Olkiluodon kolmannen ydinvoimareaktorin järjestelmätestaukset eivät ole edenneet aikataulussaan. Tässä vaiheessa on epäselvää, tuleeko sähköntuotanto käynnistymään suunnitellusti ensi vuoden toukokuussa.
Keväällä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä kun Olkiluodon uuden kolmosreaktorin tuli olla täydessä tehossaan ja tuottaa sähköä Suomeen. Viimeisin ongelma liittyy kuitenkin järjestelmän käyttöönottotestauksessa ilmenneisiin vaikeuksiin. Järjestelmätoimittaja Areva-Siemens arvioi nyt TVO:lle paljonko aikatauluun tulee mahdollisesti lisämuutoksia.
– Tietysti yritämme kaikkemme tämän käyttöönoton nopeuttamiseksi. Olemme lisänneet henkilökuntaa ja osa testeistä tehdään nyt jopa kolmessa vuorossa, Olkiluoto 3 -projektin johtaja Jouni Silvennoinen sanoo MTV Uutisille.
"Meillä on yhteinen maali"
Silvennoisen ei myönnä, että asia olisi kuitenkaan liian kiusallinen tai vaikea Teollisuuden Voimalle.
– Eihän tämä aikatauluselvitys tietenkään sinällään posiviitinen asia ole, mutta kyllä me yhdessä tätä tässä työstämme ja meillä on yhteinen maali, että saadaan polttoainelataus tehtyä ja sitten laitos käynnistettyä, Silvennoinen muotoillee.
Uuden ydinlaitoksen toimittajakonsortioon kuuluvat Areva ja Siemens. Se rakentaa laitosyksikköä TVO:lle kiinteähintaisella avaimet käteen sopimuksella.
Tärkeä pala sähköntuotannossa
Työmaalla on edelleen yli 2000 työntekijää projektin kimpussa. Määrä on siihen nähden iso, että laitoksen tulisi olla valmiina ensi keväänä. Korkeimmillaan työmaan kimpussa oli parhaimmillaan noin 4500 työntekijää, kaiken kaikkiaan yli 80 maasta.
Uusi laitosyksikkö tulee tuottamaan yksin yli kymmenyksen Suomen tarvitsemasta sähköstä. Olkiluodon koko saaren osuus tulee olemaan noin kolmannes. Uusi yksikkö on myös merkittävä tekijä koko pohjoismaisessa sähkömarkkinassa.
– Kolmosen käynnistyminen on sähkömarkkinoiden kannalta ihan oleellinen tieto ja sen takia me halutaan ja joudutaan kertomaan aikataulupäivityksistä tullut tietoa myöskin julkisuuteen, Jouni Silvennoinen sanoo.
Reaktorin kokonaishintalapuksi on muodostumassa hulppeat 5,5 miljardia euroa.