TikTok-villityksen sanotaan kertovan, kenellä on kauniit kasvot – plastiikkakirurgilta painava varoitus

0:53img
KATSO MYÖS: Vahingollisen kauneusihanteen pelätään taas nousevan ilmiöksi – syömishäiriöpsykologi: "Kenenkään keho ei ole trendi"
Julkaistu 01.10.2023 20:17

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

"Canthal tiltin" väitetään paljastavan viehättävät kasvot. Asiantuntija varoittaa sometrendien mahdollisista seurauksista.

TikTokissa kiertää vinkki, jonka väitetään kertovan ihmisen viehättävyydestä. Kaiken keskiössä on somefiltteri, joka piirtää silmien ylle punaisen viivan. Tarkoituksena on paljastaa silmien asento.

– Uusi päivä, uusi sometrendi, jonka tarkoitus on vain lisätä itseinhoa, Huffington Post muotoilee.

Lue myös: Rinnat eivät kasva näin – erikoinen "niksi" leviää TikTokissa

Mitä on canthal tilt?

Canthal tiltiksi kutsutussa ilmiössä ideana on filtterin avulla selvittää, onko silmien ulkonurkka alempana kuin sisänurkka. Jos näin on, tulos on negatiivinen; "alaspäin roikkuvat" silmät on tuomittu väsyneiksi ja muutenkin epätoivottaviksi. 

Tunnisteeseen #canthaltilt liittyviä videoita on TikTokissa katsottu jo parisataa miljoonaa kertaa. Moni voivottelee videoiden ohessa omien silmiensä kulmaa.

– Mitä teen, jos toinen silmästäni on positiivinen ja toinen negatiivinen? yhden videon kommenteissa kysellään.

Käyttäjä selittää #canthaltilt-ilmiötä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

"Mistä oikein on kyse?"

Moni onneksi pitää trendiä myös älyttömänä. Esimerkiksi TikTokkaaja Kenny Haller sai pyytämättä kommentin silmistään, muttei tiennyt, mitä sillä tarkoitetaan.

Käyttäjä Kelly Haller ihmettelee saamaansa kommenttia #canthaltilt-ilmiöstä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

– Mistä oikein puhumme? En tiedä, mitä tämä on. Mikä on vikana minun... En edes tiedä, mikä se "kantaali" on, hän ihmetteli videollaan.

– Itse koen olevani 12-vuotiaan näköinen. Mistä oikein on kyse?

Haller päätyi testaamaan filtteriä, mutta anoi lopuksi, että hänet vain jätettäisiin rauhaan. Haller saikin kannustavia kommentteja videoonsa.

– Kaveri, en edes vitsaile: alaspäin vinot silmät ovat viehättävin piirre maailmassa, kommenteissa lohdutetaan. 

Lue myös: Becky maksoi yli tonnin saadakseen hymykuopat – kasvoivat umpeen parissa kuukaudessa

Kirurgin mukaan kiinnostus ja kysymykset ilmiöön liittyen "lisääntyneet"

Someilmiöt ovat monille tuttuja –  niitä tulee ja menee. Osa on kuitenkin pelkästään haitallisia. Aiemmassa #A4WaistChallenge-haasteessa osallistujat pitävät pystyssä seisovaa A4-kokoista arkkia vyötärönsä edessä osoittaakseen, miten kapeavyötäröisiä ovat. Vuoden 2016 hitti oli panna kynä rintojen alle todistamaan, että rinnat ovat "kunnolliset".

Käyttäjä tekee meikkinsä filtterin avulla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Mikään yksinkertainen somekikka ei toki oikeasti paljasta kenenkään kauneutta. Se voi silti aiheuttaa turhia paineita.

– Kannattaa muistaa, että tämä [silmien] kallistuskulma on vain yksi monista kasvojen estetiikan puolista. Siihen liittyvät trenditkin voivat muuttua ajan kuluessa, plastiikkakirurgi Samuel J. Lin kommentoi.

Linin mukaan "positiivista tulosta" saatetaan korostaa, koska se voi saada silmät vaikuttamaan suuremmilta tai avoimemmilta. Hän uskookin, että aiheesta saattaa tulla kyselyjä plastiikkakirurgeille.

– Kesästä 2023 lähtien kiinnostus ja kysymykset ilmiöstä ovat lisääntyneet, hän pajastaa.

"Varoittaisin painavasti silmän muodon, koon tai sijainnin pysyvää muuttamista vastaan"

Lienee selvää, ettei ohimenevän – ja täysin keksityn – someilmiön perusteella kannata suunnata kirurgille.

– Varoittaisin painavasti silmän muodon, koon tai sijainnin pysyvää muuttamista vastaan, plastiikkakirurgi Ari Hoschander kommentoi.

– Potilaat ovat yleensä erittäin tyytymättömiä tällaisiin toimenpiteisiin, koska he huomaavat, etteivät enää näytäkään itseltään.

Trendejä tulee ja menee: vasta vähän aikaa sitten jaettiin sekä kampausneuvoja että kiharavinkkiä, jotka molemmat saivat asiantuntijat varoittamaan lopputuloksesta. Myös uusimpaan kulmakarvatrendiin kannattaa suhtautua varauksella.

Ulkonäköään ei tulisi koskaan muuttaa satunnaisen ohjeen, kuten somevideon, perusteella. Toisaalta "hyytelöiho" on kauneusvillitys, joka sai lääkärinkin nostamaan peukkua.

Lue myös: Suosittu karvanpoistotuote aiheutti Maaritille ja Piialle kivuliaat ihovauriot – "Kokeilin tasan kerran ja se riitti!"

Lue myös: Vahingollisen kauneusihanteen pelätään taas nousevan ilmiöksi – syömishäiriöpsykologi: "Kenenkään keho ei ole trendi"

Katso myös: Brittinainen yritti kuvata hittivideota TikTokiin – lopputuloksena murtunut nenä

0:30img

Madison Ringshawn yritys kuvata TikTok-videota päättyi dramaattisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Huffington Post, TikTok

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media