Kotona ei kannata odottaa, että jokin menee rikki, vaan tarkistaa eri järjestelmien ja kalusteiden kunto säännöllisesti.
Tietoisuus siitä, missä kunnossa erilaiset järjestelmät kotona ovat, voi säästää pitkällä aikavälillä merkittävästikin rahaa.
Hissukseen vuotava wc-istuin, tehonsa menettäneet eristeet tai hapettunut vesijohto eivät aiheuta välttämättä yhtäkkistä dramaattista vahinkoa, mutta voivat muodostua ajan kanssa varsinaisiksi rahasyöpöiksi.
Lue myös: Mitä tapahtuu, jos nakkaa kahvinporot viemäriin?
Toimimalla etukäteen voi estää putkien jäätymisen
LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan kotona kannattaa tarkkailla esimerkiksi eristeiden, vesiputkien, wc-istuimen, pesualtaiden ja ilmanvaihdon toimivuutta.
Esimerkiksi rintamamiestaloissa putkien jäätyminen talvisin on tyypillinen huoltotilanne.
– Kävisin ainakin itse katsomassa, että putket kulkevat sellaisten tilojen läpi, joissa lämpötila pysyy plussan puolella, tai että ne olisi riittävästi eristetty, Mäkinen sanoo.
Ylipäätään yleinen tietous järjestelmien kunnosta on Mäkisen mukaan tärkeää.
– Sellainen jatkuva tarkkailu, että kaikki toimii, ja missä kunnossa järjestelmät ovat.
Lue myös: Jäätyneiden vesijohtoputkien sulattaminen tulee useimmiten jättää ammattilaiselle, sanoo asiantuntija – tee se itse -keinoja ei kannata kokeilla
"Puhutaan aika mittavista euroista vuositasolla"
Mäkisen mukaan silloin tällöin pientalojen kohdalla keskustellaan siitä, pitäisikö niissä harkita viemäreiden uusimista.
Pientalojen kohdalla viemärin käyttö ja kemiallinen rasitus niissä on kuitenkin melko vähäinen, jotta niihin pitäisi kulumisen vuoksi puuttua.
Sen sijaan vesijohdoissa tapahtuu aina hapettumaa, jos johdon sisällä kulkee vettä.
– Jos siellä on teräsputkea, niin vääjäämättä se syöpyy. Elikkä jos näkee, että on teräsputkia vesijohdoissa, on syytä pohtia, missä kunnossa ne ovat, Mäkinen neuvoo.
Kupari- ja muoviputkien osalta Mäkinen ei olisi huolissaan, sillä ne kestävät paremmin.
Myös wc-istuinta ja pesualtaita kannattaa seurata, ettei niissä ole mitään vuotoja.
– Esimerkiksi jos WC-istuin vuotaa sinne kulhoon, niin sitä ei välttämättä huomatakaan. Helposti puhutaan aika mittavista euroista vuositasolla, mitä siihen vesilaskuun tulee, Mäkinen sanoo.
Tarkista myös, toimiiko kotisi ilmanvaihto!
Lue myös: Ammattijärjestäjä kertoo, miten siivoaisi kylpyhuonetta vartissa
Lue myös: Käytkö suihkussa kylpyhuoneen ovi kiinni vai raollaan? Pidennä kylppärin käyttöikää näillä vinkeillä
Lue myös: Toimiiko kotisi ilmanvaihto? Helpolla kikalla selvität: "Jos se kestää yli kymmenen minuuttia..."
Katso myös: Näyttääkö sinunkin viemärisi tältä?
0:13