Kiusallisen pitkä lyhyt odotus: Turkki voi sinetöidä Suomen Nato-jäsenyyden hetkenä minä hyvänsä, mutta nähdäänkö vielä käänne? "Uskotaan vasta, kun muste on kuivunut"

4:46imgMikä on tilanne Suomen Nato-hakemuksen ratifiointien loppusuoralla? Asiantuntija kommentoi.
Julkaistu 28.03.2023 18:17
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Suomen Nato-matka eteni jälleen eilen, kun Unkari ratifioi Suomen jäsenyyshakemuksen. Enää ratifiointi puuttuu Turkilta. Kysymys on se, että milloin ratifiointi tapahtuu.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijalla Risto E. J. Penttilällä ei ole sisäpiirin tietoa asiasta.

– Varmasti yleinen käsitys on se, että nyt mennään ja kovaa, Penttilä luonnehtii tilannetta.

Penttilän arvion mukaan Turkki voi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden minä päivänä hyvänsä, joko tänään tai lähipäivinä. Penttilä kuitenkin toppuuttelee hieman.  

– Koko tämän matkan aikana olemme nähneet, että Turkki on yllätyksiä täynnä. Joten uskotaan vasta sitten, kun muste on kuivunut.  

Kun tuo Turkin Nato-kynän muste on kuivunut, on maali jo lähellä.

– Olemme käytännössä silloin maalissa. Jäljellä on vain enää ikään kuin palkintojen jako.

Lue myös: Risto E.J. Penttilä: Suomi on Natossa kolmen viikon sisällä  – milloin 5. artikla astuu voimaan?

Palkintojen jaolla Penttilä tarkoittaa viimeistä kirje- ja allekirjoitusrupeamaa. Unkarin ja Turkin pitää siis vielä toimittaa ratifiointiasiakirjat Yhdysvaltoihin Washingtonissa sijaitsevalle ulkoministeriö State Departmentille taltioitavaksi.

Sen jälkeen Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken allekirjoittaa tiedonantokirjeet ja toimittaa kaikkien 30 jäsenmaan ratifiointitiedonannot Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille. Tässä kohtaa Stoltenberg kutsuu Suomen Naton jäseneksi.

Viimeisenä etappina Suomen tulee toimittaa presidentti Sauli Niinistön 23. maaliskuuta allekirjoittama oma liittymispäätös Yhdysvaltain ulkoministeriön pankkiholviin. Sitten olemme Naton jäsen.

– Käytännössä ratifiointi- ja asiakirjojen talletus Washingtoniin on se tärkeä hetki, jolloin Suomesta kansainvälisen oikeuden näkökulmasta tulee Naton jäsen.

Nato-jäsenyyden loppurupeama kestäisi Penttilän arvion mukaan joko päiviä tai huonoimmillaan viikkoja.

Lue myös: Olisiko Suomen Nato-tie tyssännyt, jos Venäjä olisi marssinut Kiovaan? "Kävi hieman mäihä"

Tuoreimmat aiheesta

Nato