Selvitysryhmä Kittilästä: rikoksista epäillyt luottamushenkilöt pidätettävä virasta oikeuskäsittelyn ajaksi

Kittilä Kartta
Kuvituskuva.
Julkaistu 27.02.2018 14:44(Päivitetty 27.02.2018 15:47)

MTV UUTISET-STT

Kittilän hallintoa ratkova selvitysryhmä suosittaa Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. Sen mukaan päätös luottamustoimista pidättämisestä pitää panna täytäntöön heti.

Ryhmän mukaan päätös on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

Luottamustoimista pidättäminen koskisi yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä, mikä tekee sen toimintakyvyttömäksi.

Selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä toimista pidättämisen ajaksi.

Selvitysryhmä ohjeistaa kunnanvaltuuston puheenjohtajaa kutsumaan luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut. Lisäksi hänen tulee myös pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

Jos vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutettuja ei sittenkään löydy tarpeeksi täyttämään kaikkia paikkoja, määrä jää vajaaksi.

Jos Kittilä ei tottele selvitysryhmän suosituksia, valtiovarainministeriö voi pidättää syytteissä olevat luottamushenkilöt tehtävistään.

Monen vuoden sotku

Valtiovarainministeriö perusti Antti Rantakokon johtaman kolmihenkisen ryhmän viime vuoden lopulla selvittämään Kittilän hallintovaikeuksia.

Ministeriö arvioi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin hallinnon saattamiseksi lain mukaiseksi.

Vaikeuksien taustalla ovat syytteet, joita on nostettu 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää vastaan.

Niin sanottu Lex Kittilä -menettely sai lähtölaukauksen, kun Kittilän kunnanvaltuusto viime vuoden syksyllä päätti olla pidättämättä virkarikossyytteitä saaneita luottamushenkilöitä päätöksenteosta ennen heidän oikeudenkäyntiensä loppua.

Lex Kittilänä tunnettu laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Koko sotku sai alkunsa jo vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti.

Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren toimista.

Sen sijaan, että Palosaaren toimiin olisi puututtu, hissiyhtiön hallitus vaihdettiin, ja uusi hallitus veti tutkintapyynnön pois. Mäkelälle annettiin potkut, jotka Korkein hallinto-oikeus totesi myöhemmin lainvastaisiksi.

Luottamuksen palauttaminen vaikeaa

Kittilän hallintokriisi on vaikuttanut merkittävästi kuntalaisten luottamukseen päätöksentekoa kohtaan, uskovat kunnanvaltuuston varapuheenjohtajat Inkeri Yritys (Oikeudenmukainen Kittilä) ja Yrjötapio Kivisaari (kesk.).

– Se on varmasti vaikuttanut kaikkeen, se ei ole voinut olla vaikuttamatta. Sen kuulee ja näkee kuntalaisten keskuudesta, Yritys sanoo STT:lle.

Kivisaari sanoo, että luottamuksen takaisin saaminen vie varmasti aikaa ja vaatii töitä.

– Mutta ei täällä voida jäädä tuleen makaamaan, tärkeintä on, että saadaan sellaista vuoropuhelua, että päästään neuvottelemaan ja opitaan tulemaan toinen toisiamme vastaan. Hihojen käärimistä vailla.

Kittilän hallintoa ratkonut selvitysryhmä julkisti tänään esityksensä kunnan tilanteesta. Se suosittaa Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. Sen mukaan pidättämispäätös pitää panna täytäntöön heti.

2:31img

Juttua täydennetty ja muokattu kauttaaltaan kello 15:47.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa