Koi ei enää yleinen Suomessa – varo sen sijaan näitä tuholaisia!

Näissä sukissa kuumenevat myös tunteet
Julkaistu 05.01.2014 15:23

Lempivaatteessasi on reikiä, etkä muista sitä mihinkään repäisseesi? Toisestakin vaatteesta löytyy reikiä, ja niiden ympärillä nukkamaista kudosta? Tiedätkö mistä on kyse? Olet saanut kutsumattomia vieraita.

Vaatteesi ovat joutuneet tekstiilituholaisen kohteeksi. Tekstiilituholaiset ovat hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravinnokseen tekstiilikuituja. Tunnetuin tekstiilituholainen on vaatekoi.

Vaatekoi ei kuitenkaan ole enää niin yleinen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tuotujen näytteiden perusteella vaatekoin osuus oli alle kymmenen prosenttia kaikista tekstiilituholaisnäytteistä Helsingin seudulla kuluneen vuoden aikana.

Ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoo, että tunnistettavaksi tuoduista näytteistä eniten on ollut eri turkiskuoriaislajeja, museokuoriaisia ja vyöihrakuoriaisia.

Tekstiilituholaiset torjutaan parhaiten siisteydellä. Vaatekaapeissa kannattaa säilyttää vain puhtaita ja kuivia vaatteita.

– Hyönteiset eivät tule toimeen täysin puhtaissa vaatteissa, koska ne eivät sisällä vitamiineja eivätkä muita hyönteisille välttämättömiä aineita. Arkoja villapukuja ja turkiksia on hyvä säilyttää esimerkiksi pukupusseissa tuhojen välttämiseksi, Hiltunen neuvoo.

Pitkään käyttämättä olevat vaatevarastot tarjoavat tuholaisille oivallisen elinympäristön. Kuoriaiset tekevät tekstiiliin sileäreunaisen reiän, joka on pienempi kuin koiperhosen tekemä. Kointoukan jäljiltä tekstiiliin jää paitsi reikä, myös nukkakudosta ja ulostepalleroita.

Tekstiilituholaisia kulkeutuu asuntoihin tekstiilien ja kalusteiden mukana. Osa näistä tuholaisista elää myös luonnonvaraisena ja siten niitä voi kulkeutua asuntoihin ulkoa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sivuilta löydät yleisimpien tekstiilituholaisten kuvaukset.

(MTV LIFESTYLE)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle