KKO: Toimittaja Jessikka Aroa vainonneelle Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta

13:15img
Jessikka Aro penkoi nettitrollien maailmaa. Näin häntä haastateltiin Huomenta Suomessa vuonna 2019.
Julkaistu 18.02.2022 09:05

MTV UUTISET - STT

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi perjantaina Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin ehdolliseen vankeuteen toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta niin sanotussa MV-jutussa.

KKO:n mukaan Bäckman oli lähettänyt Arolle lukuisia tapaamisehdotuksia sisältäneitä yksityisviestejä Facebookissa sekä julkaissut Aroa pilkkaavia ja vähätteleviä kirjoituksia Twitterissä ja Facebookissa. KKO tuomitsi hänet vainoamisesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Arolle korvauksia.

Bäckmanin viestit ja kirjoitukset saivat alkunsa Aron kirjoittamasta artikkelista, joka koski Venäjän informaatiovaikuttamista. KKO:n mukaan Bäckmanin tarkoituksena ei ollut käsitellä kyseistä yleistä kiinnostusta herättänyttä asiaa, vaan pikemminkin rajoittaa keskustelua sekä vaientaa ja vähätellä Aroa.

– Kirjoitukset keskittyivät pääosin Aron henkilöön. Korkein oikeus totesi, ettei miehen sananvapaus ollut perustanut hänelle oikeutta menettelyynsä, oikeus sanoi.

KKO:n mukaan Bäckmanin toiminta oli ollut omiaan aiheuttamaan ahdistusta ja tehnyt vaikeaksi Aron työn jatkamisen valitsemansa aiheen parissa. Tekokokonaisuus oli jatkunut pitkään, lähes puolitoista vuotta, ja ollut monimuotoinen ja arvaamaton, oikeus sanoi.

Lue myös: Venäjä-trolleja tutkinut Jessikka Aro on ollut vuosia loanheiton kohteena: Jopa oma ystävä lähetti tappouhkauksen – tuore kirja suututti taas Venäjä-mielisen vihayhteisön

Syyte yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen hylättiin

Aiemmin hovioikeus oli hylännyt Bäckmanin vainoamissyytteen mutta tuominnut hänet yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen, joka myös kohdistui Aroon. Yllytyksessä oli kyse siitä, että Bäckman toimitti MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille Aron yksityiselämää koskevaa materiaalia, jota sittemmin julkaistiin MV:ssä.

KKO päätyi hylkäämään yllytyssyytteen. Sen mukaan Bäckmanin toimet eivät täyttäneet yllytyksen tunnusmerkkejä.

KKO katsoi, että Janitskinilla oli ollut motivaatio Aron kunnian loukkaamiseen ilman Bäckmanin taivutteluakin. Aiemmin hovioikeus oli katsonut selvitetyksi, ettei Bäckmanilla ollut osuutta Aroa koskevan materiaalin esittämistapaan eikä edes tietoa Janitskinin aikomuksista.

– Ottaen huomioon tämä seikka ja jo alkanut teko, KKO katsoo, ettei Bäckmanin menettely ole aikaansaanut päätekijän (Janitskinin) rikoksentekopäätöstä, KKO kirjoittaa tuomiossaan.

Janitskin tuomittiin jutussa käräjillä useista rikoksista lähes kahden vuoden vankeuteen. Hovioikeus ei ottanut kantaa käräjätuomioon, koska Janitskin kuoli ennen hoviratkaisun antamista eikä kuolinpesä jatkanut Janitskinin valitusta.

Lue myös: Hovioikeus hylkäsi toimittaja-kirjailija Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen kahta someaktiivia vastaan – tästä on kyse

Video: Trumpin hampaisiin joutunut toimittaja Jessikka Aro sai kutsun Joe Bidenilta: "Luulin aluksi huijaukseksi."

4:33img

Tuoreimmat aiheesta

Vainoaminen