Ihmiset suhtautuvat sinisilmäisesti maksuttomiin tietokoneohjelmistoihin.
Pahimmillaan ei edes voi tietää, mihin käyttöehdot hyväksymällä annetaan lupa.
Lontoolaisessa kauppakeskuksessa tehtin viime lokakuussa testi. Kauppakeskuksen maksuttoman verkon käyttöehdoissa luvattiin luovuttaa oma, vielä syntymätön lapsi verkkoyhtiölle. Parin tunnin aikana verkko sai satakunta käyttäjää.
Tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht F-Securesta toteaa, että ongelma on olemassa, kun ihmiset eivät jaksa lukea pitkiä käyttöehtoja.
– Eihän kukaan tee sitä käytännössä, vaikka meidän pitäisi. Ja tämä on luonut aika kestämättömän tilanteen, missä olemme tottuneet siihen, että saamme ilmaisjakeluohjelmia. Mutta samalla emme lue ehtoja emmekä sen takia tiedä mitä me hyväksymme kun otamme ne käyttöön, toteaa Albrecht MTV Uutisille.
Albrechtin kollega selvitti kerran, kauanko aikaa meni Heathrow'n lentoasemalla olleen maksuttoman Wi-Fin käyttäjäehtojen lukemiseen – tunti ja kymmenen minuuttia.
– On tietysti ihan OK että voidaan rahoittaa tuotekehitystyötä sillä tavalla, että kerätään dataa. Mutta silloin käyttäjän pitää olla hyvin tietoinen mitä hän luovuttaa ja mihin käyttöön ja tämän pitäisi olla avointa toimintaa.
Kuluttajaviranomaisen kanta on selkeä – merkittäviä tai yllättäviä ehtoja ei saa piilottaa pitkän tekstin sisälle, ne on kerrottava alussa ja selvästi. Se mitä vahinkoa tietojensa luovuttamisesta voi seurata, onkin vaikeampi määritellä.