Klinikka väitti miehen muodonmuutoksen johtuneen plastiikkakirurgiasta – kuvaa syytetään huijaukseksi: "Kaksi eri ihmistä"

Somessa "uskomattoman muodonmuutoksen" kokenut mies oli asiantuntijoiden mukaan kaksi eri miestä.

Somessa kiertävät uskomaton muodonmuutos näyttää todella olleen liian uskomaton. Suuren suosion saavuttanutta ennen-jälkeen-kuvaa syytetään huijaukseksi.

"Michaelin" kuva levisi someen

Istanbulilaisklinikka jakoi keväällä 2024 kuvan miehestä, jolle kertoi tehneensä kahdeksan leikkausta. Michaeliksi kutsutun miehen kerrottiin läpikäyneen esimerkiksi kasvojenkohotuksen ja nenäleikkauksen, joiden kautta hänen ulkonäkönsä muuttui täysin. Kuvasta uutisoitiin monilla sivustoilla.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

X-palvelussa kiertävän kuvakaappauksen on nähnyt jo 38 miljoonaa ihmistä.

– Et ole ruma, et vain ole vielä käynyt Turkissa, kuvan jakaja vitsaili.

– Olemmeko nyt ihan varmoja, että [kuvissa] on sama kaveri? kommenteissa ihmetellään.

– Ei, tämä on hullua. Ne vain korvasivat tyypin toisella, toinen kommentoija uskoo.

Asiantuntijat skeptisiä aitoudesta

Kuvan aitoudesta alkoikin pian esiintyä epäilyjä. Daily Mail yritti saada kyseiseltä klinikalta haastattelua – turhaan. Kyseistä @estemedistanbultr-tiliä ei enää löydy. Vastaavia huikeita muodonmuutoksia liikkuu kuitenkin muillakin tileillä.

Lehti haastatteli muita plastiikkakirurgeja, jotka olivat kuvien aitouden suhteen skeptisiä.

Esimerkiksi kasvojen korjausleikkauksiin erikoistuneen Nigel Mercerin mukaan miehen ihon laatukin vaikuttaisi muuttuneen.

– Jos katsoo ihon tekstuuria ennen-kuvassa, näkee, että mies on joko tupakoija tai melko vanha. Jälkeen-kuvassa miehellä on 35-vuotiaan iho, eikä sellainen ole mahdollista, Mercer totesi.

Mercerin mukaan myös kulmakarvojen muoto vaikuttaa muuttuneen liikaa, vaikka leikkauksia olisikin tehty.

– Kasvot ovat täysin eri malliset, Mercer sanoo.

"Leikkauksia olisi pitänyt tehdä paljon enemmän kuin he kertovat tehneensä"

Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n plastiikkakirurgi Mark Mikhail on samoilla linjoilla. Hänen mielestään ihon lisäksi silmien värin muutos ja arpien puute kertovat, ettei kuvissa ole kyse samasta ihmisestä.

– Jos jossakin dystooppisessa maailmassa olisikin mahdollista saavuttaa tämä tulos [leikkauksilla], leikkauksia olisi pitänyt tehdä paljon enemmän kuin he kertovat tehneensä, Mikhail kuittasi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Myös puoli miljoonaa seuraajaa kerännyt somelääkäri Dr Rosh piti kuvaa huijauksena.

– Ei ole mitenkään yllättävää, että kun asiaa alkaa tutkia, huomaa, että tässä on kaksi eri ihmistä, Rosh kuvaili videollaan.

Voiko silmiään enää uskoa? Somekuvissa erinäisiä ongelmia

Rosh muistutti, että silmiään ei sosiaalisessa mediassa kannata aina uskoa. Miehen mukaan ennen-jälkeen-kuvien kaikenlainen muokkaaminen pitäisikin kieltää.

Aina kyseessä ei edes ole varsinainen muokkaaminen. Vertailukuvissa pitäisi molemmissa olla sama valaistus, mutta näin harvoin on. Lisäksi ennen-kuvassa ollaan usein meikittä kasvot paljaina, mutta jälkeen-kuvassa henkilö on ehostettu.

Somekuviin ongelmia luovat myös filtterit. Instagram ilmoitti 2019 kieltävänsä plastiikkakirurgiaa muistuttavat filtterit. Ranskassa on 2023 tehty aloite, joka pakottaisi somevaikuttajat kertomaan, onko heidän kuvissaan käytetty filtteriä.

Lisämaustetta someselailuun on tuonut tekoäly, jonka tuotoksia ei enää erota aidon ihmisen tuotoksista. Työntekijä Hong Kongissa joutui jo huijatuksi, kun hän otti osaa videopuheluun, jossa kaikki muut kasvot olivat tekoälyllä luotuja.

Katso myös: Pitäisikö somefiltterit kieltää? Tämä puoli aiheuttaa ongelmia: "Katsotaan jopa 5 tuntia päivässä sitä, miten kauniilta ihmiset näyttävät..."

Lue myös:

    Uusimmat