Kittilän kunnan hallintosotkuja selvittämään tulleen valtiovarainministeriön ryhmän puheenjohtaja Antti Rantakokko sanoo, että seuraavaksi kunnan päättäjien ja virkamiesten kanssa käydään laajoja keskusteluja kunnan tilanteesta.
Kittilää painavat useiden päättäjien rikossyytteet, minkä vuoksi ministeriö selvittää kunnan hallinnon tilaa. Toistaiseksi selvitysryhmä on ollut julkisten asiakirjojen ja mediatietojen varassa, mutta nyt ryhmä saa Rantakokon mukaan käyttöönsä myös salassa pidettäviä asiakirjoja.
Lex Kittilä -menettelyä selvittämään tullut ryhmä aloitti työnsä Kittilässä tänään. Ryhmän on määrä saada valmiiksi oikeudellinen arvionsa viimeistään helmikuun lopulla.
Selvitysryhmällä ei vielä kantaa siihen, tulisiko syytteissä olevien luottamushenkilöiden pidättäytyä päätöksenteosta
Kittilän kunnan hallintoa selvittämään tullut valtiovarainministeriön selvitysryhmä ei ota vielä kantaa siihen, kuinka todennäköisesti se esittää syytteissä olevien luottamushenkilöiden pidättämistä tehtävistään ennen oikeudenkäyntien loppua.
Ryhmä korostaa myös, että se ei pidätä luottamushenkilöitä tehtävistään, vaan voi ainoastaan esittää asiaa valtuustolle. Jos valtuusto toimii esityksen vastaisesti, valtiovarainministeriö voi pidättää syytteissä olevat luottamushenkilöt tehtävistään.
Ryhmä ei myöskään puutu yksittäisiin päätöksiin. Se keskittyy hallintotapoihin konsulttimaisella otteella, ryhmän jäsen Liisa Talvitie sanoo.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja: Helsingissä ei tunneta Kittilän tapaa
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) sanoi selvitysryhmän infotilaisuuden jälkeen toivovansa, että ryhmä ottaa selkoa kittiläläisestä päätöksentekoprosessista.
– Kokonaiskuva ei näy Helsinkiin saakka.
Hän sanoo tarkoittavansa, että kunnan tapaa tehdä päätöksiä ei tunneta pääkaupungissa. Hän ei eritellyt lausuntoa enempää.
Rantakokko arvelee, että selvitysryhmälle karttuu seuraavien viikkojen aikana hiljaista tietoa ja ymmärrystä niistä tavoista, joilla Kittilän hallintoa on viimeiset vuodet hoidettu.