti ennen oikeuskäsittelyä – syytetyt vaativat julkistamista kuntavaalien takia: "Syytteistä voi liikkua vaalien aikana virheellisiä huhuja"

LK 24.2.2021 Kittilän kunnantalo - Valtiovarainministeriön Kittilän kunnan hallintoa selvittämään asettama selvitysryhmä piti tiedotustilaisuuden Kittilän kunnantalolla 27. helmikuuta 2018.
Lehtikuva
Julkaistu 24.02.2021 15:13

MTV UUTISET - STT

Kittilän kunnan päätöksenteosta viime vuonna nostetut virkarikossyytteet ovat tulleet poikkeuksellisesti julkisiksi jo ennen oikeuskäsittelyn alkamista. Rovaniemen hovioikeus hylkäsi tänään valitukset Lapin käräjäoikeuden marraskuisesta ratkaisusta, jossa asiakirjat määrättiin julkisiksi.

Yleensä syyttäjän haastehakemus – eli syytteet ja niiden teonkuvaukset – sekä poliisin esitutkintamateriaali tulevat julkisiksi vasta oikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä. Lapin käräjäoikeuden on määrä aloittaa tapauksen käsittely valmisteluistunnolla toukokuun puolivälissä.

"Syytteistä voi liikkua vaalien aikana virheellisiä tietoja"

Asiakirjojen julkistamista halusi osa syytetyistä. He perustelivat vaatimustaan huhtikuun kuntavaaleilla, joissa jotkut syytetyistä on ehdolla.

– Jos aineisto julkistetaan myöhemmin, oli mahdollista, että syytteistä liikkuu vaalien aikana virheellisiä tietoja ja huhuja, he sanoivat.

– Aikaisemmalla julkistamisella voidaan siten välttää kunnallisvaaliehdokkaille mahdollisista vääristä huhuista aiheutuva vahinko. Koska vaaleissa äänestävien henkilöiden tuli saada oikeat tiedot ehdokkaiden taustoista, aineiston julkistamiselle oli myös painava syy.

Syyttäjä: Kuntavaalit ei laissa tarkoitettu painava syy

Asiakirjojen julkistamista vastustivat syyttäjä Sari Anttonen ja asianomistaja, Kittilän entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen.

Syyttäjän mukaan kuntavaalit eivät ole sellainen laissa tarkoitettu painava syy, jonka perusteella asiakirjojen julkiseksi tuloa voitaisiin aikaistaa.

Syyttäjän mukaan julkistaminen johtaisi siihen, että oikeudenkäyntiä käytäisiin etukäteen lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa, mistä koituisi huomattavaa haittaa jutun ajamiselle käräjäoikeudessa.

– Asian esitutkintamateriaali koostui julkisten kunnan päätöksien lisäksi muustakin materiaalista, jonka oli tarkoituksenmukaista tulla julkiseksi vasta pääkäsittelyssä. Käräjäoikeuden päätös mahdollisti edellä kuvatun niin sanotun ''trial by newspaper'' -ilmiön paitsi tässä asiassa myös muissa rikosasioissa, Anttonen sanoi valituksessaan hovioikeudelle. 

Syyttäjän mukaan asiakirjojen julkistaminen aiheuttaisi myös vahinkoa ja kärsimystä asianomistajalle, kun tämän kertomusta ja virkatoimiin liittyviä asioita käsiteltäisiin muualla kuin oikeussalissa ennen pääkäsittelyn alkamista.

Hovioikeus: Julkitulon aikaistamiselle on painava syy

Hovioikeus otti huomioon sen, että asianomistajalle mahdollisesti aiheutuva vähäinen lisävahinko tai -kärsimys voisi sinällään olla peruste jättää asiakirjat julkistamatta etuajassa. Hovioikeuden mukaan asiaa on kuitenkin pidettävä yhteiskunnallisesti merkittävänä ja laajakantoisena, minkä vuoksi julkitulon aikaistamiselle on laissa tarkoitettu painava syy.

Lisäksi hovioikeus otti huomioon sen, että koska valmisteluistunto järjestetään vajaan kolmen kuukauden päästä toukokuun puolivälissä, oikeudenkäyntiasiakirjat tulisivat joka tapauksessa silloin julkisiksi. 

Mäkinen kertoi aiemmin saaneensa osansa huonosta kohtelusta

Syyttäjä vaatii jutussa rangaistuksia virka-aseman väärinkäyttämisestä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä sekä syys–lokakuussa 2017.

Syytettyjä jutussa on lähes 40. Osa heistä oli syytettynä myös toisessa Kittilän kunnan päätöksentekoa koskevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

Aiempi virkarikosjuttu koskee kunnanjohtaja Anna Mäkelälle annettuja potkuja ja peruutettua tutkintapyyntöä vuonna 2014. Tuolloin kunnanjohtajana toiminut Mäkelä teki tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Kuntapäättäjät peruivat tutkintapyynnön ja antoivat Mäkelälle potkut.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on todennut potkut laittomiksi. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei irtisanominen ollut rikosoikeudellisesti lainvastainen, ja hylkäsi kaikki syytteet. Rovaniemen hovin on määrä antaa ratkaisu asiasta myöhemmin tänä vuonna.

Sittemmin eläkkeelle jäänyt, entinen hallintojohtaja Mäkinen kertoi käräjäoikeudessa vihamielisistä kokouksista ja uhkailusta, jossa kunnanjohtaja Mäkelän lähtöä väläytettiin jo lähes vuosi ennen potkuja. Mäkinen sanoi myös saaneensa itse osansa huonosta kohtelusta.

Mäkinen jätti aikanaan esittelijänä eriävän mielipiteensä kokouksessa, jossa Kittilän kunnanhallitus teki päätöksen peruuttaa Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta tehty tutkintapyyntö. Hänen mukaansa päätöksenteko ei mennyt joulukuussa 2013 pidetyssä kokouksessa minkään lain mukaan ja ilmapiiri oli vihamielinen.

Tuoreimmat aiheesta

Kittilä