Kodin siivoustuskan taustalla voikin olla ylijärjestys – tästä syystä ammattijärjestäjä Ilanan lelujen järjestely ei toiminut

Eikö näyttäisikin ihanalta, jos kaikki vaatteet olisi järjestetty värin mukaan? Esteettiset järjestysratkaisut ovat usein ylijärjestystä – siis pelkkää silmänpalvontaa, muistuttaa ammattilainen.

Monissa lapsiperheissä Legoja lainehtii lattioilla. Se ärsyttää ja aiheuttaa tuskaa – aivan fyysisestikin, mikäli pikku-ukkojen päälle erehtyy astumaan.

Katsellessaan omien lastensa palikoita ammattijärjestäjä Ilana Aalto sai idean. Miksi palikkameren pitäisi olla kaoottinen, kun se voisi olla kaunis? Aalto päätti järjestää palikat värijärjestykseen monitoimilokerikkoon, jota yleensä käytetään ruuvien ja mutterien säilyttämiseen.

Kuulostaapa ihanalta – ja millainen virhe se olikaan.

Somen kauniit ratkaisut "valheellista ylijärjestämistä"

"Ylijärjestys" sanana saattaa kuulostaa huuhaalta. Miten kotona nyt voisi olla liian järjesteltyä? Ammattijärjestäjä Aallon termi ei kuitenkaan viittaa himosiivojaan, vaan tilaan, jossa itse säilytysjärjestelmä ja sen ylläpito vievät enemmän aikaa kuin säästävät.

– Järjestyksen tarkoitus on palvella, tehdä elämä helpommaksi. Monet somessa järjestelyratkaisuna tarjotut asiat voivat olla valheellista ylijärjestämistä. Sehän näyttää tosi kauniilta, kun kuiva-aineet on purkitettu, alusvaatteet viikattu värijärjestykseen ja jääkaapissa vihannekset ovat kaikki omissa laareissaan, mutta se on sellaista silmänpalvontaa, Aalto sanoo.

Niin – miten ihanan harmonisilta eriväristen Legojen rasiat näyttivätkään. Ja miten raivostuttavan rasittavaa pieniä palikoita oli joka päivä lajitella laareihin. Aalto luopui systeemistä.

– Toimivuus ei edellytä estetiikkaa, hän muistuttaa.

– Esteettiset ratkaisut ovat hyviä niille, jotka niitä haluavat harrastaa, mutta ei estetiikan pitäisi olla ensitavoite, jos kotona arki takkuaa tavaran takia. Ensimmäiseksi pitäisi miettiä, mistä vähentää. Kun on vähentänyt, sitten vasta voi hankkia säilytysastioita tavaralle, jos se enää on tarpeen.

Katso myös: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä

Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä 1:13
Tällä ekologisella kotikonstilla puhdistat keittiön viemärin hetkessä.

Osittainen lähde: Ilana Aalto: Vartin voima, 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi (Atena, 2024)  

Lue myös:

    Uusimmat