Kiusaavatko banaanikärpäset? Kokeile karkottamiseen nestemäistä niksiä

Näin rakennat ansan banaanikärpäsille 0:24
Banaanikärpäsistä eroon etikan ja tiskiaineen avulla!

Banaanikärpäsparvi keittiössä saattaa tuskastuttaa. Marttojen asiantuntija kertoo, miten ongelman voi ratkaista.

Banaanikärpäset ovat monelle tuttu riesa. Kotitalousneuvonnan asiantuntija Niina Silander Martoista kertoo MTV Uutisille, miten niistä voi päästä eroon.

Ne ovat todella yleinen ongelma tähän aikaan, mutta sinänsä vaarattomia. Ne eivät levitä tauteja tai pilaa ruokaa, hän kertoo.

Yleensä banaanikärpäset kulkeutuvat kotiin hedelmien mukana ja ovat todella yleisiä loppukesästä.

Silander kertoo, että meneillään oleva aika syksystä on banaanikärpäsille otollista. Olosuhteet ovat kosteammat eikä vielä ole pakkasta.

Myös se, että puutarhoissa omenat ja muut kasvit kypsyvät samaan aikaan, antaa suotuisat puitteet banaanikärpästen riehaantumiselle.

Auttaa, jos pidät pinnat puhtaina

Banaanikärpäsparven ennaltaehkäisyssä auttaa se, että pinnat, työtasot ja tiskiallas pidetään puhtaana. Kaapin oviinkin saattaa huomaamatta tulla roiskeita kokkaillessa.

Biojäteastia olisi hyvä muistaa tyhjentää päivittäin. Samoin roskapussit tulisi kiikuttaa jätekeräykseen, jos niihin on heittänyt ruoasta likaantuneita roskia.

Banaanikärpäset viihtyvät erityisen hyvin biojäteastiassa. Sieltä niitä saattaa pöllähtää, kun avaa roskiksen kannen.

Silander lisää, että roskat tulisi mielellään viedä päivittäin, kun yritetään päästä eroon banaanikärpäsongelmasta. "Häätöviikon" aikana hedelmät pitäisi myös säilyttää jossain muualla kuin hedelmäkorissa pöydällä, vaikkapa jääkaapissa.

Mehupurkkeja tai maitotölkkejä ei kannata jättää huuhtelematta lojumaan esiin. Niistä voi löytyä banaanikärpäsille syötävää.

Näillä pääsee tosi pitkälle, Silander summaa.

Hän lisää, että banaanikärpäset eivät välttämättä liity siihen, miten siistiä kotona on, vaikka siisteys toki helpottaa banaanikärpästen häädössä ja nopea reagointi esimerkiksi tehostettuna roskisten tyhjennyksenä varmistaa, ettei banaanikärpäsparvi ehdi räjähtää käsiin.

Ei se välttämättä merkitse sitä, että olet epäsiisti, vaan se on hyvin tyypillistä, jos syö hedelmiä, että niitä tähän aikaan vuodesta on.

Banaanikärpäsansa Marttojen tapaan

Banaanikärpästen torjuntaan on olemassa jos jonkinlaisia kikkoja. Aiemmin kerroimme Maaritista, jonka ystävä viritti banaanikärpäsille paperisuppiloansan. Joku toinen taas yrittää imuroida banaanikärpäset pois kuljeksimasta.

Silander suosittelee Marttojen toimivaksi testaamaa konstia: Laakeaan astiaan laitetaan kylmää vettä ja veteen lisätään sokeria, etikkaa ja käsiastianpesuainetta. Yllä olevalta videolta näet, miten se käytännössä tehdään.

Etikan ja sokerin tuoksu houkuttelee banaanikärpäset paikalle ja astianpesuaine rikkoo nesteen pintajännityksen, jolloin banaanikärpäset uppoavat nesteeseen.

Tätä voi tehostaa niin, että laittaa päälle kelmun, jossa on pieniä reikiä, mutta periaatteessa jo tiskiaineen lisääminen edesauttaa ansan toimimista.

Ansa kannattaa luonnollisesti laittaa paikkaan, joka vilisee banaanikärpäsiä, esimerkiksi keittiöön.

Lue myös:

    Uusimmat