Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde joutui maanantaina oikeuden eteen Ranskassa. Kohutussa oikeudenkäynnissä tutkitaan, oliko hän huolimaton toiminnassaan valtiovarainministerinä.
Hänen katsotaan myötävaikuttaneen siihen, että liikemies Bernard Tapie sai Ranskan valtiolta yli 400 miljoonan euron vahingonkorvaukset.
Kiista juontaa juurensa vuoteen 1993, jolloin Tapie ajautui konkurssiin. Ranskan valtion omistama Credit Lyonnais -pankki osti hänen omistamansa urheiluvälineyhtiö Adidaksen 315,5 miljoonalla eurolla. Myöhemmin samana vuonna pankki myi Adidaksen eteenpäin 701 miljoonalla eurolla, minkä vuoksi Tapie syytti valtiota petoksesta.
Pankkitaustainen Lagarde nousi valtiovarainministeriksi presidentti Nicolas Sarkozyn kaudella vuonna 2007 ja määräsi tuolloin, että Tapien ja valtion pitkään vatvottu kiista pitää ratkaista välimiesoikeudessa eikä oikeudenkäynnin kautta.
Tutkimuksissa on sittemmin paljastunut, että välimiesoikeus suosi Tapieta, joka oli ollut Sarkozyn tukijoukoissa presidentinvaaleissa. Tapie on sittemmin tuomittu palauttamaan välimiesoikeuden määräämät jättikorvaukset.
Lagarde on kiistänyt syytteet ja sanoo toimineensa valtion etujen mukaisesti. Hänen ei epäillä itse hyötyneen jupakasta. Lagardea kuullaan valtakunnanoikeudessa, kuten Ranskassa on tapana kun kyse on ministereiden viranhoitoon liittyvistä tapauksista.
Lagarde voidaan tuomita enintään vuoden vankeusrangaistukseen ja maksamaan 15 000 euron sakot.
IMF antaa täyden tukensa
IMF:n hallitus on antanut Lagardelle jupakassa täyden tukensa. Lagarde aloitti uuden kautensa IMF:n pääjohtajana heinäkuussa. Hänen edeltäjänsä Dominique Strauss-Kahn joutui eroamaan seksiskandaalin vuoksi.
Lagarden asianajaja ei suostunut arvailemaan, mitä IMF tekee, jos Lagarde todetaan syylliseksi. Asianajajan mukaan Lagarde ei häviä, joten koko asia ei nouse esiin.