Syväväärennösten eli deepfaken ansiosta silmiinsä ei enää voi luottaa. Verkkohuijauksissa edes ihmisen soittama videopuhelu ei kerro totuutta hänestä, muistuttaa asiantuntija.
Tekstiviestihuijaus vei tililtä 44 000 euroa. Anteron, 84, tililtä puolestaan vietiin huijauksessa 64 000 euron eläkesäästöt. Verkkorikolliset keksivät aina uusia tapoja jujuttaa.
Lue myös: Miten joku voi langeta kymmenien tuhansien huijaukseen? "Sitä mekin ihmettelemme"
Myös kaikki vanhat petoksentekotavat ovat edelleen olemassa. Vanhentuneilta tuntuvia huijausmuotoja tuupataan nyt uusista kanavista – ennen huijauskirje saapui postilla kotiin, nyt sen tuo kynnykselle sosiaalinen media.
Puijausten kehitys on niin vauhdikasta, ettei silmiään oikeastaan voi enää uskoa.
– Rakkaushuijauksiin on joskus annettu ohje, että jos voi saada henkilön, jonka kanssa keskustelee viestein, videopuheluun, pystyy varmistumaan, että hän on oikea henkilö. Tämä ei enää pidä paikkaansa, petostorjunnan asiantuntija Sara Helin Nordeasta sanoo.
Syväväärennösten eli deepfaken ansiosta kasvotkin voidaan jo monistaa. Videomateriaalin ja äänen väärentäminen on jo mahdollista, ja sitä on jo tapahtunut. Hong Kongissa sattuneessa tapauksessa työntekijä oli tietämättään videopuhelun ainoa aito ihminen, ja yritys menetti yli 20 miljoonaa tekoälyhuijaukselle.
– Voit periaatteessa esittää ketä vain ja saada esittämäsi hahmon sanomaan mitä vain, Helin varoittaa.
Lue myös: Rakkaushuijari "Jennifer" yritti vedättää suomalaismiestä netti-Scrabblessa – paha virhe, näin Kimmo iski takaisin
"Ihmisen voi olla tosi vaikeaa ymmärtää oma tilanteensa"
Globaalisti huijaukset ovat miljardibisnestä, ja jos rahaa ei kykene varastamaan, sitä voi tehdä vähintään myymällä varastamiaan tietoja.
Myös rakkaushuijauksissa motiivina on aina raha. Ei avioliitto, tapaaminen, romanssi tai perheen perustaminen – vain raha.
– Erilaisissa rakkaushuijauksissa ihmisen voi olla tosi vaikeaa ymmärtää oma tilanteensa. Voi olla tosi vaikea myöntää olevansa huijauksen kohteena, Helin sanoo.
Rakkaushuijaus voi jatkua vuosia. Erilaisia ikäviä tapauksia on koettu myös Suomessa. Esimerkiksi suomalainen Elina joutui rakkaushuijauksen kohteeksi kahdeksan vuotta sitten.
Suvun tai ystävien järkipuhe ei välttämättä laimenna sydämen paloa.
– Vaikka uhrille kuinka toistaisi, että tässä on kyseessä huijaus, lopeta yhteydenpito, älä lähetä enempää rahaa, uhri uskoo mieluummin huijaria kuin pankkia tai vaikkapa poliisia. Tämäntyyppisissä huijauksissa henkilökohtaiset tragediat voivat olla hurjia.
Lue myös: Iinan äiti joutui harvinaisen röyhkeän huijausyrityksen kohteeksi Whatsappissa – tekotapa oli viranomaisellekin uusi
Lue myös: Miksi nuoret miehet kiinnostuvat Tinderissä varttuneemmasta naisesta? "69-vuotias Terttu" sai liki tuhat tykkäystä ja viestien tulvan – tämän MTV:n kokeilu osoitti deittailumaailmasta
Katso myös: Rakkaushuijauksen uhri kertoo, miten hurmurin tunnistaa valehtelijaksi
8:09