Olkiluoto 3:n reaktori käynnistyi 12 vuotta aikataulusta myöhässä – "Onhan tätä odotettu, että saadaan atomit halkeamaan"

2:09img
Olkiluoto 3 -ydinvoimalan reaktori käynnistettiin viime yönä ensimmäistä kertaa – katso uutisjuttu tästä.
Julkaistu 21.12.2021 19:40
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Eurajoella sijaitseva Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalan kolmas reaktori käynnistettiin varhain tiistaiaamuna kello kolmen jälkeen. Sähköntuotanto käynnistyy vaiheittain tammikuun lopussa, ja säännöllinen tuotanto on määrä aloittaa ensi kesäkuussa.

Alkuperäisen aikataulun mukaan voimalan piti valmistua jo vuonna 2009.

– Onhan tätä odotettu, että saadaan atomit halkeamaan ja nyt niin on tapahtunut. Meillä on ollut sitkeää porukkaa, kaikki ovat uskoneet tähän. On hyvä, että ollaan nähty projektin aikana että hyviä asioita tapahtuu ja kyllä tästä hyvä laitos tulee. Ja nyt se siltä näyttää, sanoo TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Reaktorin teho on 1 600 megawattia. Olkiluoto 3:n osuus Suomen sähköntuotannosta tulee olemaan noin 14 prosenttia, ja sen myötä päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee Suomessa lähelle 90 prosenttia. Energiaomavaraisuuden pitäisi parantua, ja uudella reaktorilla saattaa olla myös vakauttava vaikutus sähkön hintaan.

Vuosikymmenten käyttöikä

Olkiluodossa oli ongelmia ja useita viivästyksiä pitkin matkaa alihankkijoiden ja varsinkin ranskalaisen reaktoritoimittaja Arevan kanssa. Kiistoja ratkottiin oikeudessa asti. Rakennusaikataulu oli alun perin ylioptimistinen ja Suomen Säteilyturvakeskuksen tarkkuus taisi tulla monelle yllätyksenä. 

– Isot projektit ovat hankalia, mutta me haemme tässä 60 vuoden käyttöikää. Se on meille tärkein asia. Sitten seuraavan 60 vuoden jälkeen kerrotaan, miten meni, muotoilee toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Suomessa uusi ydinvoimalaitos otettiin edellisen kerran käyttöön viimeksi 40 vuotta sitten, kun Olkiluoto 2 käynnistettiin. Euroopassa uusi ydinvoimala on viimeksi otettu käyttöön noin 15 vuotta sitten.

Tuoreimmat aiheesta

Ydinvoima